Devītais vilnis • IR.lv

Devītais vilnis

60
Gatis Gierts, F64
Pauls Bankovskis

Kurai īsti valstij Jūrmalā notiekošais sarīkojums ir nozīmīgs

Otrdien vakarā ar ziņām par Abramoviča jahtas it kā pietauvošanos Jūrmalā, it kā Rīgā vai it kā tomēr ne, un ar Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva atsūtīta apsveikuma nolasīšanu jau devīto reizi Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē sākās “jauno izpildītāju konkursa” “Jaunais vilnis” norises.

Pasākuma tiešraide bija redzama arī Latvijā – telekanālā LNT ar uzņēmuma “Lattelecom” atbalstu, un, kā zināms, 51% procenti uzņēmuma kapitāldaļu vēl arvien pieder Latvijas valstij. 

Vārdu sakot, valstiski nozīmīgs pasākums. Vienīgā nelaime, ka īsti netika skaidrs, kurai valstij tas ir nozīmīgāks – Medvedeva uzrunā pieminētajām NVS un Baltijas valstīm? Pirmajām – var jau būt, bet vai Igaunijai, Lietuvai, Latvijai? Nezinu. 

Lai gan atklāšanas pasākumā viss noritēja kā ierasts, – uz skatuves kāpa un savas balsis no pagātnes ar fonogrammas palīdzību izvilināja padomju estrādes dziesmas leģendas, ņipri uzstājās Krievijas mūsdienu televīzijas estrādes spīdekļi, – kaut kas šajā līdz Jūrmalai atnestajā un krastā izmestajā pasākumā šogad šķita… teiksim tā – apvītis. 

Un runa nebūt nav par tik specifiskām detaļām kā Valērija Ļeontjeva uzstāšanās divreiz ar vienu un to pašu dziesmu (pirmajā reizē esot sanācis kaut kāds misēklis, un televīzija Krievijā ir smalka lieta) vai absolūti sirreālo TV tiešraides “patīšanu atpakaļ” par minūtēm 15-20. 

Nē, runa ir par vērienu un ekrānā vērojamo noskaņojumu kopumā. Protams, kaut kas uz skatuves tur mirguļoja, pasākuma vadītāji kaut ko mēģināja jokot, kā jau teicu, bija arī dziesmas vai dziesmu laikā veiktas dažādas kustības, bet nebija vairs nedz tā neprāta, nedz spožuma, kas iepriekšējo pasākumu laikā ļāva spriedelēt par “krievu šovbiznesa nacionālajām īpatnībām”, apbrīnot viņu televīzijas sarīkojumu rīkotāju profesionalitāti un vispār – notiekošo uzlūkot kā dīvainu, tomēr krāšņu kaimiņu mājas ballīti, kas nez kāpēc sarīkota mūsu pagalmā.

Var jau būt, ka arī tās ir ekonomiskās krīzes sekas. Tāpat kā Allas Pugačovas neatbraukšana šogad vai mūsu pašu Raimonda Paula kaulēšanās, te paziņojot, ka viņš vairs “Jaunā viļņa” žūrijā nepiedalīsies, te atkal žigli vien pārdomājot. 

Lai vai kā, skatoties vakardienas “tiešraidi” un mēģinot redzamajā saskatīt kādu nebūt jēgu, nospriedu, ka, iespējams, no šādiem pasākumiem tomēr varētu gūt labumu ne tikai no Krievijas atbraukušas zvaigznes un uzaicinātie īpaši viesi, bet arī viesībām izmantotā pagalma īpašnieki. 

Ir taču milzumdaudz dažādu televīzijas šovu, – izskrien caur dubļu peļķi, apēd vaboli vai tārpu, pārvari šķēršļus, izdzīvo uz vientuļas saliņas, – kuru uzņemšana vienā vai otrā tropu zemē padarīta par tādu pašu pārdodamu eksporta preci (lai neteiktu – rūpniecības nozari) kā iespēja par maksu skoloties augstskolās vai ārstēt dažādas kaites.

Nofilmē, kā šķēršļus pārvar krievi, pēc viņiem ierodas angļi, tiem seko vācieši u.tml. Visi laimīgi. Taču diezin vai viss šis pasākums tāpēc vien būtu jāuzskata par valstij nozīmīgu kultūras vērtību, ar valstij piederoša uzņēmuma atbalstu jāpārraida vietējās televīzijās, turklāt noteikti ar visiem, kas nu te ieradušies par atbilstīgu samaksu cīkstēties, jāsūta sacensties arī vietējo iedzīvotāju komanda.

Komentāri (60)

dro 28.07.2010. 11.33

Novaja volna ir perfekts spogulis, kurā redzama Krievijas estrādes zvaigzžņu un politisko iznireļu degradācija. Gaidīju, ka pēc Krutoja pagājušajā gadā izteiktās kritikas, “zvaigznes’ būs saņēmušās un pastrādājušas, lai kliedētu pierasto naftalīna smaku, bet nekā! Interesi kā agrak izraisa uzaicinātās rietumu zvaigznes.
Jā, Ivar, sirdij nepavēlēsi: ļubov zla, poļubiš i kozla!:)

+23
-4
Atbildēt

0

laila zirina 28.07.2010. 11.05

Manis pēc Jūrmalā varētu būt vismaz trīs līdzīgi festivāli gadā – krieviem, ķīniešiem, arābiem. Tad vēl Liepāja BB, kur autobusiem vien sabraukt tūkstošiem lietuviešu, tad vēl Postitivus Salacgrīvā, kas savestu kaudzēm klausītājus no Igaunijas, Somijas un citurienes. Lai tik mums ir darbs, apgrozījums un peļņa.
Kāda vaina, ja krievu miljardieri zīmulējās pa Jūrmalu un atstāj kaudzi ar naudu.
Tas viss gan nenozīmē, ka jāpazaudē pašcieņa. Bet tas jau ir gaumes jautājums. Par laimi TV ir izvēles iespējas. Jācer, ka sabiedriskā TV šī konkursa laikā radīs kādu labu raidījumu no “Animal Planet”.

+23
-7
Atbildēt

6

    lailabidzane > laila zirina 28.07.2010. 14.45

    .
    Pareizi, Nasing Spešal!!
    Gaudas par to pasākumu IR vairāk kā “piegriezušās”. Piekrītu.
    Tikai “pretgaudas” nebūtu slikti precīzāk formulēt! ;)))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristineim > laila zirina 28.07.2010. 20.52

    Piekrītu.
    Lai taču IR festivāls, nav neviens spiests skatīties/klausīties. A kādiem patīk. Un Latvijai kāds labums un publicitāte atlec.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > laila zirina 28.07.2010. 12.23

    .
    Abstrahējoties no JV tēmas.
    Arī no diplomētu personu īpatnībām abstrahējoties.

    Tikai par domāšanu un tekstiem. Iespējams, tikai par tekstiem.
    Nav tādas auditorijas, kurās visiem, pat tikai kādas, intereses būtu absolūti vienotas.
    Nav mediju pienākums un uzdevums atspoguļot jelkādas auditorijas intereses.
    Nav jāpiešķir nozīmi. Tā vai nu ir, vai nav.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > laila zirina 28.07.2010. 14.00

    Kā saka, klusēšana ir labākais ignorēšanas izrādīšanas veids!

    Autoram vienkārši ieteiktu rakstīt par lietām, kas priecē un kas varētu pozitīvi ietekmēt lasītājus piem. Cēsu mākslas festivālu. Jau deviņus gadus kāds gaužas un gaužas par JV pasākumu – katru gadu viena un tā pati dziesma! Apnicis.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > laila zirina 28.07.2010. 11.53

    Pilnīgi piekrītu. Šis pasākums nav spiesta lieta vietējiem. Tas, ka vietējie mediji šim pasākumam mēģina piešķirt nozīmi, ir vien mārketinga triks, kurš nebūt vienmēr atspoguļo visas auditorijas intereses.

    Uz šo pasākumu jāskatās kā uz Latvijas eksporta pakalpojumu – mēs piedāvājam savu infrastruktūru pasākumu organizēšanai, tādējādi nopelnot dzeramnaudu no Krievijas bagātniekiem. Un kas tur slikts? Mēs jau neko no tā nezaudējam – tikai iegūstam! Nu, nav tas pasākums inteliģentam Latvijas iedzīvotājam – var taču braukt baudīt mākslu uz Cēsīm.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > laila zirina 28.07.2010. 13.05

    Vai mums, t. sk. autoram nav tiesības vērtēt pasākumu no sava skatu punkta? Ja šis pasākums dod labu ekonomisko efektu, vai jāslavē neesošas mākslinieciskās kvalitātes t. sk. vadītāju stulbos “jociņus”, kas īpaši nav izskaidrojami, zinot krievu tautas lielisko humora izjūtu?

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 28.07.2010. 14.28

“Vilnim” ir diezgan mazs sakars ar mūziku. It sevišķi ar labu. Tas ir jau padomju laikā iezīmētā teritorijā notiekošs tusiņš. Ar izrādīšanos, dārgām lupatām, dzērieniem un ikru ēšanu ar karotēm. Ar krievu un nekrievu miljonāru pačupošanos tieši Jūrmalā – mūsu Prtibalķikā. Arī ar labu peļņu vietējiem biznesmenīšiem.
Ko darīt ? A neko. Gūt no tā visa ienākumus un padomāt , kapēc mēs esam tur, kur esam.

+16
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu