Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdības koalīcija • IR.lv

Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdības koalīcija

11
Visvairāk balsu ieguvušās partijas līderis un Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips. Foto: Andrejs Strokins, F64

Politologs: Galveno pārsteigumu sagādā sociāldemokrāti

Uzvaru svētdien notikušajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās izcīnījušas premjerministra Andrusa Ansipa centriski labējās koalīcijas partijas, vēsta aģentūras LETA un AFP. 

Igaunijas parlamentā kopumā ir 101 vieta, bet koalīcija ieguvusi 56 mandātus, liecina centrālās vēlēšanu komitejas apkopotie rezultāti.

"Vēlētāji savu ir teikuši," sacīja premjers Ansips.

Premjera vadītā Reformu partija ieguvusi 33 mandātus, un tas ir par trim vairāk nekā 2007.gada vēlēšanās, bet koalīcijas partneri – "Tēvzemes" un "ResPublica" apvienība (IRL) – 23 mandātus, pārstāvniecību Rīgikogu palielinot par četriem deputātiem.

Abas partijas tagad gatavojas, kā sagaidāms, smagām sarunām par ministru portfeļu sadalījumu, kas Igaunijas politikā jau kļuvis par tradīciju.

Vairākuma iegūšana parlamentā bija galvenais mērķis koalīcijai, kurā sākotnēji bija pārstāvētas trīs partijas. Tomēr, kad kreisās ievirzes sociāldemokrāti koalīciju 2009.gadā pameta budžeta samazināšanas dēļ, valdībai bija jāīsteno politika ar 49 deputātu mazākuma atbalstu.

Arī sociāldemokrāti svētdienas vēlēšanās savas pozīcijas nostiprinājuši, līdzšinējo deviņu mandātu vietā iegūstot 19.

Lielākais opozīcijas spēks joprojām būs strādnieku un krievu minoritātes atbalstītā Centra partija. Jaunajā sasaukumā to pārstāvēs 26 deputāti, kas ir par diviem mazāk nekā pēc 2007.gada vēlēšanām.

Igauņu politologs Tenis Sārts intervijā Nacionālās raidsabiedrības ERR portāla ziņu programmai atklājis, ka vislielāko pārsteigumu Igaunijas parlamenta vēlēšanās sagādāja Sociāldemokrātiskā partija (ISDP), kas ieguva 19 deputātu vietas. Viņaprāt, sociāldemokrātu panākumus galvenokārt nodrošinājusi priekšsēdētāja nomaiņa, spēcīgā priekšvēlēšanu programma un prasme ļoti precīzi iezīmēt alternatīvu Centra partijai.

Tallinas universitātes politologs piebilda, ka centristi ieguvuši stabilu rezultātu tāpēc, ka viņi spēja mobilizēt krievvalodīgos vēlētājus, "Pēc šīm vēlēšanām arī citas partijas varēs izdarīt secinājumu, ka vietējo krievvalodīgo iedzīvotāju balsīm ir sava loma ne vien pašvaldību, bet arī parlamenta vēlēšanās," sacīja Sārts.

Tas, ka parlamentā neiekļuva Tautas savienība un "zaļie", ļauj runāt par to, ka ilgtermiņa perspektīvā var rasties augsne jaunas partijas veidošanai, norādīja politologs.

Komentāri (11)

dro 07.03.2011. 11.30

Ansipam atšķirībā no Vienotības ir liels plus – viņš pilda solījumus. Lai kādi riski bija saistīti ar Aļošas “apglabāšanu”, viņš to izpildīja atšķirībā no Vienotības, kura baidīja vēlētājus ar pagriezienu uz austrumiem, bet nākošajā dienā pēc vēlēšanām sāka runāt par koalīciju ar SC.

+6
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > dro 07.03.2011. 19.22

    Mjā, tur tādas runas par ņemšanu koalīcijā dēļ dažādiem iekšējiem ”pragmātiķiem” un polittehnologiem pat nebija. Pozitīva tendence ir tāda, ka Igaunijā vispār neatbalsta ko līdzīgu mūsējam PCTVL un Lindermana tipa šovinistus ātri noliek pie vietas, nevis prasa izdot un uzdāvina iespēju pajaukt gaisu, KF cietuma vietā !

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 07.03.2011. 14.25

Pirms dažām dienām “Latvijas avīzē” pavīdēja daži teikumi sakarā ar Ilvesu un Centra partiju:

“Savisāra vārds pēdējā laikā locīts dēļ viņa sakariem ar Maskavu. Saskaņā ar Igaunijas drošības policijas ziņojumu, kurā Tallinas mērs nodēvēts par “krievu aģentu”, Savisārs no Maskavas esot saņēmis pusotru miljonu eiro, lai Igaunijā vairotu Krievijas ietekmi. Kaut arī Savisārs apsūdzības noliedz, Igaunijas prezidents Tomass Ilvess iepriekš paziņojis, ka izmantos veto tiesības un neļaus Centra partijai ienākt valdībā, jo tās apšaubāmie naudas devēji rada draudus Igaunijas demokrātijai.”
(“Igaunijas koalīcija ceļā uz pozīciju stiprināšanu?” http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/arzemju.zinas/?doc=95284)

Acīmredzot Ilvesam nenāksies uzlikt savu “veto”.
Bet gribot negribot jādomā: vai Zatlers būtu gatavs tā rīkoties, vai spētu JAU IEPRIEKŠ pateikt, ka Urbanovičam nāksies stāvēt pie ratiem?

Ja atmiņa mani neviļ, tad šo valdību veidojot tā nebūt neizskatījās.:(

+4
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 07.03.2011. 11.00

Ņemot vērā Igaunijas panākumus, saprotams, ka šī valdība tiek atbalstīta, ja būtu Igaunijas pilsonis arī atbalstītu ! Taču šai valdībai tāpat kā mūsu pašreizējai koalīcijai būs viens ļoti svarīgs uzdevums – jāiegrožo priekš šīs situācijas nenormāli augstā inflācija !

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu