Rituma Ivanova izlase • IR.lv

Rituma Ivanova izlase

31

No 21. aprīļa Rīgas Galerijā (Aspazijas bulvārī 20, Rīgā) skatāma gleznotāja Rituma Ivanova darbu izstāde “Izlase”

Ritums Ivanovs (dz. 1968)  ir viens no populārākajiem latviešu jaunās paaudzes gleznotājiem. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas (1994) viņš gadu studējis prestižajā Humbolta Universitātē ASV. 

Viņš ir viens no diviem latviešu mūsdienu māksliniekiem, kura darbs tika izsolīts starptautiskā izsoļu nama Sotheby`s 2009.gada 9.jūnija izsolē Londonā. 

Savos darbos apvieno hiperreālismam raksturīgo realitātes precīzu attēlojumu ar atsevišķu kadrējumu palielinājuma efektu un opārta spilgto un digitālo tehnoloģiju iespaidoto īpašo kolorītu. Pašizgudrotajā svītru tehnikā veidotie portreti, sejas, akti gleznoti uz īpaši liela formāta audekliem). Strādājot pie gleznas idejas, mākslinieks lieto fotoaparātu, pati glezna – roku darbs.

Rituma Ivanova uzmanības centrā ilgstoši ir zvaigznes – mūsdienu fenomens, cilvēki, kas interesē visus. Par viņiem raksta avīzes, uzņem filmas un veido televīzijas raidījumus. Katram viņu solim seko reportieru pūļi, katrs žests un kustība ir pūļa interešu objekts. 

Par viņiem diendienā raksta dzeltenā prese, viņi ir arī cienījamā žurnāla TIME izpētes objekts, kas 2010.gada 10. maija numurā 100 pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā izvēlās iekļaut popdīvu Lady Gaga līdzās Bilam Klintonam. Politiķi, mūziķi, kino aktieri, sportisti ir pūļa neremdināmās iekāres un ziņkāres objekti, publikas mīļākais fetišs un nīstamākais subjekts.

Ritums Ivanovs savu darbu portretos atklāj publikas ikonu raksturus un noskaņas. Mākslinieks šīs tēmas izpētei pievērsies kopš viņa darbu sērijas TRADE MARK BEAUTY 2004. gadā, kad pirmo reizi viņš veiksmīgi portretēja zvaigžņu sejas iekļaujot sērijā tādus pasaules elkus kā Merilina Monro, Pamela Andersone u.c. Šīs izpētes turpinājums ir kolekcija STARS. LIGHTS ON / ZVAIGZNES. GAISMAS STAROS (2010) Rīgas Galerijā. Maikls Džeksons un Eimija Vainhausa ir bijuši gan pasaules preses un publikas labo, gan slikto zēnu un meiteņu saraksta augšgalā. 

Kopš sērijas TRADE MARK BEAUTY, kurā toreiz  jaunais mākslinieks Ritums Ivanovs mēģināja analizēt skaistuma spēku, kas izpaudās arī glancētā glezniecības stilā, ievērojamas pārvērtības piedzīvoja arī mākslinieka rokraksts. Jaunākajā izstādē viņš demonstrē ekspresīvāku formu, figurālus portretējumus, skaistuma un neglītuma disharmoniju.

Pirmā Rituma Ivanova darbu izstāde „Būt un skatīties” Rīgas Galerijā notika 1999. gadā. Tai sekoja Rituma Ivanova personālizstādes – „Meitene”(2000.g.)un „Varoņi” (2001.g.) „Erotiskā filma”(2002.g.) – šī izstāde tika demonstrēta Rīgas Galerijas projekta „Maskas” laikā 7. Starptautiskajā laikmetīgās mākslas izstādē „Art Moscow 2003”, un personālizstādes “Apskatāms” (2005.g.), “Sapņotāji” (2008.g.), „Zvaigznes. Gaismas staros” (2010.g.).

Māksliniekam bijušas personālizstādes galerijās Parīzē (1993., 2001.), Kalifornijā (1995.). 2004. gadā personālizstāde “Optical Diffusion” bija aplūkojama Evas Poll galerijā (Berlīne/Vācija). Šogad (2011) Kataras Tenisa Federācijas Khalifas Starpatutiskajā Tenisa un Skvoša kompleksā.( Doha / Katara) tika izstādītas Rituma Ivanova gleznas no projekta “Lights on” ar 10 pasaules mēroga tenisa zvaigžņu portretiem. u.c.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu