Preču eksports Latvijā pieaug • IR.lv

Preču eksports Latvijā pieaug

34
foto: Jānis Saliņš/f64
Pēteris Strautiņš

Par ārējo tirdzniecību 2011.gada janvārī 

Preču eksporta pieaugums gada griezumā sasniedzis jaunu rekordu +51.4%. Jāpiebilst, ka tas ir tekošajās cenās, salīdzināmajās cenās pieaugums būtu mazāks – tuvu 40%, taču rezultāts vienalga ir lielisks. Tiesa, kopš septembra eksporta apjoms ir samazinājies, bet tā ir normāla sezonāla parādība, turpmākajos mēnešos atkal visdrīzāk redzēsim kāpumu. 

Salīdzinājums ar iepriekšējiem mēnešiem liek domāt, ka pieauguma potenciāls ir ķīmiskās rūpniecības un mašīnbūves produktu eksportā, arī pārtikas eksportā. Turpretim tuvu potenciālam ir strādājusi kokapstrāde, eksporta apjomam atkal pārsniedzot 80 miljonus latu. Par spīti bažām par iespējamu zāģmateriālu tirgus lejupslīdi šogad, kokapstrādes sniegums eksportā ir bijis apbrīnojami stabils. 

Runājot par negatīvajiem aspektiem, jāatzīmē, ka janvārī eksportā varētu būt bijis salīdzinoši augsts re-eksporta īpatsvars, jo īpaši lielos apmēros eksportēts dzelzs un tērauds, apjomam gada laikā pieaugot 3.5 reizes. Situācijā, kad ir apturēta daļa ražošanas funkciju lielākajā metalurģijas uzņēmumā, tas var nozīmēt tikai vai nu „tīru” reeksportu vai tādu Latvijā ražotu preču eksportu, kurās tomēr ir īpaši augsts importētās pievienotās vērtības īpatsvars. Bija sagaidāms, ka pēc decembra ļoti augstā līmeņa atkal kritīsies importa apjoms, taču krituma temps ir bijis straujāks par gaidīto, imports samazinājies par 134.5 miljoniem, rezultātā preču tirdzniecības deficīts samazinājies līdz 67.3 miljoniem, kas ir pietiekami, lai kopējā preču un pakalpojumu tirdzniecības bilance janvārī atkal būtu tuvu līdzsvaram vai ar pārpalikumu. Taču šāda situācija, visdrīzāk, neturpināsies, patēriņam un jo īpaši investīcijām šogad pieaugot, tirdzniecības deficītam šogad atkal jāpalielinās.

Komentāri (34)

kkristaps 15.03.2011. 10.22

Apbrīnojami – raksts jau labu strēķīti redzams, bet komentāru praktiski nav. Tātad – ja nevar gānīties, tad nav vērts komentēt, vai kā? Nožēlojamie gaudotāji:)

+3
0
Atbildēt

1

    AUTOEXEC.BAT > kkristaps 15.03.2011. 19.05

    Man patiešām patīk šādi komentāri :)) – piekrītu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

OlegsLatisevs 14.03.2011. 23.34

Kādu cilvēku? Kāds vēl izmisums?

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 14.03.2011. 16.03

bet cilveku izmisums vairojas un pieaug.

+1
-5
Atbildēt

1

    anita_meistere > janazakovica 15.03.2011. 10.00

    viss notiek. krīze daudz ko salika pareizajās vietās.
    domājam ka trekno gadu “celtnieku” (bez izglītības un ar milzīgām abīcijām) izmisums ir vietā. tā ari vajag. kā sakā pie labā ļoti ātri pierada, un tagad par adekvātu ciparu viars nevēlas strādāt.

    tas pats ar visādiem “biznesmeniem”…darīt nav ko bija, ne zināsānu ne ķēriena, jābīda bizness. galvenais, tā lai viss 1-1.5 gadā atpirktos, un otrajā gadā jau varētu cayenu iepirkt. tādu arī nav žēl.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu