Putins: par reformām enerģētikā jākonsultējas ar Krieviju • IR.lv

Putins: par reformām enerģētikā jākonsultējas ar Krieviju

26
AFP/LETA

Arī malkai būtu jābrauc pakaļ uz Sibīriju, it kā jokojot norāda Krievijas premjers

Eiropas Savienībai (ES) par reformām enerģētikas jomā būtu jākonsultējas ar Krieviju, lai plānotie liberalizācijas pasākumi neiedragātu Maskavas un Briseles sadarbību gāzes tirgū. Tā ekonomikas konferencē Berlīnē paziņoja Krievijas valdības vadītājs Vladimirs Putins.

"[Taču] es uzskatu, ka ir pamatoti, ka mūsu kolēģi Eiropas Savienībā un Eiropas Komisijā jaunus un godīgus noteikumus tādā jutīgā jomā [kā enerģētika] izstrādā, vismaz konsultējoties ar Krieviju, kas ir lielākā energoresursu piegādātāja blokam," sacīja Putins.

"Pretējā gadījumā mēs pastāvīgi nonāksim absurdās situācijās vai konfliktos, no kuriem dažkārt nav izejas," viņa teikto citē  BNS/AFP.

Kā negatīvu piemēru viņš minēja Lietuvu, kura plāno reformēt gāzes tirgus, nodalot gāzes vadus no uzņēmuma "Lietuvos dujos" struktūras. Putins to nodēvēja par laupīšanu. "Mūsu kompānijas kopā ar vācu partneriem Lietuvas teritorijā nopirka daļu cauruļvadu sistēmas aktīvu. Tagad, aizbildinoties ar [Eiropas Savienības] trešo energodirektīvu, viņus no turienes met ārā. Nu, kas tas ir? Kas tā par laupīšanu?" jautāja Krievijas valdības vadītājs."Gazprom" kopā ar Vācijas "E.ON Ruhrgas" pieder 76% daļa Lietuvas gāzes kompānijā "Lietuvos dujos".

Putins preses konferencē arī pajokoja par ES vēlmi dažādot energoresursu piegāžu avotus, liekot saprast, ka ES nav citas alternatīvas kā vien sadarboties ar Krieviju. "Jūs ko, vai izmantosiet malku? Taču tad jums būs jābrauc uz Sibīriju, lai malku dabūtu," viņš sacīja, izraisot smieklus auditorijā.

Komentāri (26)

Aivars Krauklis 26.11.2010. 17.46

Kad mēs ar kaimiņu Janku sastiķējam pudelītei un kopā apspriežam, uz kuru bodi iet pakaļ, mums lēmums būtu jāsaskaņo ar to bodnieku, pie kura vakar vienu jau pirkām?

+21
0
Atbildēt

0

viestarts_vidins 26.11.2010. 17.44

Nu Lietuvā ar tiem mežiem ir kā ir, taču mēs varētu palīdzēt broļiem šai jautājumā + pašiem jāizstrādā stratēģija pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem. Pirms laika bļāvēji bļāva ka Krievija ir laba, balta un pūkaina – gāzšantāža ir tikai rusofobu izdoma. Tagad šantāža notiek atklāti + vēl šovinistisks joks par Sibīrijas mežiem. Ja vēl tagad kāds nesaprot ka tas jaadarā obligāti un pietam šodien un tagad nevis ieplānojot stratēģijas izveidi 2020. gadu. Nebrīnīšos ja Krievija izshēmos “Latvijas mežu” privatizāciju – tad mums vāks!

+14
-1
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 26.11.2010. 19.23

Te viens otrs runā tā, it kā nebūtu redzējis, kā politiski darbojas Krievijas gāzes runga… Pret to var cīnīties tikai ar zāģi… Mēs nejutīsimies brīvi, kamēr pār mūsu galvām karāsies šī runga. Esmu par AES!

+11
-2
Atbildēt

3

    photon > andrejs_kirsis 27.11.2010. 11.39

    Tiešām par Atomelektrostacijām??
    Vai tāpēc, ka Latvijā vēl nevienas nav un tāpēc neviens vēl nav sācis apdomāt sekas pašu staciju darbības drošībai un starojumam, kā arī visu to murgu ar atomatkritumiem? Francūži sūta savus atomatkritumus uz Vāciju, jo negrib ar tiem galvassāpes, Vācijas mediķi ir pierādījuši sakarību starp dzīvesvietu netālu no reaktoriem un atomatkritumu noliktavām un paaugstinātu bērnu saslimšanu ar leikēmiju utt.
    AES ir salīdzinoši lētākais enerģijas ieguves veids, tāpēc jau šīs stacijas visur “vecajā” Eiropā vēl darbojas par spīti tam, ka liela daļa sabiedrības uz to raugās ar bažām. Atjaunojamās enerģijas ieguve diemžēl vēl nav līdz galam izstrādāta un pārāk dārga. Bet piekrītu katrā ziņā, ka enerģētiskā atkarība no Krievijas ir neomulīga. Lai gan Putinam arī ir lielummānija. Nu TIK ļoti lielā mērā jau visa pasaule no Krievijas atkarīga nav gan.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > andrejs_kirsis 26.11.2010. 20.23

    AES pirmkārt [tāpēc ka lētāk!], un tikai pēc tam Ziemeļu Koridori.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > andrejs_kirsis 27.11.2010. 13.32

    AES arī progresē, tāpat kā viss kas cits. Var tai stacijai uztaisīt biezāku ekrānu, atkritumus apglabāt Dobelē, kur krievi neļauj celt pazemes gāzes glabātuvi utt. Var izvēlēties AES pietiekoši mazapdzivotu vietu… Iespēju ir daudz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu