No Latvijas pa kreisi ir Spānija! • IR.lv

No Latvijas pa kreisi ir Spānija!

27

LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā līdz 31. augustam skatāma  izstāde “No Latvijas pa kreisi ir Spānija!”

1954. gada maijā Dailes teātrī iestudēja Rūdolfa Blaumaņa lugu „Pazudušais dēls”. Aktrise Emīlija Bērziņa pierakstīja režisora Eduarda Smiļģa toreiz teikto: 

„Luga pulsē it kā zem „sniega segas”, zem tās pulsē šausmīga uguns, un šī uguns aprij visu. Tā nav liriska drāma. Visi kaut ko kaislīgi grib, visi kā pavasarī tauriņi ugunij skrej virsū. Ilze nav čāčiņa! Uguns iekšā, tikai apslēpta. Krustiņš arī nav nodzēries memmesdēliņš. Pie mūsu – latviešu šausmīgā temperamenta. No Latvijas pa kreisi ir Spānija!”

Muzeju nakts ekspresizstādes nosaukumam esam izvēlējušies šos Eduarda Smiļģa vārdus, jo katrs priekšmets šajā telpā stāsta par kādu lielu teātra kaislību, par uguni, kas deg katrā māksliniekā. 

Izstādes apmeklētājiem piedāvājam unikālu iespēju ieraudzīt muzeja priekšmetus, kas pavisam nesen nonākuši mūsu rokās vai arī kuri tikai uz laiku deponēti. 

Izstādes centrā skatāms mākslinieka Vladimira Glušenkova gleznots Eduarda Smiļģa portrets. 

Lielu izstādes daļu veido materiāli, kas atspoguļo aktrises, režisores, rakstnieces Zigrīdas Stungures spilgto, temperamentīgo personību. Citu eksponātu vidū izceļas viņas rakstītā vēstule-eseja Eduardam Smiļģim. 

Seko trīs dekorāciju skices. Ar tām saistās kāda neatminēta mīkla. Tās saņemtas no komponista Andreja Jansona rokām, kurš bija pārliecināts, ka tie  ir Evalda Dajevska dekorāciju meti operai „Vilkaču mantiniece”. Vēlāk pats Jansona kungs šo faktu apšaubīja. Bet kurš tad ir šo darbu autors?! Pagaidām atbildes nav.

Ekspozīcijā parādīti arī daži scenogrāfa Jāņa Munča materiāli, kas nesen saņemti no ASV, kur mākslinieks strādājis vairākos savas dzīves posmos un kur Holivudas kapsētā apglabāti viņa pīšļi. Šogad Jānim Muncim aprit 125. gadskārta un muzejs iecerējis izveidot līdz šim plašāko viņam veltīto izstādi.

Mūsu muzeja draudzīgo mākslinieku pulkā viens no uzticamākajiem bija Pāvils Šenhofs. Īsi pirms aiziešanas mūžībā viņš dāvināja muzejam savas gleznas – aktieru portretus. Izstādei izvēlējāmies Jura Strengas portretu Branda lomā.

Šopavasar esam sākuši pārņemt rakstnieces, režisores Noras Vētras-Muižnieces bagāto un interesanto arhīvu, kurā līdzās rokrakstiem un korespondencei daudz līdz šim neredzētu fotoattēlu. 

Muzejs ir atvērts: T.,C.,P.,S.,Sv 11.00-18.00.

Ieejas biļetes: Ls 0,50 un Ls 1,00.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu