Samazinās gan SC, gan "Vienotības" popularitāte • IR.lv

Samazinās gan SC, gan "Vienotības" popularitāte

68
Dati: Latvijas fakti, Ilustrācija: Ir.lv
Indra Sprance

Freimanis: "Vienotībai" balsis atņem Pēdējā partija, "Saskaņas centram" – PCTVL

Augustā, salīdzinot ar jūliju, samazinājusies apvienību “Saskaņas centrs” (SC), “Vienotība” un nedaudz arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) popularitāte, bet gandrīz dubultojušies  apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) reitingi, liecina “Latvijas faktu” (LF) jaunākie politisko spēku reitingi.

Kā rāda augustā veiktais pētījums, aptuveni divus mēnešus pirms Saeimas velēšanām nedaudz samazinājusies SC popularitāte – ja jūlijā par šo politisko spēku savas balsis bija gatavi atdot 19,7% aptaujāto vēlētāju, tad augustā vien 17%. LF direktors Aigars Freimanis Ir.lv atzina, ka SC reitingu kritums, galvenokārt, saistāms ar PCTVL aktivitātēm – pēdējās divās nedēļās saspīlējums starp abiem politiskajiem spēkiem pieaudzis, abi cīnās par vienu un to pašu vēlētāju.  PCTVL reitingi mēneša laikā teju dubultojušies.

Augustā nedaudz sarucis arī “Vienotības” reitings – līdz 13,6% vēlētāju atbalstam. Jūlijā par šo politisko spēku savas balsis bija gatavi atdot 14,2%. Freimanis to skaidroja gan ar nepamanāmo “Vienotības” priekšvēlēšanu kampaņu, gan Pēdējās partijas pieteikumu, kas cīnoties par to pašu, elektorātu, kas ir “Vienotībai”.

“”Vienotībai laikam nav sākusies priekšvēlēšanu kampaņa tādā izpratnē, kā to saprot liela daļa vēlētāju, viņiem nav izdevies arī aizpildīt mediju lauku ar saviem notikumiem, bet [Valdis] Dombrovskis netiek indentificēts ar savu partiju,” sacīja Freimanis. Tāpat viņš atzīmēja, ka Pēdējā partija, kas saskaņā ar aptauju ieguvusi 1,2% vēlētāju atbalstu, atņēmusi šīs balsis “Vienotībai”. “Ir sajūta, ka viņi mēģina strādāt tā paša elektorāta ietvaros,” sacīja Freimanis.

Aptauja arī liecina, ka augustā pieaudzis neizlēmušo vēlētāju skaits – 23,8% aptaujāto sacījuši, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsot. Jūlijā šādu atbildi snieguši 22,1% aptaujāto. Ja vēlēšanas notiktu tagad, tajās nepiedalītos 16% aptaujāto, kas ir nedaudz vairāk nekā jūlijā, kad šādu apņemšanos pauduši 15,8%. Pēc Freimaņa teiktā, augusts tradicionāli ir “sociāli depresīvākais mēnesis”, jo iedzīvotāji atgriežas no atvaļinājumiem, sākas bērnu un studentu gatavošanās jaunajam mācību gadam, ir papildu izdevumi, kas iedzīvotājus noskaņo negatīvi.

Komentāri (68)

marčiks 23.08.2010. 15.22

Ja PCTVL atkal iekļūs Saeimā, tas varētu sajaukt kārtis. Lai gan skaidrs, ka, SC, PLL un PCTVL kopā iegūstot >50 krēsliem, mēs par Dombrovska valdību varētu aizmirst un dabūtu vai nu “sarkano kvadrātu” (ar ZZS) vai vienkārši PCTVL atbalstītu SC un PLL mazākuma valdību. Ideāli būtu, ja PCTVL atņemtu max daudz balsis SC, bet neiekļūtu Saeimā, t.i. 4.99% :) Pēdējā partija vispār ir [cenzēts] un man nav saprotama atsevišķu Vienotības pārstāvju mīlināšanās ar PP. Tā ir partija-bezjēga: priekš parodijas par nopietnu, priekš nopietnas partijas par tizlu.

+20
-1
Atbildēt

0

Vaira Tempele 23.08.2010. 15.09

Skaidrs, ka Peedeejaa partija ir PLL radiits triks. Ne velti tur Rolshteins figuree. Doma taada, ka PLL ir ljoti noturiigs un kompakts elektoraats, kas vinjiem garantee tos 5-8% bet paareejiem visiem ir kodols un apkaart rinjkjo visaadi liidz galam neizleemushie. Tad nu Peedeejaa Partija ar savu amizanto piedaavaajumu panjem to apkaartroteejosho nenoteikto masu: pseidointeligjenci, protesta balsotaajus un dalju tos, kas balso ar kaajaam.

+21
-4
Atbildēt

7

    Viktorija Šlisere > Vaira Tempele 23.08.2010. 17.17

    Nevienam neuzbrūku, tāpat kā nesaprotu šo pārspīlēto “būt vai nebūt” nostāju. Daudzas lietas var darīt arī bez sarauktas rūpju rievas pierē – vai veselīga humora piešprice politikai ir noziegums? PP pievienojos, jo man nebija, par ko balsot – diemžēl neviena no jau eksistējošām partijām neiestājas/ nerunā par lietām, kas man šķiet svarīgas. Apnika gaidīt uz citiem, sāku rīkoties pati. Vai tā būtu balsu atņemšana? Kam? Vai, tavuprāt, man būtu jāsamierinās un klusi jāiet nobalsot par “mazāko ļaunumu”? Vienreiz tā izdarīju, vīlos. Kā tad paliek ar demokrātiju – vai atkal esam atgriezušies pie viena vienīga “pareizā” viedokļa?

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Viktorija Šlisere > Vaira Tempele 23.08.2010. 16.02

    Atklāšu noslēpumu – Pēdējā partija ir mans un pārējo PP dibinātāju un deputātu kandidātu kabatas projekts. Uzzini slepeno informāciju: http://www.draugiem.lv/group/95671/2112052/pedeja-partija/stokenbergs-un-pabriks?backlink=/group/95671/%3Ffilt%3Da%26sort%3Dd%26pg%3D2 ; šeit: http://www.pedejapartija.lv/ un šeit: http://www.facebook.com/#!/pedejapartija?ref=ts
    Un patiesi – mūsu mērķis ir mainīt pašreizējo politisko sistēmu. Lai ikviens vēlētājs domātu ar savu, nevis anonīmu komentētāju galvu.

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    mary75 > Vaira Tempele 24.08.2010. 07.25

    Es piekrītu mīlamaija – nu nav nevienam jādomā tikai par to, lai neatņemtu balsis “vienīgajiem labajiem”, jebkuram ir tiesības izveidot partiju un piedalīties politiskā dzīvē, kārtējā drāma uz līdzenas vietas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Viktorija Šlisere > Vaira Tempele 23.08.2010. 18.54

    Kā reizi tie, kas sēž Saeimā un kandidē atkal, to dara pārspīlētā nopietnībā. Bez jebkādas jautrības, ar rūpju rievu sejā un saukli – ja tu neesi ar mums,tu esi pret mums. Dzīvē viss nav tikai melns un balts, un nav tāda mistiska spēka, kas apvienos visas “labās” idejas. Tieši tādēļ politika LV joprojām ir nevis uzskatu, ideju un viedokļu cīņa, bet gan latviešu – krievu, Rietumu – Austrumu, ļaunā un labā riņķa dancis.
    PP loģiski politiskais traktāts nav iestērķelēta un glīti iepakota prece, ko var ērti un lēti iebarot “vidējam vēlētājam”, lai kas viņš arī nebūtu. Tās ir dzīvu, domājošu cilvēku idejas – jā, varbūt papildināmas, precizējamas, toties jēgpilnas un pārdomas raisošas.
    Un – gluži personīgi – Latvijas labā es strādāju visu savu apzinīgo darba laiku, nevis reizi pa 4 gadiem. Mana dzīve ar vēlēšanām nebeigsies – neesmu tāda fatāliste. ;)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > Vaira Tempele 23.08.2010. 17.13

    …atvainojos par programmas kļūdu… :))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Vaira Tempele 23.08.2010. 16.54

    …Mīļā Maija!…
    …no nepareizā gala sāc!…uzbrūc ne tai auditorijai!… -“mūsu mērķis ir mainīt pašreizējo politisko sistēmu”-
    ….vai tas būtu tikpat vieglā garā jāuztver…kā tapa viss Jūsu projekts “Pēdējā Partija”?…jokojot… variet aizspēlēties nepareizā virzienā…šobrīd ir pārāk nopietna situācija,lai paspēlētos un pēc tam raudzītos, kas no tā sanāks….balsu izšķīdināšana situāciju neuzlabos…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Vaira Tempele 23.08.2010. 17.42

    ….vai politika būtu tā vieta, kur ar humoru izpausties?…ja ar humoru pieiet nopietnām lietām…piedod, tādi pavieglie prāti jau šobrīd sēž Saeimā!…Jūsu programmas tapšana un ideju paušana…izskatās pēc skolas laika spēlītes, kur katrs uz lapiņas uzraksta vienu teikumu…noloca un atdod nākošajam…beigās sanāk varens teksts…par ko pajautroties!…vieglo žanru Jūs varētu izpaust Operetes teātrī – panākumi garantēti!…
    …gribēji izpausties?…kas Tev liedza ar savu ideju doties pie tās partijas cilvēkiem…kuriem ir ko teikt?…tikai nesaki, ka Tu tādu nevienu neredzi!…vai nav tā, ka baidies…ka Tavu ideju varētu pārņemt kāds cits?…vai nelien ārā tā egoisma āža kāja – mana ideja, es..es..tikai es?…ja gribi strādāt Latvijas labā…to var izdarīt tagad un tūlīt…nevis reizi pa 4 gadiem….

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 23.08.2010. 15.40

Nu tas Vienotības PR vispār ārpus katras kritikas, vai tad nevarēja noalgot tur kādu normālu profesionāli, kurš tur vispār ar to nodarbojas, izskatās, ka neviens.
JL par to it kā atbildot Jaunupa draudzene Leiškalna meita.
Izskatās, tur tiešām nav līderis, kas par to visu atbild, vai tad tiešām nesaprot, ka labs PR ir tikpat vērts, cik “labie darbi”, nespēj savākties un izdarīt elementāras lietas?
Iespaids, ka visi aizņemti ar vietu dalīšanu sarakstā.
Uzvedas kā bērnudārzā, laikam, daži iedomājušies, ka ir jau iekšā saeimā un pārliecināti, ka būs valdībā.
Un tā bija arī ar JL – pielaiž elementāras kļūdas un tāpēc zaudē tiem, kas prot sevi pasniegt.

+17
-1
Atbildēt

17

    Ziemelnieks > mary75 23.08.2010. 17.02

    —> Ino

    Piekrītu Ino, ka SC darbības princips ir TĀDS: Nevis ar vārdiem, BET darbiem! Piekrītu, ka bezmaksas sab.tr. ir labs gājiens!

    Un jāteic arī, ka cilvēcīgs, jo viņi atbalsta pensionārus, kuriem pat ar atlaidēm sab.tr. biļete ir dārga :(

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > mary75 23.08.2010. 18.59

    Man nav žēl pensionāriem! Tāpat viņi neko labu nav redzējuši, visu savu mūžu nodokļus maksājuši, vismaz kaut tādā veidā tiek kāds labums. Tev žēl?


    Vēl man patīk šie divi komentāri:

    “Viņaprāt, vienīgais veids, kā politiķiem sadarboties, ir vispirms vienoties par kopīgas darbības principiem – prioritātēm budžeta sadalē un veidu, kā pie tām nonākt.”

    un

    “Turklāt, viņaprāt, lielāks spiediens gaidāms arī no sabiedrības, jo, ņemot vērā ieilgušo krīzes noslēguma fāzi ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, tostarp valsti pametušo populārākajos galamērķos – Skandināvijā, Īrijā un Lielbritānijā -, Latvijas iedzīvotājiem vairs nebūs kurp izbraukt, tādēļ iedzīvotāji sāks prasīt no pašu nacionālās valdības rezultātu.”

    ..miniet, kas ir to autors?

    Viņš tāds gurds un lēnīgs, bet dažkārt domā sakarīgi http://www.apollo.lv/portal/news/articles/212220

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    zigis > mary75 24.08.2010. 00.15

    Beidzās labi – Repše parādija tautai kā ar trim sievām izaudzināt divus bērnus, bet Belokoņs atpirka jahtu, lai gāzētājam parādi nebūtu lielāki par miljons latiem.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    zigis > mary75 23.08.2010. 23.55

    JL visu izdarīja, ko no viņiem prasīja dibinātāji – Dombrovskis 2002.gadā pārlika visu pensiju un valsts naudu Parex bankā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 23.08.2010. 16.05

    Ino, tātad tavuprāt Vienotībai ir jāattiecas pret vēlētājiem kā stulbiem un jādala banāni?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 23.08.2010. 16.03

    Mnatrausis. kālab “godīgs nejēga” ir jēdzīgs _______________________________
    Pārfrāzējot, kādēļ mums jādomā, ka dumjš komentētājs ir godīgs?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 23.08.2010. 16.07

    Es tā nedomāju, tikai pateicu, ka uz SC banāna uzķērsies ne viens vien:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 23.08.2010. 17.54

    to Personalatlase
    Vai tad NKVD un krimināla Saskaņas centrs neaplaupīja pensionārus, paaugstinot braukšanas maksu sabiedriskajā transportā?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Ādamsons > mary75 23.08.2010. 18.53

    “…Piekrītu, ka bezmaksas sab.tr. ir labs gājiens!”
    _____________________________________________________
    To sauc par administratīvā resursa izmantošanu un nekaunību par mūsu nodokļu maksātāju naudu!
    Tev tas patīk?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 23.08.2010. 17.07

    populisms

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 23.08.2010. 16.10

    Laba atbilde vienotībai, izmantot vai nē Dombrovski. Kaut kā neesmu dzirdējis īpaši skaļu Ušakova lamāšanu, bet sausais atlikums ir kaudze ar pensionāriem, kas noslieksies par labu SC, jo tiks pie bezmaksas transporta.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 23.08.2010. 17.14

    Atlaidēm pensionāriem ir jābūt pamatotām un ilgtspējīgām, nevar iedot atlaides un pēc tam ātri noņemt.
    Mans personīgais viedoklis ir, ka bezmaksas transports drīzāk ir jānodrošina skolēniem, jo viņi bezatbildībā var apēst transporta naudu saldējumā vai kolā un pēc tam netikt mājās. Bērniem arī kopumā ir lielāka nepieciešamība pārvietoties ar Sab transportu nekā penisonāriem, jo jāiet uz pulciņiem, sportiem utt., bet viņi jau nav elektorāts!!!
    Pensionāri vairāk vai mazāk pārvietojas maršrutos, mājas, poliklīnika, aptieka, tirdziņš, lielveikals, mazdārziņš kapi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 24.08.2010. 07.33

    Kiršteins galīgi nolaidis sevi kanalizācijā.
    Izskatās, uzņemts Lemberga paspārnē ar nosacījumu, ka ieturēs viņa līniju komentāros.
    Tā ka es viņu par sakarīgu cilvēku nekad neuzskatīju, tad nemaz nebrīnos.
    Normāls latviešu “nacionalists”, pārdosies jebkuram, kurš vairāk samaksās.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > mary75 23.08.2010. 16.01

    Manurpāt, ne PLL, ne SC neprot sevi pasniegt, skatoties uz nemitīgajām kļūdām laukumā.
    ______________________
    Nu par SC es tā neteiktu. Bezmaksas sabiedriskais transports pensionāriem lielisks gājiens. Mana darba kolēģa sievasmāte jau deklarējusi, ka balsos par SC. Gan jau PLL vēl parādīs kādu zemeņogu reņģēdājiem. Protams, ceru, ka Vienotība “nevienosies ap Dombrovski” kā pagājušajās saeimas vēlēšanās ap Kalnieti /bija tāda reklāma/:):)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 23.08.2010. 15.44

    Vari pasvītrot argumentu – prot sevi pasniegt? Manurpāt, ne PLL, ne SC neprot sevi pasniegt, skatoties uz nemitīgajām kļūdām laukumā.

    Tas, ka viņi nekad neatzīst kļūdas un viņiem ir noalgoti žurnālistu bari, kas viņus slavina – tā ir drusku cita opera.

    Ja tu izmisīgi meklē izskaidrojumu, kāpēc Vienotībai neiet, meklē latviešu absurdajā psihē, kuri ir gratavi tāpat kā krievu bābas mīlēt savu dārgo – ja jau sit, tad jau mīl.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 24.08.2010. 00.38

    …uzskatīju Jūs kādreiz par sakarīgu cilvēku, bet…nolaišanās līdz cita cilvēka privātās dzīves preperēšanai un…tās jaukšana ar politisko darbību…norāda uz Jūsu straujo degradēšanos….vai arī Jūs iespaido pilnmēness?….
    …jūtaties apmierināts?!…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 23.08.2010. 16.18

    Vienotībai jāpārliecina tie, kas nav izlēmuši, tam jābūt mērķa elektorātam, nevis tiem, kas tāpat jau ir par Vienotību.
    Un priekš tam ir profesionāļi, kas zinātu, kas tur jādara, un kā tas jāpasniedz, es tikai redzu, ka tas darīts netiek.
    Un SC un PLL dara to nekaunīgi un efektīgi – bezmaksas braucieni – pensionāri un to radi, teļpas Poļiščukai – krievvalodīgo balsis, utt.
    Galu galā, varbūt, arī Vienotībai vajadzēja nolaisties, un nedaudz pielietot administratīvo resursu?
    Ja tāda iespēja pastāvētu?
    Nevar būt sterilam, ja pretinieks spēlē negodīgi, JL jau ir mācība, kad viņš pameta valdību principiālu apsvērumu vadīts, un kā beidzās?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu