Pieļauj luterāņu baznīcas galvas Vanaga atkāpšanos • IR.lv

Pieļauj luterāņu baznīcas galvas Vanaga atkāpšanos

35
Rūta Kalmuka, F64

Draudzes locekļiem un mācītājiem luteriskā baznīcā neesot nekādas teikšanas

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas galva Jānis Vanags tuvāko gadu laikā varētu atkāpties no amata, aģentūrai BNS pieļāvis Latvijas Universitātes pasniedzējs un mācītājs Juris Cālītis. Lai arī saskaņā ar pašreizējo Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) konstitūciju tās vadītājs teorētiski var nemainīties, patlaban tomēr tiek runāts, ka arī luterāņu arhibīskapa amata laiku varētu ierobežot.

"Es personīgi domāju, ka tas nenotiks šajā decembrī, jo latviešu luterāņu mācītāji ir pārāk gļēvi, atkarīgi finansiāli, iebiedēti. Viņi nesacelsies un šobrīd nekas nenotiks. Bet izmaiņas notiks, tāpēc, ka tās notiks, neatkarīgi no tā, ko mācītāji dara vai nedara. Pašam arhibīskapam būs pārdomas par savu amatu," uzskata Cālītis.

Pozītīva esot tendence luterāņu baznīcā sākušās diskusijas par nepieciešamību atgriezties pie 1928.gada luteriskās baznīcas satversmes. " Tā starpība starp to un to, kas ir šobrīd, ir kā diena pret nakti. Es pat nevaru pārspīlēt – šobrīd draudzes locekļiem un mācītājiem luteriskā baznīcā nav itin nekādas teikšanas formālā nozīmē. Nekādas. Viss notiek augšā, un starpā ir trīs kārtas, lai nebūtu nekāda iespaida un lomas no apakšas. Vienā brīdī to neizturēs. (..) Tam ir obligāti jāmainās," teica mācītājs.

Cālītis prognozēja, ka desmit gadu laikā luterāņu baznīcā tiks atjaunota sieviešu ordinācija, taču nedaudz biedējot pašreizējā arhibīskapa Vanaga veidotās iestrādes un domubiedri, kas procesiem neļaus ātri mainīties pat viņa aiziešanas gadījumā.

Par Latvijas luterāņu baznīcas Vanags ievēlēts 1993. gadā.

Cālītis piesauca Romas katoļu baznīcas līderu maiņu – Zbigņevam Stankevičam, kurš amatā nomainījis kardinālu Jāni Pujatu, esot pavisam citas spējas, cits redzējums. Domāju, Romas katoļi var būt ļoti laimīgi ar viņu, uzskata Cālītis. Stankevičs esot ļoti konservatīvs, bet „vismaz inteliģenti konservatīvs, var dot skaidrojumus tam, ko baznīca saka un kā rīkojas”.

 

 

Komentāri (35)

laura_skeltina 14.11.2010. 18.52

Nesaprotu, kāpēc Cālītis par sieviešu neordinēšanu un geju nelaulāšanu uzbrūk tikai luterāņiem? Katoļi un pareizticīgie arī pret to nav diez ko labi noskaņoti. Viņa paša pārstāvētā anglikāņu baznīcā dēļ tā sāk šķelties, un daļa draudžu vēlas būt zem Vatikāna.

+10
-3
Atbildēt

0

Haris 14.11.2010. 22.26

Katrs cilvēks un arī noteikti pats raksta varonis Cālīša kungs ir tikai cilvēks – ar savām labajām un ne tik labajām īpašībām. Par sliktajām (Svēto rakstu postulātu, atsevišķu, aizmiršanu, vai izlikšanos, ka tādu nav) te jau ir pietiekami teikts, bet ir arī ļti labas un visādi uzteicamas – tas ir mīlestība un lielisks darbs ar citu pamestajiem bērniem. Kā aizbildnim, cik man tas zināms, un par to viņš pelnījis lielu atzinību.

+7
-1
Atbildēt

0

sarmīte 14.11.2010. 21.23

Derēja gan ievērot, ka jau vecā Diena bija izveidojusi tradīciju – un pārējie kompetencē mirdzošie latvju mediji pamazām “podķanuļisj” – visos kaut septītdaļreliģiskos jautājumos virseksperta zizli piešķirt Cālītim, Cālītim un vēlreiz un tikai – Cālītim. Jo krietnāka kristieša (cik nu kristietis liberāļu skatījumā vispār var būt krietns) šai zemē nav, karstāk pukstošu patiesības mīlestības sirdi neatrast. Unikāls un nepārspējams. Jo vienīgais gatavs jebkurā brīdī drosmīgi nokritizēt jebkuru citu kristieti par to, ka tas nav pietiekami moderns, atvērts un pa viņa modei tolerants.

+6
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu