"Māju serviss KSA" iedzīvotāji Rīgā joprojām bez apkures • IR.lv

"Māju serviss KSA" iedzīvotāji Rīgā joprojām bez apkures

29
Mājas Daugavgrīvas ielā 132, korpuss 4, kurai nav pieslēgta apkure, iedzīvotāja Irēna Dedele. Avots: Evija Trifanova, LETA

Salstošie iedzīvotāji: Kad kustamies, nav tik auksti

AS "Māju serviss KSA" apsaimniekotajās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās Rīgā vidējā temperatūra telpās ir ap plus 13 grādiem – vien dažus grādus augstāka nekā patlaban laukā. Kad kustamies, nav tik auksti, aģentūrai LETA stāstīja iedzīvotāji.

"Pagaidām nekas, ārā ir plusos, tāpēc dzīvoklī plus trīspadsmit grādu. Virtuvē ir silts, jo tur ir gāze," aģentūrai LETA stāsta Irēna Dedele, kura pagaidām papildu nesilda dzīvokli ar elektrību – nav, ko samaksāt. Viņa dzīvo Daugavgrīvas ielā 132/4. "Nekas, kad kustamies, tad nav tik auksti. Kad būs mīnusos, tad gan nezinu, kas būs," saka rīdziniece.

Ēkā Purvciema ielā 53 aģentūra LETA sastapa arī kādu daudzbērnu ģimeni, kura daļējai dzīvokļa īres maksas segšanai meklē sociālo palīdzību. "Mēģinu piesildīt 49 kvadrātmetru dzīvokli ar elektrību. Kad lieku bērnus vannā, pēc tās viņus saģērbju silti un uzreiz lieku gulēt. Labi, ka lodžija iestiklota, vismaz siltāk, bet ja nebūtu tās, būtu vēl aukstāk. Un tas ir tagad, kad vēl ārā nav mīnusos, bet ziemā nezinu, kas šeit notiks," bažījās trīs bērnu māmiņa. "Visiem par mums nospļauties. Katru dienu saka – būs apkure, būs, taču tās nav."

Runa ir par "Māju serviss KSA" apsaimniekotajām 32 mājām, no kurām gan vairākas jau ir nomainījušas apsaimniekotāju. AS "Rīgas siltums" paziņojis, ka mājām apkure tiks pieslēgta tikai tad, kad būs noslēgti jauni līgumi par namu apsaimniekošanu, kā arī būs skaidrība par iepriekšējā siltumenerģijas parāda samaksas grafiku. Uz 1.novembri 32 "Māju servisa KSA" apsaimniekoto ēku parāds par iepriekš izmantoto siltumenerģiju bija192 000 latu. Ja māju iedzīvotāji izlems par apsaimniekotāja maiņu, visi parādi pāries jaunajam apsaimniekotājam.

„Māju servisa KSA" līdz šim iedzīvotājiem nav spējis pateikt, cik īsti liels ir katras konkrētās mājas parāds. Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs uzdevis apsaimniekotājam sniegt šādu pārskatu, un tad iedzīvotājiem būs jāizlemj, vai lūgt ēku pārņemt pašvaldības uzņēmumam. Šim nolūkam būs nepieciešami 50% un vēl viena iedzīvotāja piekrišana, kā arī jāizveido grafiks, kā iedzīvotāji segs komunālo maksājumu parādus. Rīgas pašvaldība par katra nama pārņemšanu savā apsaimniekošanā lemšot atsevišķi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa "Māju serviss KSA" noteikusi ārpustiesas tiesisko aizsardzību."Māju servisa KSA" direktore Dace Slava aģentūru LETA informēja, ka "uzņēmumam nav reālas maksātnespējas", bet var pietrūkt apgrozāmo līdzekļu ikdienas darbam. "Māju serviss KSA" uzskata, ka pēdējo nedēļu saspīlētā komunikācija ar Rīgas domi un neskaidrība par 32 māju pārņemšanu, kurām joprojām iedzīvotāju parādu dēļ nav siltuma, rada nepieciešamību nodrošināt normālu uzņēmuma darbību.

Esošā sistēma apsaimniekotāju padarot par ķīlnieku, kuram jāatbild par svešiem parādiem. Slava teica, ka "Latvijā ir pilsētas, kurās dzīvokļu īpašnieki maksā komunālo pakalpojumu sniedzējiem tieši, nevis caur apsaimniekotāju, kā Rīgā. Tad šāda situācija, ka apsaimniekotājs kļūst atbildīgs par iedzīvotāju parādiem, nekad nevar izveidoties".

"Māju servisa KSA" valdes priekšsēdētāja Baiba Pļaviņa biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka tiesiskās aizsardzības procesu uzņēmums pieprasījis, lai iegūtu atelpu un pats spētu tikt galā ar visām problēmām. "Ja mums nebūtu pārliecības, ka to varēsim izdarīt, tad būtu gājuši uz maksātnespēju," uzsvēra Pļaviņa.

Komentāri (29)

KasparKondrat 07.11.2010. 17.33

Domāju, ka šīs sistēmiskās nesakārtotības loģiski novedīs pie tā, ka tiks mainīta apkures sistēma kopumā: katram dzīvoklim būs sava autonoma apkure, kur katrs būs pats atbildīgs par saviem rēķiniem. Citādi šī nenormālība nevar vilkties mūžīgi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu