Valstij jāmaksā 100 000 latu Talsu traģēdijā cietušajiem • IR.lv

Valstij jāmaksā 100 000 latu Talsu traģēdijā cietušajiem

27
Evija Trifanova, LETA

VUGD priekšniekam Pencim būs jāskaidro publiskie izteikumi par spriedumu

Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien atstāja spēkā iepriekšējās tiesu instances spriedumu, ar kuru valstij Talsu traģēdijā cietušajiem jāizmaksā 100 tūkstoši latu. Spriedums nav pārsūdzams, vēsta aģentūra BNS. Šis ir pirmais spriedums, kas stājies spēkā kādā no Talsu traģēdijas lietām.

Izskatot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un prasītāju iesniegtās kasācijas sūdzības par AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada spriedumu, apelācijas instances tiesas spriedums atstāts negrozīts, bet kasācijas sūdzības noraidītas.

Līdz ar to stājas spēkā spriedums, ar kuru par labu prasītājam Andrim Zasam no Latvijas valsts VUGD personā piedzīti 100 tūkstoši latu, bet cietušā mātes Aijas un brāļa Artūra prasības noraidītas. Prasību tiesā traģēdijā cietušais, viņa māte un brālis iesniedza 2007.gada vasarā, lūdzot piedzīt no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas un VUGD personā atlīdzību par sakropļojumu un nodarīto morālo kaitējumu.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (''Vienotība'', JL) VUGD priekšniekam ģenerālim Ainaram Pencim prasīs paskaidrojumus par viņa publiskajiem izteikumiem, trešdien komentējot šo spriedumu, jo tie neesot pieņemami, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele.

Pencis trešdien pēc tiesas lēmuma paziņošanas  LETA sacījis, ka dienestam pašam šādu līdzekļu neesot, taču Senāta lēmums, protams, tikšot pildīts, bet nauda – prasīta valdībai no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. "Tad, kad pie mums atnāks tas tiesas lēmums, mēs vērsīsimies valdībā, un viss, jo es personīgi uzskatu, ka šī ugunsdzēsēju paaudze nekādā gadījumā nav atbildīga par to, kas notika pirms 15-20 gadiem," norādīja VUGD priekšnieks, atgādinot, ka savulaik ugunsdzēsēji paši vākuši naudu, lai palīdzētu Talsu traģēdijā cietušajiem.

"Mums pašiem tādas naudas nav un nebūs. 100 000 latu mēs varētu dabūt, ja aizslēgtu apmēram divus ugunsdzēsēju depo un visus cilvēkus palaistu vaļā," salīdzināja Pencis. Viņš pauda uzskatu, ka prasītāji šajā gadījumā nav rīkojušies korekti, mēģinot "taisīt biznesu" uz traģēdijas rēķina.

"Ja mums būs pašiem jāmaksā, tad mēs likvidēsim ugunsdzēsēju komandas, un likvidēsim tās ugunsdzēsēju komandas, kas ir tuvāk tiem prasītājiem, jo – kāpēc citiem Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ciest, ja kāds grib nopelnīt," aģentūrai LETA sacīja VUGD priekšnieks, piebilstot, ka valdība jau iepriekš tikusi brīdināta par Talsu traģēdijas tiesvedībām, kuru iznākums var būt neprognozējams.

''Sabiedrības par atklātību "Delna"" direktors Kristaps Petermanis aģentūrai LETA paudis, ka Penča teiktais liecina par nespēju uzņemties atbildību, jo no tā secināms, ka gadījumā, ja līdzīgs nelaimes gadījums notiktu viņa vadībā, viņš neuzņemtos atbildību, bet traģēdijas skartajiem liktu papildus milzīgajām ciešanām uzņemties arī finansiālo un morālo slogu.

"Delna" uzskata, ka Pencis neizmantoja lielisku izdevību apstiprināt sabiedrībai, ka viņa vadībā līdzīga traģēdija nevarētu atkārtoties, visas Talsu traģēdijā iesaistītās amatpersonas ir sodītas un patlaban VUGD nestrādā neviena tāda amatpersona, kas varētu pieļaut līdzīgus negadījumus.

"Pencis jauc lietu svarīgumu. Nozīmīgākais ir valsts spēja pieņemt darbā atbildīgas amatpersonas, kā arī uzņemties atbildību, ja valsts varu realizējošie cilvēki nav bijuši uzdevumu augstumos. Nedrīkst runāt par nesamērīgumu vai tiesas atriebību, jo diezin vai 100 000 latu kompensācija pilnībā atsver fiziskās un morālās ciešanas, kas ir radušās cilvēkam, kuram visu atlikušo mūžu ir jāpaļaujas uz radinieku aprūpi par saviem līdzekļiem. Zinot, kāda ir valsts palīdzība invalīdiem, šāds tiesas lēmums ģimenei nāk īstajā laikā," sacīja Petermanis.

Jau vēstīts, ka naudu kompensācijas izmaksai gan Iekšlietu un Finanšu ministrija, gan premjerministrs trešdien solījās ņemt no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas šogad apstiprināti 13,5 miljonu latu apmērā.

Rīgas apgabaltiesa vairāk nekā 12 prasībās saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1,33 miljoni latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan Iekšlietu ministrijai. Nevienā prasībā spriedums līdz šim pilnībā vēl nebija stājies spēkā, jo tie tika pārsūdzēti AT un šajā instancē tiesāšanās vēl turpinās.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā salūza ugunsdzēsēju automašīnas pacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni. Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorski notiesāja ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Komentāri (27)

Ieva 09.02.2011. 15.38

Latvijas juridiskās sistēmas efektivitātes ilustrācija

Vispār te ir skaidrs- jāpārsūdz, un pēc desmit gadiem būs gala lēmums.

+5
0
Atbildēt

1

mxblack 09.02.2011. 17.35

Tas tiešam bija visļaunākais murgs jaukā dienā. Bekmanis izlocījās, notiesāja šoferi. Es gan esmu pārliecināts ka toreizējā situācijā tam šoferim vispār tur neviens neko neprasīja, bet lika darīt, ja grib tur strādāt vispār. Un viņš darīja. Ir pat iespējams ka tas faktiski varēja būt maza kolektīva personīgs biznesa projekts aiz ugunsdzēsēju aizsega. Toreiz vēl viss bija iespējams, bet pilsētas mērs bija no viņu kompānijas. Lai nu būtu ka es kļūdos. Tiem bērniņiem tāpat dzīvībiņas tas neatdotu un no atmiņas arī to neizdzēstu klatesošajiem.

+4
-2
Atbildēt

3

    mxblack > mxblack 10.02.2011. 13.49

    A-burts nav auto, bet motocikla vaditājs. Tajos laikos reāli darbojās citi likumi, diemžēl. Tad no darba atbrivoja troika ar savu lēmumu un protokolu visa kolektīva vārdā un nebija pat kur sūdzēties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > mxblack 10.02.2011. 02.26

    Opis kļūdās – celtņa vaditājam ir tiesības, tāpat kā jebkuram A,B,C u.t.t.kategorijas autovadītājam. Turklāt viņš ir īpaši sagatavots šim darbam – gan teorētiski, gan praktiski. Un neviens viņam nevarēja neko pavēlēt – viņš zināja agregāta celtspēju un tāpēc vņš kategoriski nedrīkstēja darīt to, ko izdarīja! Āmen!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > mxblack 09.02.2011. 19.59

    Biznesa projekts laikam nebija gan. Tad IeM nevarētu aptiesāt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kdaljajev 09.02.2011. 17.43

Jāatbild amatpersonām,kuras bija notikuma vietā.Ja valstij būs jāmaksā par katru nelaimes gadījumu,tad valsts vairs nebūs.

+4
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu