Akcīzes nodokli dabasgāzei iesaka ieviest tikai 2014.gadā • IR.lv

Akcīzes nodokli dabasgāzei iesaka ieviest tikai 2014.gadā

29
Andrejs Terentjevs, F64

Siltumuzņēmumu asociācija: Lielāka akcīze dabasgāzei palielinās parādnieku skaitu

Dabasgāzes aplikšana ar akcīzes nodokli, kas plānota no šā gada 1.jūlija, pasliktinās situāciju ar parādiem par siltumu, par Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas (LSUA) paziņoto vēsta aģentūra LETA.

Ekonomiskajā situācijā, kad saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības apkopotajiem datiem siltuma parādi pārsniedz 60 miljonus latu, no 1.jūlija ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei nevar, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LSUA valdes loceklis Andris Akermanis. Šāda nodokļa ieviešanu varētu atlikt līdz 2014.gadam, kad tas jāievieš saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām.

Pēc LSUA biedru domām, dabasgāzi apliekot ar akcīzi, samaksas procents par siltumu būs vēl mazāks nekā patlaban. "Tauta nespēs samaksāt," vērtēja Akermanis. 

Vēstules ar iebildumiem šonedēļ nosūtītas Saeimas Tautsaimniecības komisijai, Budžeta un finanšu komisijai, valdībai, Finanšu ministrijai un Ekonomikas ministrijai. 

Kā ziņots, akcīzes nodoklis dabasgāzei, tiesa gan, mazākā apmērā, nekā plānots iepriekš, ir viens no budžeta konsolidācijas pasākumiem, ko atbalstījusi valdība. Akcīzes nodokli dabasgāzei kā kurināmajam 15,6 latu apmērā par 1000 kubikmetru sāka piemērot no 2010.gada 1.jūlija. No 2010.gada 1.septembra līdz 2011.gada 30.jūnijam tā tika atlikta. Tagad valdība vienojusies par likmes samazināšanu līdz 12 latiem par 1000 kubikmetru. Vienlaikus nolemts paplašināt ar akcīzes nodokli apliekamo lietotāju loku, pievienojot elektroenerģijas ražošanu un koģenerāciju. Valdības lēmums paredz no 1.jūlija atcelt dabasgāzei samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi (12%) un piemērot pamatlikmi (22%).

 

 

 

Komentāri (29)

raimonds_bossltd 04.03.2011. 15.11

Ne jau Eiropai bet mums pašiem nepieciešams radīt apstākļus vietējā kurināmā izmantošanai un veicināt energoekonomijas pasākumus. Metānu var izmantot un daudzi tā dara, kā automobiļu degvielu un tāpēc, viennozīmīgi, apliekams ar akcīzi.
No mūsu tērētiem petrodolāriem, krievijas iedzīvotājiem dzīve neuzlabosies, drīzāk tie dod iespēju tās barvežiem maitāt dzīvi pārējai pasaulei.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu