Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011. • IR.lv

Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011.

21
Ieva Parša. Foto - Andrejs Terentjevs, f64

Šonedēļ notiek festivāls Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011.

 

Trešdien, 16.martā plkst.18.00, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļzālē notiks festivāla Latvijas jaunās mūzikas dienas 2011 JVLMA kompozīcijas studentu koncerts “Akadēmija”

Koncertā piedalīsies: Ieva Parša (mecosoprāns), Guntis Kuzma (klarnete), Herta Hansena (klavieres), kā arī JVLMA studenti

Koncerta programmā:  J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas kompozīcijas nodaļas studentu un maģistrantu Alekseja Peguševa, Santas Zaķes, Platona Buravicka, Evijas Vecumnieces, Jutas Bērziņas u.c. skaņdarbi.

JVLMA kompozīcijas nodaļas studentu darbu koncerts vienmēr izraisa pastiprinātu profesionāļu interesi. Savukārt studentiem tā ir arī iespēja parādīt plašākai publikai savus jaunākos darbus, kas, iespējams, citādi uz koncertzāļu skatuvēm pagaidām nenokļūtu. Jaunajiem un topošajiem komponistiem šāda platforma ir īpaši svarīga. Un kaut arī mūzikas kvalitāte varbūt nav viendabīga, tā jebkurā gadījumā uzrāda tendences un virzienus, kādos domā topošie autori.

Ceturtdien, 17.martā 19.00, Lielajā Ģildē notiks Latvijas Jaunās mūzikas dienu noslēguma koncerts De Mundo Magistri Ioanni.

Festivāla Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2011 noslēguma koncerts piedāvā Gundara Pones muzikāli gleznaino meditāciju De Mundo Magistri Ioanni (Meistara Jāņa pasaule), kas sarakstīta mākslinieka Jāņa Anmaņa gleznu izstādes iespaidā. Mākslinieka darbos atspoguļotās viduslaiku noskaņas Pones kompozīcijā pārtapušas skaņu tēlos – senas balsis, Rīgas pils pagrabu velvēs gadsimtiem iegūlušo zvanu skaņas, kas atskan un kļūst dzirdamas mūzikā.

Blakus Pones mūzikas aizplīvurotajai poēzijai, savu temperamentīgo mūzikasspēku atklās trimdas latviešu komponista Tālivalža Ķeniņa Otrais kamerkoncerts. Ķeniņa radošās dzīves mantojums mūzikā aptver divus desmitus skaņdarbu orķestrim, 15 koncertus, 10 vokāli instrumentālus lielas formas darbus un ievērojamu skaitu kamermūzikas un kora partitūru. Komponists saņēmis Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu un kļuvis par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Goda profesoru. Festivāla LatvijasJaunās mūzikas dienas 2011 noslēguma koncertā skatuves dzīvi uzsāks divi pasaules pirmatskaņojumi. Maijas Einfeldes Alfa koncerts un Viļņa Šmīdberga Kamerkoncerts ar Normundu Šnē pie diriģenta pults. Šmīdbergs savā jaunākajā skaņdarbā piedāvā intensīvu skaņu informācijas plūsmu, kas ienākot komponista skaņu pasaulē, fascinē ar spēju noturēt klausītājā neatslābstošu interesi par harmonijas un disharmonijas ciešo saikni mūzikā.

Jaunās mūzikas festivāls ir svētki mūziķiem un klausītājiem, brīnišķīga iespēja pievērst mūsu uzmanību aktuālākajām tendencēm Latvijas akadēmiskajā mūzikā. Svētki formas un izteiksmes līdzekļu meklējumiem un jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumiem, tā festivāla norisi komentē komponiste Maija Einfelde.

Latvijas Jaunās mūzikas dienas 8 festivāla koncertos parādījušas spilgtas personības Latvijas mūzikas vidē un jaunākās, laikmetīgās tendences akadēmiskajā mūzikā.

Piedalās: Kamerorķestris Sinfonietta Rīga, diriģents Normunds Šnē, solisti Andra Dārziņa (Štutgarte, alts), Normunds Šnē (oboja).

Komentāri (21)

Igors Daņiļēvičs 14.03.2011. 08.54

Ievai ir fantastiski apburoša balss!

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 14.03.2011. 15.49

tiesam jau tiri pieaugusi ebreju sieviete..ka galante.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu