Svētās Jaunavas Marijas Vesperes • IR.lv

Svētās Jaunavas Marijas Vesperes

19

Sadarbībā ar Trosingenas Mūzikas Universitāti Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) aicina uz grandiozu koncertu svētdien, 7. novembrī plkst. 18:00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, kad tiks atskaņots monumentāls Klaudio Monteverdi liturģiskais darbs „Vespro delle Beata Vergine” jeb „Svētās Jaunavas Marijas Vesperes”.

Koncerta atskaņojumā piedalīsies JVLMA Jauktais koris un Baroka orķestris, kā arī renesanses pūšamo instrumentu grupa. Mākslinieciskais vadītājs Čārlzs Toits (Charles Toet, Nīderlande), pie diriģenta pults – Māris Kupčs.

Šogad visā pasaulē atzīmē 400 gadus kopš Klaudio Monteverdi monumentālā liturģiskā darba "Vespro delle Beata Vergine" (Svētās Jaunavas Marijas Vesperes) radīšanas. Darbs paredzēts solistiem, 10-balsīgam korim un orķestrim. Tas tiek uzskatīts par ambiciozāko sakrālās mūzikas skaņdarbu pirms Baha un ir viens no rietumu mūzikas vēstures brīnumiem, kas vienmēr sagādā arvien jaunus atklājumus.

„Šāds, plaša mēroga atskaņojums taps sadarbībā ar Vācijas senās mūzikas speciālo augstskolu Trosingenā, kuras profesors Čārlzs Toits kopā ar saviem studentiem piedalīsies un kuplinās atskaņojumu tieši ar specifiskiem metāla pūšamiem instrumentiem, vedot tos speciāli no Vācijas. Jāatzīst, ka pat lielākajai daļai Latvijas mūziķu šis darbs ir pilnīgi svešs, nekad acīm un ausīm nebaudīts. Taču gandrīz visi kaut vai pa ausu galam būs dzirdējuši par šī darba ievērojamo nozīmi pasaules mūzikas kontekstā,” stāsta koncerta diriģents, JVLMA Senās mūzikas katedras vadītājs doc. Māris Kupčs.

Par godu šai gadadienai Vesperes tiek iestudētas daudzviet Eiropā un Amerikā, piemēram, Amsterdamas Baroka orķestris un koris Tona Kopmana vadībā organizē vērienīgu turneju pa Nīderlandi un Itāliju, atskaņojot Vesperes arī Mantujā, kur šis darbs skanēja pirmo reizi. Septembrī Vesperes Karaliskajā Alberthollā Londonā atskaņoja Sers Džons Eliots Gardiners ar Monteverdi kori un English Baroque solistiem. Hāgas Karaliskās Konservatorijas Senās mūzikas katedra atskaņoja šo darbu oktobra vidū izcilā baroka trombonista un diriģenta Čarlza Toita vadībā. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija būs piektā Eiropas augstskola, kas atskaņos šo sarežģīto skaņdarbu.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu