Dombrovskis: fizisko personu amnestija ir attaisnojama • IR.lv

Dombrovskis: fizisko personu amnestija ir attaisnojama

43
Foto: Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Premjers atbalsta likuma grozījumus pat, ja tie Lembergam ļautu izvairīties no soda

Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) atbalsta likuma grozījumus, kas nodrošinātu fizisko personu amnestiju apmaiņā pret ienākumu legalizāciju un 10% nodokļa nomaksu pat, ja tas ļautu izvairīties no apsūdzībām smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam (“Latvijai un Ventspilij”).

Dombrovskis otrdien žurnālistiem preses konferencē skaidroja, ka šis ir viens no ēnu ekonomikas apkarošanas plāna pasākumiem un tam ir bijis viņa paša, kā arī gandrīz vienprātīgs visu citu ministru atbalsts.

Uz Ir.lv teikto, ka tādā gadījumā tādiem cilvēkiem kā Lembergs izdotos izvairīties no apsūdzības, premjers atbildēja, ka “protams, šeit vienmēr ir šī dillema. Ja mēs gribam panākt ienākumu legalizāciju, tad kā vienreizējs pasākums līdz ar sakumdeklarāciju, manuprāt, šāds pasākums ir attaisnojams. Tieši tā – kā vienreizējs pasākums līdz ar sākumdeklēšanos. Cita lieta, ka mēs esam par pāris desmit gadiem nokavējuši sākumdeklarēšanos, ko vajadzēja ieviest 90.gadu sākumā, tas savukārt ir cits jautājums. “

Uz jautājumu, vai Lemberga izvairīšanās no apsūdzībām būtu attaisnojama kopējās idejas vārdā, Dombrovskis norādīja, ka “šādi normatīvie akti netiek rakstīti konkrētām personām.” Premjers sacīja nevēlas komentēt konkrēto gadījumu, taču viņš runājis par “vispārējo principu, ka iedzīvotājiem ir iespēja legalizēt savus uzkrājumus, nomaksājot par to nodokli. “

Ir.lv jau vēstīja, ka no nākamā gada sākuma vienlaikus ar sākumdeklarēšanos varētu tikt piedāvāta arī fizisko personu amnestija apmaiņā pret ienākumu legalizāciju, paredz izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē pieteiktā koncepcija par vienreizēju pasākumu – fizisko personu iepriekš nedeklarēto ienākumu deklarēšanu un atbilstoša iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksu (ienākumu legalizāciju), vienlaicīgi risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanu no atbildības iespējām.

Finanšu ministrija norāda, ka ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas plānā, ko ir akceptējis Ministru kabinets, kā viens no pasākumiem, kas jāievieš vienlaikus ar sākumdeklarēšanos (nulles deklarācijām), bija minēta arī iespēja personām, kuras izvairījušās no nodokļu nomaksas, segt valstij radītos zaudējumus, kas saistīti ar nodokļu nemaksāšanu, vienlaicīgi risinot jautājumu par šo personu atbrīvošanu no atbildības iespējām, kā arī legalizēt nereģistrētā darbībā iegūtos līdzekļus, tādējādi atvieglojot pāreju uz legālo ekonomiku.

Tv3 raidījums “Nekā personīga” svētdien vēstīja, ka šādi likuma grozījumi varētu atstāt negatīvu iespaidu uz prokuratūras celto apsūdzību pret Lembergu. Apsūdzības uzturētājs Lemberga lietā, sevišķi svarīgu lietu prokurors Juris Juriss raidījumam skaidroja – “ja šie līdzekļi ir iegūti no tādiem noziedzīgiem nodarījumiem kā izvairīšanās no nodokļu nomaksas, tad loģiski un pilnīgi atbilstoši krimināltiesību teorijai būs tāda situācija, ka šīs personas nevarēs saukt pie kriminālatbildības arī par naudas atmazgāšanu”.

 

Komentāri (43)

disassociative 19.04.2011. 16.15

Ja Dombrovskis spētu nosēdināt sev pretī kaudzīti ar lielajiem svētajiem ofšoru karaļiem un pateikt – veči, vai nu tagad legalizējat visu vai neizbēgami sēdēsiet, tad šim solim būtu jēga. Citādi tāds neizprotams reveranss pāris cilvēku priekšā.

+9
-2
Atbildēt

2

    disassociative > disassociative 19.04.2011. 16.35

    Kas veidoja Latvijas Temīdu? Manuprāt, Grūtups un viņam līdzīgie. Kā labā? Kas maksāja. Tad ko var gribēt?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    anete_raugule > disassociative 19.04.2011. 16.25

    Tas būtu pārāk skaisti, lai būtu patiesi ;)

    Šīsdienas ziņa par Lielbritānijas tiesas pieprasījumu gan uztur nelielu cerību, ka ne visās valstīs tiesu sistēmu var bezgalīgi čakarēt. Beigās vēl izrādīsies, ka Eiropa mums palīdzēs tikt ar saviem zagļiem galā – uzdevums, kas mūsu bezzobainajai temīdai izskatās nepaveicams.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 19.04.2011. 15.42

Man ar Lembergu nekad nav bijušas problēmas viņa piķa dēļ – mī un žē, Rietumos daudzu nu jau cienījamu cilvēku ģimenes nevar lepopties ar savu senču sākuma kapitāla ieguvi. Taču problēma ir vienmēr bijusi kā viņš ieguva savu varu un līdzi tam nākošo piķi UN kā viņš šo varu ir izmantojis. Tāpēc ienākumu amnestija man neko pret Lembergu nemainīs. Viņš tāpat ir un paliks manipulatīvs blēdis, pie tam ne sevišķi gudrs.

Turklāt žurnālisti, nu kas tas par jautājumu – ja nemaldos prokuratūra nevienā punktā Lembergu neapsūdz par to ka viņam ir nauda. Apsūdz par to, ka ļaunprātīgi izmantojis savu stāvokli un korupcijā. Ienākumu legalizācijai ar to ir mazs sakars.

+9
-3
Atbildēt

3

    Marija > andrisskrastins 19.04.2011. 17.42

    Lemberga vara ir viņa naudas apjomā, atdalīt viņa naudu no radītās varas ir kļūda programmā.

    Drīzāk var pieņemt, ka mazāk būtiski ir caur cik sarežģītām shēmām tā iegūta kā tas, ka ar tās palīdzību tiek nopirkta Latvijas politika = Latvijas nākotne.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > andrisskrastins 19.04.2011. 20.35

    Lai gan tiesi valstij pienaktos 100%.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > andrisskrastins 19.04.2011. 20.34

    Interesanti gan, vai korupcija neiet kopa ar lieliem lidzekliem, ko izmantot koruptivajiem maksajumiem, stipendijam utt., bet launpratiga stavokla izmantosana ar publisku lidzeklu piesavinasanos (kurus tad saja gadijuma valsts pilniba neatgutu, bet 90% paliktu Lembergam)?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

kreëstliv 19.04.2011. 20.30

Nevar isti saprast – vai tas valdibas stabilitatei vajadzigs vai kam, katra zina, pienemot sadu lemumu pirms pabeigta epopeja ar Lembergu (un Latvijas prokurori vai KNAB specialisti (Vilnitis, protams, te neietilpst) nav nekadi ideoti,kas to nav spejigi kaut ko izmeklet vai atklat, problema ta, ka likumi uzrakstiti oligarhiskajiem kleptokratiem, tadel var smieties par tiesu un lidz ar to visiem Latvijas pilsoniem), Vienotibas reitings nokritisies no 10 uz 5.

Bet ka tur bija ar to paregojumu par pasaules spiedienu un salaupita atdosanu – laikam sacies.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu