Valdībai izdevies pārliecināt par izaugsmei nepieciešamo • IR.lv

Valdībai izdevies pārliecināt par izaugsmei nepieciešamo

9
Jānis Pipars, F64

Eksperti gan norāda, ka arī šī summa nozīmē finanšu samazināšanu visās nozarēs

Ar starptautiskajiem aizdevējiem panāktais nākamā gada budžeta konsolidācijas apmērs 280 miljonu latu apmērā vērtējams kā valdības panākums, taču mazāks konsolidācijas apmērs vēl nenozīmē, ka nebūs nepatīkamu pasākumu. Tā komentējuši ekonomikas eksperti svētdien valdības panākto vienošanos ar aizdevējiem par budžeta konsolidācijas apmēru, kas būs 280 miljonu latu apmērā.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis BNS norādījis, ka arī šāds konsolidējamais apjoms nozīmēs nepatīkamus pasākumus, tajā skaitā arī izmaiņas nodokļos. Tādēļ, iespējams, ka ne visi to spēs novērtēt un sabiedrībai aktuālākās lietas vēl tikai priekšā. Lai ekonomikā saglabātos iesākušās pozitīvās tendences, jāīsteno valdības deklarācijā paustie uzstādījumi, tajā skaitā valsts pārvaldes vienkāršošana un efektivizēšana.

Arī SIA "Primekss" valdes priekšsēdētājs Jānis Ošlejs „Nozare.lv” atzina, ka no samazināšanās neizdosies izvairīties nevienai no nozarēm, un arī nodokļi nākamgad būs jāpalielina. Tāpat atteikšanās no budžeta deficīta būtu iespējama tikai panākot pozitīvu ekonomisko ciklu, tomēr ekonomists nākamgad to vēl neparedz, taču atzīst, ka 6% atzīmi būs vieglāk sasniedzama.

Ošlejs gan sacīja, ka, visticamāk, valdības vadītājam ir izdevies pārliecināt starptautiskos aizdevējus par to, ka, vērojot nelielus ekonomiskās izaugsmes pazīmes, liela budžeta apgriešana tās varētu iznīcināt.

Piesardzīgi pašreizējo budžeta konsolidācijas apmēru biznesa portālam „Nozare.lv” novērtēja "DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš. Tomēr eksperts sacīja, ka mazāka konsolidācija nozīmē mazāku risku, ka patēriņa tendences varētu ietekmēt pesimisma vilnis. "Psiholoģiskais aspekts šādam samazinājumam ir ļoti svarīgs, jo, pieņemot šā gada budžetu, par to nebija laika domāt, taču tagad tajā varēja iedziļināties," sacīja eksperts.

Komentāri (9)

kkristaps 14.11.2010. 18.49

Pēci, Tu manu domu taisni no pirkstiem izrāvi:) Es drīzāk pievienotos Strautiņa vērtējumam: mazāks konsolidācijas apmērs palīdzēs kaut nedaudz mazināt to nelaimes un drīzās pastardienas pareģojumu piepildīšanās gaidu ietekmi, ko tik cītīgi mēģina kultivēt visādu zoršu “eksperti” ar Ingunu Sudrabu priekšgalā un nasingspešialistiem pakaļgalā.

+11
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 14.11.2010. 18.34

Ošlej, Ošlej. Nu ko tu tur gvelz. Es saprotu, tu joprojām bīdi savu Keisiānismu, bet nu nevajag jau tik atklāti. Konsolidācijas summa ir tik zema viena vienīga iemesla dēļ – ar tēriņu samazināšanu ir atgriezta ticība kreditoriem, kas sāk lēnām atgriezties.

Bet tev jau savas lata devalvācijas idejas joprojām tuvākas.

+9
-1
Atbildēt

0

buchamona 14.11.2010. 19.12

Pats svariigaakais shobriid ir tas, lai LV sabiedriiba speetu sho veesti pareizi noveerteet, lai tajaa briidii, kad shie nepatiikamie griezieni tiks veikti, ljaudis saprastu, ka vareeja buut veel sliktaak.
Un veel ir svariigi, lai Vienotiibas ~ spice~ saprastu, ka speelju laiks ir beidzies un no shii briizha vinjiem ir tiesiibas tikai uz vienu patiesiibu, kura nonaaks godaajamo deputaatu priekshaa V. Dombrovska valdiibas leemumu projekta formataa, lai vinji to apstiprinaatu. :)

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu