Bijušajā sinagogā atrod lūgšanu grāmatu fragmentus • IR.lv

Bijušajā sinagogā atrod lūgšanu grāmatu fragmentus

29

Dažādas lūgšanu grāmatas daļas atrastas Kuldīgā, ēkā, ko pārbūvē par bibliotēku

Bijušajā ebreju sinagogā Kuldīgā, kas tiek pārbūvēta par pilsētas galveno bibliotēku, celtnieki atraduši fragmentus no speciālām lūgšanu grāmatām dažādiem svētkiem, aģentūra BNS uzzināja pašvaldībā.

Muzeja “Ebreji Latvijā” direktors Iļja Ļenskis, izpētot ebreju valodā rakstītos grāmatu fragmentus, pastāstījis, ka tajos ir lūgšanas Tiesas dienai (Jom Kipur), lūgšana “Neila” Tiesas dienai, vakara lūgšana “Sukkot” svētku (Būdiņu jeb Telšu svētku) pirmajai dienai, vakara lūgšana “Šavuot” svētku (Toras dāvāšanas svētku, Vasarsvētku) otrajai dienai, kā arī vakara lūgšana “Sukkot” svētku pirmajai, otrajai un pēdējai dienai.

Grāmatas lappuses ir no vismaz divām atsevišķām grāmatām. To izdošanas gadu grūti datēt, iespējams, tā ir 20.gadsimta pirmā puse (1910.-1920.gadi). Izdošanas vieta nav nosakāma.

Pašvaldībā arī informēja, ka pašlaik sinagogas ēku kompleksa galvenajai ēkai, kurā atradīsies bibliotēka, tiek gatavoti dokumenti, lai to nodotu ekspluatācijā. Aprīlī un maijā ēkā uzstādīs mēbeles, savukārt jūnijā bibliotēka pārcelsies uz jaunajām telpām, kur durvis apmeklētājiem vērs jūlijā. Savukārt projekta otrā kārta, kuras laikā rekonstruē lūgšanu namu, tiks pabeigta augustā. Lūgšanu namā atradīsies izstāžu, konferenču un dažādu pasākumu zāles.

Sinagogas pārbūve par bibliotēku tiek finansēta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Projekta kopējās izmaksas ir 1 538 062 lati, no tām ERAF līdzfinansē 1 307 352 latus, valsts budžeta dotācija pašvaldībām ir 92 283 lati, bet Kuldīgas novada pašvaldības līdzekļi – 138 427 lati.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu