SVF: Baltijas valstis sāk iziet no krīzes • IR.lv

SVF: Baltijas valstis sāk iziet no krīzes

25
AFP/LETA

Strādāsim ar jebkādu valdību, kas tiks izveidota pēc vēlēšanām, norāda SVF

Pēc pagājušā gadā piedzīvotās recesijas Baltijas valstu ekonomiskā krīze mazinās un reģiona izaugsmes potenciāls uzlabojas, paziņojis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), vēsta LETA-REUTERS.

Tomēr ekonomiskās atlabšanas ātrums būs atkarīgs no tā, cik ātri Baltijas valstis spēs attīstīt savu eksporta sektoru un uzlabot konkurētspēju, norāda SVF Centrālās un Austrumeiropas pārstāvis Marks Alens.

"Baltijas valstu ekonomikās ļaunākais ir aiz muguras. Izaugsme būs atkarīga no tā, cik labi šīs valstis spēs pāriet uz eksporta orientētu modeli," paziņoja Alens.

Tuvākā nākotne Baltijas valstīs tomēr būs izaicinājums, jo mājsaimniecībām jāsaskaras ar bezdarbu un atalgojuma mazināšanos, kā arī problēmas skārušas korporatīvo sektoru. "Turpinās fiskālā pielāgošanās, un sagaidāms banku kapitāla iztrūkums," skaidroja Alens.

Alens arī norādīja, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai jānodrošinās, lai atalgojums nepieaug straujāk par produktivitāti, lai uzņēmumi netiktu aplikti ar pārmērīgiem nodokļiem, lai valsts finanses tiek stingri kontrolētas un lai cenas valstī nepieaug straujāk nekā ārvalstīs.

SVF pārstāvis arī atzinīgi novērtēja Latvijas valdības paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanai. "Mēs domājam, ka pašreizējās [Latvijas] valdības paveiktais ir ļoti iespaidīgs darbs, un mēs nevēlētos, lai tas tiktu mainīts," sacīja Alens, komentējot gaidāmās parlamenta vēlēšanas. "Mēs esam gatavi strādāt ar jebkādu valdību, kas tiks izveidota pēc šīm vēlēšanām," viņš piebilda.

Komentāri (25)

mary75 27.08.2010. 15.30

“Baltijas valstis” vispār it diezgan dīvains apzīmējums.
Katrā baltijas valstī situācija dažāda.
Igaunija pārgāja uz eiro, krīzi pārcieta visvieglāk, pateicoties uzkrājumiem un gudrai politikai, un daudzos rādītājos sen apsteigusi vienu otru veco ES valsti, tur viss OK.
Lietuva izgāja uz to, ka samazināja algas, arī pensijas, un neviena ST tur nepīkstēja, bet, naudu, cik zināms, neaizņēmās, vismaz tādos daudzumos, un tur IKP jau aug.
Latvijai klājās visgrūtāk, un var klāties tāpat atkal, ja aborigēni “adekvāti” nobalsos.
Kā saimnieko PLL un SC, redzam, nesen kā te rakstīja, ka RD vairs nav naudas soc. pabalstiem.
Un tas ir bagātai Rīgai!
Un tādiem var uzticēt visu valsti?

+15
-1
Atbildēt

1

disassociative 27.08.2010. 15.16

Šis ir brīdis, kad ļoti aktīvi beidzot būtu jāsāk strādāt Latvijas Bankai, izpildot savu būtiskāko uzdevumu, kas skaisti nodefinēts bankas misijā – “Latvijas Bankas kā centrālās bankas darbības mērķis ir cenu stabilitāte, kas sekmē valsts ilgtermiņa ekonomisko izaugsmi.” Šobrīd Latvijas Banka ir statisks fiksētā eiro kursa uzraugs un faktiski tieši Latvijas Bankai ir jāuzņemas vislielākā atbildība par visu to, kas te pēdējo piecu gadu laikā ir bijis.

+6
-2
Atbildēt

3

    andris > disassociative 27.08.2010. 16.51

    Latvijas Bankai ir tikai ieteicēja loma valdībai.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > disassociative 27.08.2010. 15.34

    alias. Šis ir brīdis, kad ļoti aktīvi beidzot būtu jāsāk strādāt Latvijas Bankai, izpildot savu būtiskāko uzdevumu, kas skaisti nodefinēts bankas misijā – “Latvijas Bankas kā centrālās bankas darbības mērķis ir cenu stabilitāte, kas sekmē valsts ilgtermiņa ekonomisko izaugsmi
    ___________________________
    Nu tad nu izskaidro, ka LB to var īstenot, ja budžetu izstrādā valdība, apstiprina saeima, bet ST nosaka nodokļu politiku?:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > disassociative 27.08.2010. 15.26

    Un vēl FKTK.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 27.08.2010. 15.12

“Mēs esam gatavi strādāt ar jebkādu valdību, kas tiks izveidota pēc šīm vēlēšanām,” viņš piebilda.
Interesanti – pašam šī piebilde ienāca prātā vai žurnālists “izvilka”?

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu