Elektrolīnijas Latvijā labo arī igauņi un lietuvieši • IR.lv

Elektrolīnijas Latvijā labo arī igauņi un lietuvieši

27
Foto: latvenergo.lv

No ''Latvenergo'' valdes atceltais Meļko māca jaunajai vadībai strādāt

Piektdien elektroapgādes atjaunošanā ārkārtas situācijā nonākušajos novados Latvijas ziemeļaustrumu reģionā iesaistījušās divas Lietuvas un Igaunijas energokompāniju ''Lietuvos energija'' un ''Eesti Energia'' brigādes, vēsta aģentūra LETA. Brigāde no Igaunijas devusies uz Aivieksti, Lietuvas brigāde strādā Aknīstes pusē, informē "Latvenergo".

Savukārt pērn aizdomās par nelikumīgām darbībām no energouzņēmuma valdes atceltais Aigars Meļko laikrakstā "Dienas Bizness" publicētā viedoklī māca jauno uzņēmuma vadību strādāt, iesakot ārkārtas situācijā neatlikt jaunas tehnikas, tostarp sniega motociklu iegādi. Viņš gan neskaidro, kāpēc atbilstīga avāriju novēršanas tehnika nav sagādāta viņa un bijušā energouzņēmuma vadītāja Kārļa Miķelsona vadības laikā, jo šī nav pirmā ziema, kad ''Latvenergo'' brigādēm nākas novērst nopietnus elektrolīniju bojājumus. Jau ziņots, ka izbrīnu par šādas tehnikas trūkumu paudis tagadējais ''Latvenergo'' vadītājs Āris Žīgurs.

"Ja pašreizējā "Latvenergo" vadība šajās dienās paspēs iegādāties attiecīgo tehniku, būs labi. Savukārt, ja tas tiks atlikts uz vēlāku laiku, beidzoties ārkārtas situācijai sāksies protesti, ka neko tādu nevajag darīt, jo tas ir dārgi un var palielināt elektroenerģijas tarifus,'' paredz Meļko, ''gribētos dzirdēt, ko teiks visi tie, kas ir izteikuši minētos pārmetumus, nākotnē, ja tiks sagatavots tāds tarifu plāns, kam atbilstoši varēs atļauties gan jaunas tehnikas iegādi, gan arī zemē ieraktos kabeļus."

Piektdien Ekonomikas ministrijas (EM) vadības operatīvajā sanāksmē sniegta informācija, ka kopumā avāriju novēršanā iesaistīti 23 visurgājēji, ar kuriem elektromontieriem ir vieglāk nokļūt elektrolīniju bojājumu vietās.

Lietuvas un Igaunijas brigādes strādā ar savu speciālo tehniku, sakārtojot elektrolīnijas. Lietuviešiem līdzi ir "GAZ 66" ar pacēlāja grozu, divas apvidus automašīnas un darba instrumenti. Igauņu kolēģi strādā ar kāpurķēžu traktoru un "Lanen" riteņtraktoru. Gatavību 24 stundu laikā nogādāt Latvijā pilnībā nokomplektētas brigādes paudusi arī Dānija.

Darbos tiek izmantoti četri purva traktori, kas palīdz energoapgādes atjaunošanas darbu veikšanā elektrolīnijā no Viesītes uz Aknīsti. Trašu tīrīšanā nodarbināta arī speciālā meža tehnika un visa AS "Sadales tīkls" pieejamā tehnika. Ja būs atbilstīgi laika apstākļi, darbu turpinās arī speciāli aprīkotais "Helipro" helikopters, elektrolīniju trašu apsekošanai tiek izmantots Valsts robežsardzes helikopters.

Operatīvajiem darbiem piesaistīti 12 sniega motocikli no Valsts robežsardzes un divi privātie sniega motocikli, kā arī viens nomāts sniega motocikls, lai elektromontieri varētu piekļūt elektrolīnijām. Darbos iesaistīti arī 14 visurgājēji no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), vienu no tiem izmanto AS "Augstsprieguma tīkls" vajadzībām.

Austrumu reģionā kopā palīgā devušās sešas brigādes no Zemgales un Kurzemes. Austrumu pusē strādā darbuzņēmēji no Dobeles un Tukuma, savukārt no Kurzemes Latgalē strādā Talsu brigāde. Strādāt privātfirmu "SZMA", "Rio", "Darleks", "Būvenergoserviss", "Latgales elektromontāža", "Elpoli", "Daugavpils energoceltnieks", "Kvēle", "Telms", "Talsu spriegums", "CVS" , "JEF" brigādes ar savu speciālo tehniku.

Jau ziņots, ka ārkārtas situācija elektroapgādes traucējumu dēļ izsludināta 40 valsts novados, piektdienas rītā bez elektrības ir ap 9000 mājsaimniecību.

Sinoptiķi prognozē, ka piektdien Latvijā ilgstoši snigs, sniega segas augstums palielināsies par sešiem līdz astoņiem centimetriem. Pēcpusdienā, paaugstinoties gaisa temperatūrai, snigs slapjš sniegs, kas Kurzemē, Zemgalē un Rīgā tas pakāpeniski pāries lietū. Pēc speciālistu stāstītā, tas draud ar jaunu apledojumu un elektrolīniju bojājumiem.

Pēc meteorologu datiem, gan 2010.gads kopumā, gan pērnā gada decembris ir viens no nokrišņiem, tai skaitā ar sniegu bagātākajiem laika novērojumu gaitā.

Komentāri (27)

Edmunds Zālīte 07.01.2011. 21.17

es tā īsti nesapratu, vai igaunijā un lietuvā sniegs nesnieg, vai kā? kāpēc viņi tiek galā ar to un vēl mums spēj palīdzēt?

+2
0
Atbildēt

1

    info > Edmunds Zālīte 07.01.2011. 23.59

    igaunjiem snieg savaadaaks sniegs, kursh nelauzh kokus. nu tjip apmeeram kaa par cejiem un smiltiim :))))

    0
    0
    Atbildēt

    0

anrijs 11.01.2011. 20.56

Fascinē, kā Mūsu Valstī iespējams novest līdz kritiskai situācijai, lai “izsistu” papildus naudu!!!
Un tā tas ir pilnīgi visās nozarēs, par ko atbildīga valsts vara !!! Sākot ar medicīnu, kur nebūtiskām lietām tērējam miljonus, vienlaicīgi cilvēkiem svarīgās lietas noved līdz krīzei, lai atbilstošā brīdī, kad par jebkādu naudu jāglābj situācija (pie., notikumi par 1. slimnīcu, vēlāk Stradiņu finansēšanai atrodas miljoni)

Tāpat Latvenergo – vienkāršu darbu kā stigu tīrīšana (arī, ja nepieciešams – likumdošanas iniciatīva par aizsargjoslas paplašināšanu, piemēram, nosakot ka līniju tuvumā augoši koki, kas sava garuma dēļ var apdraudēt līniju, t.i. pieļaujami tikai tādi koki, kas ir īsāki par attālumu no tā augšanas vietai līdz līniju aizsargjoslai) – radam krīzi, lai iegādātos dārgas spēļmantiņas (vēl sadārdzinot ar “otkatiem”) vai nepamatoti sadārdzinātiem tehnoloģiskiem risinājumiem – pazemes kabeļi …. protams par TO maksāsim MĒS VISI !!!

0
0
Atbildēt

0

austrisv 07.01.2011. 15.09

“No ”Latvenergo” valdes atceltais Meļko māca jaunajai vadībai strādāt”

Izskatās, ka Meļko piekopj “skats no malas” pamācit vienmēr ir vieglāk nekā pašam darīt!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu