Cīņa bez ticības • IR.lv

Cīņa bez ticības

24
Māris Verpakovskis, foto Romāns Kokšarovs/f64
Kristaps Zaļkalns

Māris Verpakovskis varētu būt viens no „upuriem” 

2012.gada Eiropas futbola čempionāta (EURO2012) atlases sacensības sasniegušas tieši horizontu: aizvadītas 5 no 10 kvalifikācijas turnīra spēlēm. Taču pateicoties tikai negaidītajai līdera – Horvātijas – neveiksmei, Latvija saglabā teorētiskas izredzes kvalificēties prestižajam čempionātam, kas pirmo reizi risināsies Austrumeiropā. Jāatzīst, sestdien Jafo mūsu valstsvienība Izraēlai paspēlēja (1:2) pelnīti. 

Šķiet, pretiniekiem izrādījām pārlieku bijību 

Pēdējo divu sezonu „Latvijas gada labākā futbolista titula” laureāts, komandas kapteinis un vienīgo vārtu autors Kaspars Gorkšs sarunā ir.lv skaidroja, ka elementārās situācijās tiek pieļauts pārāk daudz kļūdu. „Noteikti ir jāuzlabo ticība saviem spēkiem. Ir jāspēlē ar lielāku pārliecību,” uz neprecizitāšu cēloņiem norāda augumā raženais aizsargs. „Šķiet, pretiniekiem izrādām pārlieku bijību.” 

Te būtiski atcerēties spēles gaitu. Pēc abpusēji „ugunīgā” spēles sākuma 16.minūtē Latvija ielaida vārtus un nonāca iedzinēju lomā ar 0:1. Izraēlas spēlētāji pārliecinoši pārņēma iniciatīvu savās rokās, diktējot notikumus laukumā. Tāpēc ļoti tika gaidītas pirmā puslaika beigas jeb starplaiks, lai sakārtotu lietas. „Pārtraukumā nepameta doma, ka mums ir pa spēkam lauzt spēles gaitu. Principā, to arī teica treneris,” komentē Gorkšs. Kapteinis bija uzdevumu augstumos: atvilkuši elpu un apspriedušies, zēni iznāca laukumā un drīz vien guva vārtus. 29 gadus vecais Gorkšs savā stilā devās palīgā uzbrucējiem un trieca bumbu tīklā (1:1). Kasparam šie bija 4.vārti izlasē, kas 37 spēlēs aizsargam ir cienīgs rādītājs. Tomēr galotnē zilajās formās spēlējušie mājinieki vēlreiz apspēlēja Latvijas aizsardzību (1:2), sarūpējot trešo zaudējumu Aleksandra Starkova vadītajai izlasei. 

„Kopumā viņi spēlēja tā kā bijām gaidījuši. Centās daudz pieturēt bumbu un apdraudēt vārtus ar centrējumiem no malas,” rezumē Gorkšs. „Plus arī paredzējām, ka viņu aizsardzības līnija būs vājais punkts. Otrajā puslaikā izdevās izpildīt trenera uzdevumu, taču – ne noturēt kaut vai neizšķirtu…” 

Pēc dabas konservatīvais treneris nespēj piespiest jauno komandas modeli „grauzt zāli” 

Treneris Starkovs tiek skarbi kritizēts. Pieredzējušais speciālists, kurš patiesi fenomenālā kārtā aizveda Latvijas izlasi uz EURO2004 Portugālē, pirms trim gadiem veiksmīgi iesāka nepatīkamo valstsvienības paaudžu maiņu, taču turpinājums pagaidām izpaliek (apliecinājums arī valstsvienības kritums pasaules rangā gada laikā no 46. uz 75.vietu). Zaudētajā spēlē Jafo Starkovs nodemonstrēja profesionāli viltu, ar divām maiņām otrā puslaika sākumā samulsinot izraēļus un tādējādi noorganizējot vārtu guvumu. Bez tam nācās iztikt bez traumētā Aleksandra Cauņas, Ģirta Karlsona, Oskara Kļavas, savukārt „skontietis” Deniss Kačanovs pēc gada nespēlēšanas atgādināja blāvu ēnu, kas pienākumus padarīja manāmi grūtākus. Pēc dabas konservatīvais treneris nespēj piespiest jauno komandas modeli „grauzt zāli” jeb pašaizliedzīgi cīnīties visas 90 minūtes, kas ir senāko panākumu pamatā. Pēc spēles Starkova medijiem paustais „visus puišus gribu paslavēt par parādīto cīņassparu un mērķtiecību” vairāk izklausījās pēc tolerantas kolektīva saliedēšanas Oļega Znaroka stilā. 

 Starkovam vajadzētu saprast, ka Verpakovska saldā benefice ir izsmelta un tagad jādod uzticības kredīts zenītā plaukstošajam Daugavpils futbola skolas audzēknim. 

Jā, ārkārtīgi svarīgā komandas vidējā līnija – pussargi – nomināli šobrīd izskatās kā balta lapa apbružātā trimdas rakstnieka kladē – talantīgi puiši bez adekvātas pieredzes, kuriem ir jāsāk rakstīt smagi darbi. Tomēr prasās pēc radikālākām pārmaiņām. Piemēram, nesaderīgais Māra Verpakovska (31 gads) un supertalantīgā Artjoma Rudņeva (23 gadi) tandēms uzbrukumā. „Zelta puisēns” pēdējos divos gados klubā Grieķijā guvis tikai sešus vārtus, kamēr Rudņevs „eirokausos” un Polijā mauc kā no lielgabala, izpelnoties slavu un miljoniem eiro vilinošus piedāvājumus no pasaules futbola grandiem. Taču desmit spēlēs izlasē vēl nav guvis nevienus vārtus… Tas liecina, ka Rudņevs nevar psiholoģiski atvērties blakus autoritārajam izlases rekordistam (28 vārti 86 spēlēs). 

Starkovam vajadzētu saprast, ka Verpakovska saldā benefice ir izsmelta un tagad jādod uzticības kredīts zenītā plaukstošajam Daugavpils futbola skolas audzēknim. Verpakovskis varētu kļūt par teicamu Rudņeva dublieri – nākt laukumā maču beigās, saasinot epizodes, kas atbilstoši vecumam būtu fiziski ērtāk pašam. Futbola draugi, atcerieties, cik lieliski savulaik darbojās Verpakovska un Vīta Rimka duets, pēdējais pilnībā bija gatavs pakļauties „ieroču pienešanai” un vēsture varēja tikt pārrakstīta. Māris varēja pēc sirds patikas izrīkoties ar pretinieku aizsargiem un vārtsargiem. Un šobrīd tam ir nobriedis Rudņevs. Starkovam viņš ir jāatšifrē! 

Spēlētājiem vienkārši trūkst pieredze. Nākamā atlases cīņa valstsvienībai ir jūnijā Rīgā, atkal pret Izraēlu, kas pasaules rangā ieņem 56.vietu. Tad rudenī sekos pēdējās četras spēles – pret Gruziju (72.), Grieķiju (10), Maltu (156.) un visbeidzot pieminēto Horvātiju (8.), kura Tbilisi pakrita mājinieku priekšā ar 0:1. Kopvērtējumā no kārotās otrās vietas atpaliekam par divu uzvaru tiesu, taču šobrīd nav racionālu argumentu kosmiskiem panākumiem. Ar vienu uzvaru un vienu neizšķirtu pret pastarīšiem Maltu un gruzīniem pēc piecām spēlēm jāsāk domāt 2014.gada pasaules kausa atlases kontekstā. 

Jāpiezīmē, Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalīsies 16 labākās izlases, starp kurām Polijai un Ukrainai kā turnīra rīkotājām vieta jau ir garantēta. Pārējā 51 Eiropas futbola izlase ir sadalīta deviņās grupās. Automātiski finālturnīram kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā no otro vietu ieguvējām. Pārējās astoņas otro vietu ieguvējas tiks sadalītas četros pāros un play-off izspēlē sadalīs atlikušās ceļazīmes uz EURO2012 Polijā un Ukrainā. 

2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācija F apakšgrupa 

1. Grieķija 5 sp 3-2-0 5:2 (+3) 11 punkti
2. Horvātija 5 sp 3-1-1 8:2 (+6) 10 punkti
3. Gruzija 5 sp 2-3-0 4:2 (+2) 9 punkti
4. Izraēla 5 sp 2-1-2 7:6 (+1) 7 punkti
5. Latvija 5 sp 1-1-3 4:7 (-3) 4 punkti
6. Malta 5 sp 0-0-5 1:10 (-9) 0 punkti

Komentāri (24)

runcuks 28.03.2011. 19.43

Isti nesaprotu, vai raksta autors iesaka spēlēt ar vienu uzbrucēju, vai kā? Cik pamaniju Rudņevs taču bija starta 11-niekā, un ja atmiņa neviļ Verpakovskim bija jāizcīna vieta sastāvā. Artjomam ir visas iespējas sevi apliecināt un es ticu, ka viņš drīz atzīmēsies arī izlases rindās.

+4
0
Atbildēt

1

    aijuaiju > runcuks 29.03.2011. 02.46

    Nākotnes kontekstā: Karlsons + Rudņevs, bet Verpakovskis nāk kā pastirprinājums.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Kinskis 28.03.2011. 19.43

Pirms tam, kad Latvija iekļuva EČ finālturnīrā, valstvienību trenēja ārzemju speciālisti (Dzodzuašvili, Džonsons), kuriem patika mēģināt ko jaunu un šad tad arī riskēt. Šajā laikā futbols kļuva skatāmāks, bija spilgtas uzvaras un cienījama spēle pret spēcīgām komandām (pret Norvēģiju), taču gadījās arī rezultāti, kurus publika nesaprata (neizšķirts pret Sanmarīno). Starkovs sasniedza Euro lielā mērā tāpēc, ka bija izveidots gadiem ilgi saspēlēts sastāvs ar sadalītām lomām, bet viņš kā treneris spēja izspiest no tā maksimālo rezultātu. Tas ir viņa liels nopelns. Tomēr iespējams, ka šībrīža situācijā prasītos treneris ar kādām svaigām idejām.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 29.03.2011. 00.29

briniskigi…cekistu futbols un hokejs neatkarigajaa latvijaa.tapec vien bija verts uzdavinat tautai piederoso dinamo stadionu indriksonam.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu