Dombrovskim ambiciozs mērķis strādāt 4 gadus • IR.lv

Dombrovskim ambiciozs mērķis strādāt 4 gadus

75
Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Par jaunās valdības apstiprināšanu balso 63, pret – 35 deputāti

Saeima trešdien ārkārtas sēdē apstiprināja premjera Valda Dombrovska (“Vienotība”) otro valdību, ko pēc vēlēšanām veido apvienība “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Abām apvienībām Saeimā ir 55 deputāti. Par valdības apstiprināšanu balsoja arī apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, pret – "Saskaņas centrs" (SC) un apvienība "Par labu Latviju". Nebalsoja viens deputāts – Aleksejs Burunovs (SC).

Pirms balsojuma premjerministrs runāja par līdz šim paveikto. Kaut arī pirmie reformu rezultāti jau nes augļus, priecāties šobrīd esot pāragri. Sēdē tika pieņemts arī partiju apvienību Sadarbības līgums .

Dombrovskis pēc atkārtotas apstiprināšanas premjera amatā pateicās Saeimai par doto uzticību un par gatavību turpināt Latvijas ekonomikas stabilizācijas programmu, kā arī nodrošināt valsts ārpolitikas un drošības politikas pārmantojamību. Dombrovskis pauda mērķi nostrādāt visus nākamos četrus gadus. “Protams, tas ir ambiciozs mērķis, bet ar tādu mērķi mēs nākam,” sacīja Dombrovskis.

Premjers apliecināja, ka valdība arī turpmāk gatava konstruktīvai sadarbībai ar opozīciju un pateicās VL-TB/LNNK par atbalstu šai valdībai. “Uz tiem principiem, ko “Vienotība” atspoguļojusi, piedāvājot četrām partijām veidot koalīciju, mēs esam gatavi ar opozīcijas partijām sadarboties,” sacīja Dombrovskis.

Viņš atzina, ka jau nākošnedēļ sāks darbu pie nākamā gada budžeta. Tā konsolidācijas veids būšot viena trešdaļa uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, bet divas uz izdevumu mazināšanas rēķina. Šāds plāns esot neatkarīgi no tā, ka pēc ZZS lūguma šis punkts svītrots no jaunās valdības deklarācijas.

Apvienības „Par labu Latviju” pārstāvis Ainārs Šlesers debatēs pirms balsojuma teica, ka apvienības deputāti balsos pret Dombrovska valdību, jo „nevar balsot par kaķi maisā – nav atbildes, kāds būs 2011.gada budžets”. Viņš aicināja Dombrovski rēķināties ar opozīciju, jo PLL ir gatava „uzņemties atbildību kopā ar jums”, bet esot svarīgi redzēt, kā valsts pelnīšot. „Gan jau laiks visu saliks pa plauktiem, bet man jāizsaka nožēla, ka pēdējā mēneša laikā, amatu dalīšana ir bijusi amizanta. Pēc vēlēšanām notiek cīņa par ietekmi, bet forma, bija vairāk nekā kurioza. Atsevišķi cilvēki, valdības ministri, kas bija ieguvuši cienījami atbalstu no sabiedrības, tika izmesti aiz borta,” Šlesers kritizēja ministru portfeļu sadali, kad ministra amatam netika vairs virzīti Imants Lieģis un Ints Dālderis.

Sergejs Dolgopolovs no „Saskaņas centra” paziņoja, ka SC neatbalstīs valdību dažādu apsvērumu dēļ, bet tā kā deklarācijā ir ierakstītas „simpātiskas un normālas” lietas, kas izpaudīsies kā likumi, valdības lēmumi un noteikumi, tie var gūt atbalstu arī no SC.

„Ir zināmas bažas par atsevišķu ministru profesionalitāti jomā, ko tie ir uzņēmušies. Sekosim tam līdzi kā konstruktīva opozīcija,” sacīja opozīcijā palikušās Nacionālās apvienības „Visu Latvijai”- „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pārstāvis Einārs Cilinskis. Nacionālā apvienība atbalstīja Dombrovska valdību, tomēr apvienības pārstāvis Dzintars Rasnačs debatēs uzsvēra, ka „atturīgs atbalsts avansā” tiek dots Aigaram Štokenbergam un Artim Pabrikam no „Sabiedrības citai politikai”. „Mēs rūpīgi skatīsimies, ko ministri valdībā darīs, kādi būs viņu darbi. Arī uz tiem noteikumiem, ko pieņems valdībā. Vērtēsim, nebūsim nekritiski, būsim kritiski. Ja pirms valdības veidošanas iesaistījāmies kopīgā darbā, mēs esam arī gatavi nepaklausīgu dalībnieku nomainīt un turpmāk strādāt valdībā,” sacīja Rasnačs.

Dombrovska jaunajā Ministru kabinetā finanšu ministra pienākumus pildīs Andris Vilks (PS), ekonomikas ministra pienākumus turpinās pildīt Artis Kampars (JL), ārlietu ministrs būs Ģirts Valdis Kristovskis (PS), aizsardzības ministrs un premjera biedrs Artis Pabriks (SCP), iekšlietu ministre arī turpmāk būs Linda Mūrniece (JL), tieslietu ministrs – Aigars Štokenbergs (SCP), kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (PS). Vides ministrs pagaidām būs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš vēlāk būs arī apvienotās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītājs. Kamēr Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nav likvidēta, tās vadītāja pienākumi ar Saeimas lēmumu tiks uzticēti premjeram.

Veselības ministriju vadīs Juris Bārzdiņš (ZZS), labklājības ministriju – Ilona Jurševska (ZZS), Izglītības un zinātnes ministriju Rolands Broks (ZZS), satiksmes ministriju līdzšinējais labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), savukārt zemkopības ministrs arī turpmāk būs Jānis Dūklavs (ZZS).

Jau vēstīts, ka jau tūlīt pēc 10.Saeimas vēlēšanām Dombrovskis sāka sarunas ar Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem par jaunas valdības izveidi. Sākotnēji valdības veidošanā tika pieaicināta arī VL-TB/LNNK, taču pēc “Vienotībā” ietilpstošās “Sabiedrības citai politikai” (SCP) iebildumiem VL-TB/LNNK izstumta no koalīcijas veidošanas. Sarunas tika sāktas arī ar apvienību “Saskaņas centrs” (SC), taču neveiksmīgas.

Komentāri (75)

kkristaps 03.11.2010. 11.32

No visas sirds vēlu veiksmi jaunajai valdībai, it īpaši Valdim Dombrovskim un Lindai Mūrniecei. Man prieks, ka Jaundžeikaram neizdevās noēst Mūrnieci un Vienotībai pietika dūšas aizstāvēt viņu.

+26
-2
Atbildēt

2

    kristaps_drone > kkristaps 03.11.2010. 11.39

    Iesaku izlasīt šodien IR Strautmanes rakstu, tur ir interesantas domas par Mūrnieces ielikšanu amatā.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > kkristaps 03.11.2010. 14.19

    Vai jūs domājiet, ka Lindai Mūrniecei viegli tikt galā ar visos šajos gados krievināto policiju un citām drpšības iestādem, kur sarunvaloda ir okupantu. Kamēr Latvijas polcijas virsniekus nemācīs Somijā, tikmēr būs problēmas. Somijā kā zināms neņem un nedod kukuļus.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

guntis_anita 03.11.2010. 12.37

Visu cieņu ” uzmestajiem” VL jaunajiem deputātiem, par to, ka ” neuzmeta lūpu”. Varbūt, ka tā ir tā jaunā politiķu paaudze, kuru mēs visi tā gaidām. Malači.

+25
-2
Atbildēt

4

    kristaps_drone > guntis_anita 03.11.2010. 15.55

    >Ingai
    “vēl jāaug un jāaug, jāpieņemas gan prātā, gan inteliģencē.” – LA tikko bija intervija ar Parādnieku. Pēc šīs intervijas spriežot, gan prāta, gan inteliģences pietiek jau tagad un ir daudz vairāk, nekā daudziem vecajiem politiķiem un Saeimas mēbelēm.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > guntis_anita 03.11.2010. 14.33

    Bet nav tak smilšukaste. Slavēt cilvēkus, ka vēl atceras – kāpēc ievēlēti?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    zhaklin7 > guntis_anita 24.11.2010. 13.03

    Par tām sēnēm īrijā. Nu, protams- kas nav ar mums -ir pret mums. Mav cilvēka, nav problēmu. Ja viņiem nav maizes, lai ēd kūkas! u.t.t. Vai tādi teicieni nav kaut kur agrāk jau dzirdēti! Ja tie cilvēki aizbrauca( es zinu konkrēti tādus un mana mazmeita arī pieder pie tiem, lai samaksātu savus īres parādus un komunālos maksājumus, lai strādātu par samaksu, bet nevis par kapeikām un nicināmā statusā, lai strādātu,jo Latvijā nav darba!!!To jūs , gudrīši saprotat. Un tagad- iespēju atgriezties praktiski nav- kas nebija- tas arī nebūs! Eskonomikas atspēriens! Salti meli!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arcijs > guntis_anita 03.11.2010. 14.23

    Varbūt, ka tā tiešām ir jaunā paaudze, taču tai vēl jāaug un jāaug, jāpieņemas gan prātā, gan inteliģencē.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

mjantons 03.11.2010. 11.22

Vēlēsim sekmes un neklausīsamies badadzegūžu kūkošanu. Deklerācija patiesi iznākusi tāda garāka un aptver visu, bet var jau izskaidrot – tik daudz partiju koalīcijā ( laikam 7- 8 ) un katrai savs vēstījums progresīvajai cilvēcei un sadrūmušai Latvijas tautai. Daudz svarīgāk ir domu apvienošana MK un mazāk laika tēriņiem ar koalīcijas padomi. To gan derētu likvidēt un tas reblitētu Dombrovski kā valdības līderi. Tie kuri gaida, ka valdība izvedis viņus pie rociņas saulītē ( ka LDDK un arodbiedrības) jau laikus nodrošinās pret savu atbildību.

+20
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu