Operēt pasauli • IR.lv

Operēt pasauli

30
Juris Podnieks filmas "Vai viegli būt jaunam" uzņemšanas laukumā

Šodien Rīgā sāksies Latvijas operatoru mākslai, Jura Podnieka, Kalvja Zalcmaņa un Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jubilejai veltīta filmu skate "Operēt pasauli", ziņo aģentūra LETA.

Filmu skates Rīgas Kino muzejā notiks katru otro ceturtdienu līdz pat 2011.gada martam.

Latvijas dokumentālajā un spēles kino darbojušies daudz izcilu operatoru, un ar šo programmu tiks pievērsta pastiprināta uzmanība attēla kvalitātei un tā nozīmei kopējā filmas tēlā. Līdz šim nav tikusi īstenota līdzīga programma, aplūkojot vienlaikus jaunākos autorus ar vecmeistariem, saka Balčus.

Programmā būs pārstāvēti operatori Zalcmanis, Podnieks, Uldis Brauns, Ivars Seleckis, Dāvis Sīmanis seniors, Jānis Eglītis, Gints Bērziņš, Aleksandrs Grebņevs un citi.

"Septiņu vakaru ir par maz, lai parādītu visu svarīgāko, tādēļ koncentrējamies gan uz nozīmīgāko personību atspoguļošanu, gan viena seansa laikā piedāvājam konfrontāciju starp šodienu un vakardienu, neatkarīgās Latvijas laika un padomju gadu kino. Programmā būs skatāmas gan dokumentālās, gan spēlfilmas, atklājot atšķirīgus operatoru rokrakstus," skaidro projekta vadītāja Zane Balčus.

Programma ir veltījums divām latviešu kino personībām un LKA divdesmitgadei. Tieši LKA no tās dibināšanas brīža 1990.gadā absolvējuši lielākā daļa no jaunākās paaudzes kino operatoriem, kas pašlaik darbojas kino nozarē. Apaļa jubileja ir ilggadējam LKA operatoru mākslas pasniedzējam, operatoram Kalvim Zalcmanim, kurš uzņēmis filmas jau kopš 1960.gadu beigām, sadarbojoties ar Hercu Franku, Ansi Epneru, Uldi Braunu un citiem.

Jubileja šogad būtu arī pasaulslavenajam latviešu dokumentālo filmu režisoram un operatoram Jurim Podniekam.

Filmu seansi sāksies plkst.18.30, un pirms seansiem ievadvārdus teiks kino profesionāļi gan no praktiķu, gan akadēmiskās vides.

Filmu programmas kulminācija būs 2011.gada martā, kad notiks zinātniska konference, kas būs veltīta programmā iekļautajām filmām.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu