Aicina sodīt par komunistu režīma noziegumu noliegšanu • IR.lv

Aicina sodīt par komunistu režīma noziegumu noliegšanu

48
Raitis Plauks, F64

Daļā Eiropas joprojām neesot izpratnes par komunistu režīma laikā pastrādātajiem noziegumiem

Latvija un vēl piecas Centrālās un Austrumeiropas valstis otrdien aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) atzīt par krimināli sodāmu komunistu režīmu noziegumu noliegšanu. Aicinajumu parakstījuši arī Lietuvas, Bulgārijas, Čehijas, Rumānijas un Ungārijas ārlietu ministri.

"Lai novērstu labvēlīgus apstākļus totalitārisma ideoloģiju atjaunošanai un atdzimšanai, pret katru starptautiska nozieguma noliegšanas gadījumu ir jāvēršas pēc vienotiem standartiem," teikts aģentūras BNS rīcībā esošajā vēstules kopijā.

Vēstule adresēta Eiropas Savienības (ES) tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisārei Vivianai Redingai. Tās iniciators ir Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis. Viņš aģentūrai BNS paskaidroja, ka daļā Eiropas joprojām nav izpratnes par komunistu režīma laikā pastrādātajiem noziegumiem.

"Visi zina par nacisma noziegumiem, bet totalitārā komunistu režīma noziegumi ir zināmi tikai daļai Eiropas," sacīja Ažubalis.

Ārlietu ministri uzskata, ka holokausta noliegšana jau tagad daudzās ES valstīs ir aizliegta, bet šādai attieksmei jābūt arī pret Padomju Savienības un tās sabiedroto pastrādātajiem noziegumiem.

"Eiropas Komisijai ir jānovērtē jauno ES dalībvalstu jutīgums [šajā jautājumā]," uzskata Lietuvas ārlietu ministrs, piebilstot, ka vēstule ir modinātājzvans EK, kas pašlaik izstrādā ziņojumu par komunistu režīmiem.

BNS atgādina, ka gada sākumā Lietuva ar likumu aizliedza nacistu un komunistu režīmu noziegumu noliegšanu.

Komentāri (48)

anita_meistere 14.12.2010. 20.52

to jau sen vajadzēja izdarīt, tur divu runu nav. un jo ātrāk, jo labāk.

+9
-2
Atbildēt

0

dro 15.12.2010. 09.56

Atkal maldamies 3 priedēs? Ir tikai 2 varianti:
1. Atcelt likumus, kuri aizliedz nacisma noziegumu un holokausta noliegšanu.
2. Pieņemt likumu par komunistu moziegumu noliegšanu.
Latvieši ir ļoti aizkustinoši savā centībā uz pilnīgu šķīstumu un sevis šaustīšanu – ļoti noraidoši pret saviem radikālajiem tautiešiem, bet nesaprotami toleranti un izprotoši pret Osipova, PCTVL vai SC Latvijas nīdējiem.

+8
-1
Atbildēt

3

    ievuliitis > dro 15.12.2010. 10.17

    Šoreiz tevi nesaprotu. Gribi teikt, ka holokausts nebija un arī – līdz ar to – nacisma noziegumu?
    Runāt par komunistu noziegumiem var tikai svītrojot nacistu noziegumus? Abus režīmus nosodīt nevar?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 15.12.2010. 10.37

    Es no tava teksta sapratu, ka piedāvā izvēlēties no abiem variantiem vienu, tāpēc arī paudu neizpratni. Protams, ka abi režīmi ir vienlīdz noziedzīgi un tas ir pašsaprotami. Āfrika, armēņu genocīds uztrauc, etniskās tīrīšanas bijušajā Dienvidslāvijā, tūkstoši plānveidā izvarotu musulmaņu sieviešu – pavisam nesen, pat 20 gadi nav pagājuši.
    Bet es domāju – iztīrīsim savu durvju priekšu, tad ķersimies pie taciņas uz lielceļu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 15.12.2010. 10.26

    betijacelmale.Pārlasīju tekstu un neko tādu neatradu. Gribēju teikt tikai vienu – vai nu sodīt par abu totalitāro režīmu noziegumu noliegšanu vai nesodīt. Kādēļ drīkst noliegt komunisma noziegumus, holokaustu pret armēņiem, veselu tautu izkaušana Āfrikā vispār nevienu neuztrauc, bet nacisma noziegumus vai holokaustu nedrīkst? Vieni vienlīdzīgāki par citiem? Varbūt šaubies par komunistu noziegumiem?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.12.2010. 21.41

loti pareizi un pilnigaa nopietnibaa aicinu ari steidzigi parskatit t.s. nirbergas tribunala rezultatus kuri ir pilnibaa ir pievilkti aiz ausim sarkano un citu uzvaretaju vajadzibam.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu