FOTO: Kā noķert polārblāzmu? • IR.lv

FOTO: Kā noķert polārblāzmu?

44
foto: Jānis Šatrovskis
Jānis Šatrovskis

Lai iemūžinātu šo parādību, nav nepieciešama tūkstošus vērta tehnika

Nosaukums polārblāzma, šķiet, būtu pareizāks, jo tās ir vērojamas ne tikai ziemeļos, bet arī dienvidu puslodē – Antarktīdā, Jaunzēlandē. Tur tās vajadzētu saukt par dienvidblāzmām, bet latviski šo parādību tā nesauc. Angliski ir termini Aurora Borealis – ziemeļblāzma un Aurora Australis – dienvidblāzma.

Ar polārblāzmas medīšanu nodarbojos jau kopš 2000. gada, kad bija iepriekšējais Saules aktivitātes maksimums. Kā zināms Saulei ir savs aktivitātes cikls – 11gadi. Tagad tuvojas nākamais aktivitātes maksimums kurš būs 2012-2013. gadā. Ņemot vērā to, ka iepriekšējais maksimums bija pirms 10-11 gadiem, tad polārblāzmu fotografēšanai izmantoju tolaik pieejamo tehniku, kura iespēju ziņā tālu atpaliek no mūsdienu tehnikas. Taču tas netraucēja iegūt labas kvalitātes attēlus. Manā ekipējumā bija divas kameras – Smena-8M un Zenit-TTL, un primitīvs statīvs. Izrādās ka neko vairāk arī nevajag.

 2000. gada par polārblāzmu esamību vai neesamību uzzināju pēc vizuāliem novērojumiem. Tagad tiek regulāri sekots dažādam interneta vietnēm, kurās tiek apkopoti dati par Saules aktivitāti un gaidāmajam magnētiskajām vētrām. Taču kā pierādīja nesenie notikumi, tad prognozēm īsti uzticēties nevar. 1. marta vētra nemaz netika prognozēta, tikai laimīgas sagadīšanās dēļ izdevās to iemūžināt.. Novērojumi tiek veikti no neliela pakalna, no kura paveras skats pār Burtniekiem. Ziemas laikā arī no paša aizsalušā ezera. Galvenais trīs reizes pārbaudīt vai līdzi ir paņemtas visas atmiņas kartes kamerai un rezerves akumulatori, citādi pašā kulminācijas brīdī var tikt pie nervu sabrukuma.

Viena no labākajām manām fotogrāfijām ir fotografēta ar "akmens laikmeta" tehniku – Smena 8M. Tas, manuprāt, ir pierādījums tam, ka, lai iemūžinātu šo skaisto dabas parādību, nemaz nav nepieciešama tehnika tūkstošu vērtībā, kā uzskata daudzi cilvēki. Svarīgāk būtu pacelt galvas kādā tumšā naktī un mēģināt ieraudzīt polārblāzmu, un nezaudēt cerības, ja to nav izdevies ieraudzīt. Jo viss vēl ir tikai priekšā, Saules aktivitāte vēl nav sasniegusi maksimumu.

Vēl dažas astro bildes ir aplūkojamas mājaslapā www.radosi.lv astrofotografijas sadaļā.

 

Komentāri (44)

janazakovica 03.03.2011. 15.33

polarplazmu varbut..jo to dator ekranaa nevar novertet..

0
0
Atbildēt

0

mxblack 03.03.2011. 12.44

Smena jau nemaz nebija tik slikts aparāts, jo viņai bija laba gaismaspēja, bet platais leņķis ļāva uzņemt labus kadrus īpaši ar zibspuldzi telpās, jo tur mazais attēla telpiskums tā nebija jūtams. Tapēc arī polārblāzmas varēja sanākt lieliskas. Ja man tāda trāpītos, es to šodien ņemtu kinokameras režīmā. Diemžēl Rīgā ir pārāk gaišs, lai ko tādu ieraudzītu.

0
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 03.03.2011. 11.43

No rīta, izdzirdot ziņās par polārblāzmu, bez garas domāšanas vēru vaļā fotoblog.lv – brīnītos, ja tur nebūtu raksta autora bilde priekšā. Brīnīties nenācās.
Ja gadiem ilgi sistemātiski medī un medījums vispār dabā sastopams, kam gan vēl lai izdotos. Tiesa, vairums bilžu ne gluži ar Smenu taisītas, izskatās, ka tehnika autoram ne tā vājākā, bet ir jau, priekš kam. Nākošgad tās magnētiskās vētras stiprākas būšot…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu