Zīmju nozīme kino • IR.lv

Zīmju nozīme kino

34

Šovakar “¼ Satori grāmatnīcā” ar nodarbību “Semiotika un zīmju sistēmu pētniecība” sāksies Viktora Freiberga lekciju cikls par zīmes jēdzienu kino vēstījumā, ziņo aģentūra LETA.

Pirmajā lekcijā tiks aplūkoti 20.gadsimta 50. un 60.gados veiktie semiotiskie pētījumi par kino kā īpašu zīmju sistēmu.

Nodarbību ciklā paredzētas piecas lekcijas, un kurss noslēgsies 30.martā.

23.martā tiks runāts par kodu nozīmi vēstījuma uztverē un naratīva semiotiku. Nodarbībā tiks pētīts, vai pastāv kaut kas līdzīgs “kino lasītprasmei” un vai tās apguve vajadzīga un ir iespējama, kad skatāmies filmu.

25.marta lekcijā “Kino un realitātes reprezentācija” Freibergs runās par to, cik lielā mērā kino ir realitātes rekonstrukcija, 28.marta lekcijā “Analogie un digitālie tēli. Digitālais kino: jauna estētika?” tiks aplūkots, kā digitālais laikmets maina kino uztveri, bet 30.marta nodarbībā kino eksperts pievērsīsies jautājumam, vai kino ir vēstures rekonstrukcija vai falsifikācija.

Freibergs (1955) ir viens no pazīstamākajiem kino ekspertiem Latvijā. Viņš ir Latvijas Universitātes asociētais profesors Moderno valodu fakultātes Literatūras un kultūras nodaļā, kopā publicējis vairāk nekā 75 darbus.

Savā pētnieciskajā darbībā Freibergs koncentrējas uz kino vēstures, kino vēstījuma semiotiskiem pētījumiem, kā arī kino kā īpašas tekstuālas sistēmas izpēti. Viņš ir bijis vieslektors Starptautiskajā Baltijas Kino un mediju skolā Tallinā, kur vadījis lekcijas par formālisma elementiem Pītera Grīneveja un Andreja Tarkovska filmās, bet Latvijas Kultūras akadēmijā pasniedzis kursu “Ievads kino un teksta semiotikā”.

Katra lekcija kursā “Semiotika un zīmes jēdziens kino vēstījumā” sāksies plkst.18.30.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu