Notiks gleznas inscenējums • IR.lv

Notiks gleznas inscenējums

5

Šodien plkst.14 pie Saldus Sv. Jāņa baznīcas notiks Jaņa Rozentāla diplomdarba gleznas “Pēc dievkalpojuma” inscenējums, ziņo aģentūra LETA.

Pasākums notiks par godu latviešu glezniecības pamatlicēja Rozentāla 145.dzimšanas dienai.

2007.gadā, viesojoties Rozentāla vārdā nosauktajā Saldus Vēstures un mākslas muzejā, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauda viedokli, ka būtu interesanti šīs gleznas sižetu parādīt mūsdienīgā vēsturiskā skatījumā. Muzeja darbinieki, atsaucoties uz šo ideju un godinot izcilo novadnieku, inscenēs Rozentāla diplomdarbu ar reālu Saldus sabiedrībā atpazīstamu personu piedalīšanos.

2006.gada martā kultūrvēsturiskās gleznas personāžu lomās iejutās 40 Saldus tautas teātra aktieri, izspēlējot mākslas darbā redzamo situāciju. Toreizējais mērķis bija panākt maksimāli tuvu vizuālo saderību ar gleznojumu. Šoreiz, veicot inscenējumu, tiks iemūžinātas Saldus muzejam pietuvinātas personas, kas ar savu atbalstu palīdzējušas popularizēt Rozentāla vārdu. Gleznas inscenējuma fotogrāfija tiks ievietota Saldus pašvaldības mājaslapā un nokļūs muzeja krājumā, kā arī katra inscenējuma dalībnieka personīgajā īpašumā.

Rozentāla 1894.gadā gleznotais diplomdarbs “No baznīcas” ir mākslinieka skatījums uz mazpilsētas un tās tuvākās apkārtnes lauku sabiedrības situāciju 19.gadsimta beigās. Glezna izceļas ar savu vienkāršību, patiesumu un reālismu.

Šodien plkst.15 Saldus muzejā paredzēta arī konference “J.Rozentāls un fotogrāfija”.

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu