Unikālā operācijā izveido jaunu barības vadu • IR.lv

Unikālā operācijā izveido jaunu barības vadu

34
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

Austrumu slimnīcā operēts pacients, kurš iedzēris ķīmisku vielu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem izdevies izveidot jaunu barības vadu 45 gadus vecam vīrietim, kurš neuzmanības dēļ bija iedzēris ķīmisku vielu, vēsta aģentūra BNS. Kā informē slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova, šāda barības vada rekonstrukcija Latvijā veikta pirmo reizi.

Operācija ilgusi 14 stundu. Kā transplantāts izmantots 50 centimetru garš resnās zarnas fragments, no kura tika izveidots pilnībā jauns barības vads. Papildus uzlabota transplantāta asinsrite. Patlaban pacients atrodas reanimācijas nodaļā, un viņa atlabšana rit kā plānots, taču pēc pilnīgas brūču sadzīšanas pacientam būs no jauna jāapgūst rīšana, elpošana un runāšana.

Pacients trīs gadus ārstējās, tostarp ārzemēs, taču bez vērā ņemamiem uzlabojumiem. Šo gadu laikā viņš nevarēja normāli ēst, elpot un runāt. Traumas dēļ barības vads bija pilnībā slēdzies, tādēļ pacients elpoja caur īpašu caurulīti trahejā un tika barots caur speciālu atveri – stomu vēdera priekšējā sienā, barību ievadot tieši zarnās, skaidroja slimnīcas pārstāve.

"Mēs ceram, ka pēc veiksmīgas rehabilitācijas vīrietis atgriezīsies pilnvērtīgā dzīvē," pauda Plastiskās un mikroķirurģijas centra ķirurgs Kalvis Pastars. Operācijā piedalījās arī Onkoloģijas centra galvas un kakla ķirurgs Juris Tārs un onkologi ķirurgi Vladimirs un Sergejs Januškeviči, anestezioloģe reanimatoloģe Baiba Pauliņa un māsu komanda.

Komentāri (34)

affa_ 19.02.2011. 12.15

Patiešām lepojos ar mūsu ārstiem!

+1
0
Atbildēt

0

Jānis Students 19.02.2011. 18.50

Man tas izskatās pēc Austrumu slimnīcas un “profesoru mafijas” (kā to ārstu aprindās dēvē) PR kampaņas – ne dienu bez unikālas operācijas. Ir jau tā, ka mediķu prestižs Latvijā ir ļoti zems un tas jāspodrina, bet vai ar šādu ziņu palīdzību kaut kas mainīsies? PR ziņa noklusēja, kā tam nabaga cilvēkam tagad funkcionēs taisnā zarna, norīt varēs, bet vai nebūs tagad maisiņš jāšuj pie vēdera? Piedodiet man manu melno humoru.

0
0
Atbildēt

0

kdaljajev 18.02.2011. 18.12

Varētu pie Gaiļezera pabeigt to monstru un atvērt kara hospitāli,kur ārstēt NATO kareivjus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu