Igaunijas pāreja uz eiro norit bez sarežģījumiem • IR.lv

Igaunijas pāreja uz eiro norit bez sarežģījumiem

17
Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips (L) un Igaunijas finanšu ministrs Jurgens Ligi (K) ar eiro banknotēm. Avots: AFP/LETA

Nobela prēmijas laureāts Krūgmens Igauniju vienlaikus apsveic un izsaka līdzjūtību

Igaunijā pāreja uz eiro notiek bez problēmām, vēsta aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka 1.janvārī Igaunija kļuva par eirozonas 17.dalībvalsti.

Premjerministrs Andruss Ansips drīz pēc pusnakts 1.janvārī izņēma simbolisko pirmo eiro naudaszīmi no bankomāta, kas speciāli bija novietots teātrī "Estonia" Tallinas centrā. "Es ierāmēšu šos pirmos 20 eiro," sacīja Ansips. "Tā ir relatīvi maza summa eirozonai, bet ļoti liels solis uz priekšu Igaunijai. (..)Eiro ir ļoti skaidrs apstiprinājums tam, ka Igaunija ir Eiropā bez jebkādiem "bet". Mēs esam igauņi, taču mēs esam arī eiropieši," viņš teica.

Savukārt pirmā īstā Igaunijas eiro naudaszīme tika izņemta tieši pusnaktī no "Swedbank" autobusā uzstādītā bankomāta.

Igaunijas finanšu ministrijas pārstāve Tea Varaka, kura vadīja par pāreju uz eiro atbildīgo ekspertu komiteju, pirmdien televīzijā paziņoja, ka, viņasprāt, pāreja notiek lieliski. "Viss notika pirms termiņa," viņa teica, paskaidrojot, ka, piemēram, visi bankomāti tika piepildīti ar eiro naudaszīmēm jau pirms plkst.8 vakarā 31.decembrī. "Komercbanku informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas strādāja ļoti labi, un viss tika kontrolēts."

Tikmēr Nobela prēmiju saņēmušais amerikāņu ekonomists Pols Krūgmens apsveicis Igauniju ar eiro ieviešanu un vienlaikus izteicis arī līdzjūtību par šo soli. "Tas ir iespaidīgs sasniegums, kas simbolizē valsts pārmaiņas no padomju provinces par labu Eiropas pilsoni," savā blogā raksta ekonomists. Krūgmens vienlaikus norāda, ka Māstrihtas kritēriju ieviešana Igaunijai dārgi maksājusi dramatiska iekšzemes kopprodukta (IKP) krituma un bezdarba pieauguma dēļ.

Krūgmens vienmēr asi kritizējis Baltijas valstu krīzes pārvarēšanai izraudzīto "iekšējās devalvācijas" ceļu, ņemot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) aizdevumu. Pēc Krūgmena domām, labāks mehānisms krīzes pārvarēšanai ir valūtas devalvācija, kā tas notika Īslandē.

Komentāri (17)

lolita_valta 03.01.2011. 12.00

Jā! Nu malači mūsu kaimiņi! Prieks par viņiem! Lai jau veicas!

+10
0
Atbildēt

0

disassociative 03.01.2011. 11.53

Lai arī Igaunijā nebūšanu netrūkst, tomēr estiņi kaut kā vieglāk pārslimo pēcpadomju periodu. Daudz skandināviskāk orientēta cilvēku domāšana, līdz ar to arī darīšana. Latvijā vēl joprojām pie varas ir daudzi bijušie komunisti, komjaunieši un komunistiski domājoši ļaudis, arī vienkāršo cilvēku prātos padomju ideoloģijā vēl joprojām ir un, diemēžl, vēl joprojām tiek nodota nākamajām paaudzēm. Gan ģimenēs, gan smagi izvarotajā izglītības sistēmā. Vēl joprojām tiek audzināti nevis domājoši, aktīvi cilvēki, bet konveijera skrūvītes, kam vienmēr vajag, lai kāds pasaka priekšā, ko darīt, par ko balsot, kādos rāmīšos dzīvot. Cits jautājums ir par to, vai Igaunija būs ieguvēji vai zaudētāji no EUR ieviešanas, bet viennozīmīgi ir skaidrs, kaa kā valsts Igaunija ir krietnus desmit soļus mums priekšā.

+8
0
Atbildēt

0

Baiba Putra 03.01.2011. 11.38

Igaunijā, atšķirībā no Latvijas, pārsvarā viss notiek bez sarežģījumiem :) Ar to arī varam apsveikt mūsu kaimiņus :)

+6
-2
Atbildēt

1

    anita_meistere > Baiba Putra 03.01.2011. 12.07

    nu jā..tik neaizmirsti..ka tie paši Letiņi arī bija tie, kā izfīrēja (IT) visu šo te eiromigrāciju.
    no otras puses, Igauņus uz leju velk daudz mazāk nīdēju, kā tas ir Latvijā, kur tikai 2/3 ir latvieši.
    Igauņi daudz stiprāk sevi ciena, un neļauj sev tā kāpt uz galvas svešzemniekiem, kā to ļaujam mēs. viņu parlamentā nav tādu, ka valsts karogā šņauc degunu un atbalsta padomju laika zvērības.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu