''Latvenergo'' iepirkumos dominē trīs firmas • IR.lv

''Latvenergo'' iepirkumos dominē trīs firmas

33

Konkursu uzvarētāji vienošanos noliedz, taču jauniem spēlētājiem šī niša slēgta
Valsts energokoncerna ''Latvenergo'' lielajos būvdarbu iepirkumos Daugavas hidroelektrostacijas un Rīgas termoelektrocentrāles vajadzībām joprojām lauvas tiesu pasūtinājumu saņem trīs firmas – LEC, ''Energoremonts Rīga'' un ''Remus'', ceturtdien raksta žurnāls Ir.
Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamās informācijas, no 2006. līdz šim gadam ''Latvenergo un tā meitas uzņēmumos ''Augstsprieguma tīkls'' (AT) un '' Sadales tīkls'' ''Energoremonts Rīga'' izpildījis iepirkumus par 38 miljoniem latu, LEC – par 20 miljoniem latu, ''Remus'' – par 5 miljoniem latu. Turklāt ''Remus nekustamie īpašumi'' pērn par 800 000 latiem sakopa AT telpas un teritoriju, ''Remus elektro'' kopā ar ''2RE'' 2008.gadā par 9 miljoniem remontēja Rīga elektroietaises.
Trauksmi par vienu un to pašu firmu dominanci ''Latvenergo'' iepirkumos, pieļaujot tirgus sadali ar kukuļu palīdzību, jau 2005.gadā cēla uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols. Ekonomikas ministrijas un ''Latvenergo'' toreiz vien nosolījās uzlabot iepirkumu procedūru.
''Remus'' ražošanas direktore Aldis Keišs tirgus sadali un iespējamu vienošanos Ir noliedzis. To pašu atkārtojis LEC valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis, skaidrojot, ka energobūvniecības projekti ir ārkārtīgi specifisks, šauras nišas segments, tāpēc Latvijā esot maz uzņēmumu, kas šādus pasūtinājumus var izpildīt.
Citu energoceltniecības uzņēmumu pārstāvji par ''Latvenergo'' iepirkumiem atklāti runāt nevēlējās, taču neformālās sarunās atzinuši, ka jauniem spēlētājiem šajā nišā ienākt esot teju neiespējami – jau konkursu nolikumos ir ierobežojošas prasības, kas automātiski atsijā ''nevēlamos''.
2004.gadā Vācijas uzņēmuma ''Besecke'' meitas firma Latvijā nejauši uzvarējusi konkursā par Olainas apakšstacijas rekonstrukciju, piedāvājot par 35% zemāku cenu nekā nākamajam pretendentam LEC un par 45% mazāku nekā ''Remus''. Nozares pārstāvji teic, ka ''Besecke'' demonstrējis reālās šāda pasūtinājuma izmaksas un ierasto sadārdzinājumu ''Latvenergo'' projektiem. Jāpiebilst, ka energokoncerns gadā investīcijām atvēl ap 100 miljoniem latu.

.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu