Vācijas tiesa lemj par labu eitanāzijai • IR.lv

Vācijas tiesa lemj par labu eitanāzijai

18
Raitis Plauks, F64

Attaisnots iepriekš par komatozas sievietes eitanāzijas ieteikšanu notiesāts advokāts
Vācijas Federālā justīcijas tiesa piektdien pieņēma vēsturisku lēmumu, atceļot spriedumu, kas iepriekš piespriests kādam advokātam, kurš ieteicis komatozas sievietes ģimenei pārtraukt viņas barošanu ar zondi, vēstī aģentūras LETA-AFP.
Pēc pārciestā asinsizplūduma smadzenēs 71 gadu vecā Ērika Kilmere dzīvi turpināja veģetējošā stāvoklī. Viņa tika ievietota veco ļaužu aprūpes namā, kur piecus gadus tika barota ar zondes palīdzību. Kaut arī Kilmere tā dēvētajā dzīvības testamentā bija norādījusi, lai viņas dzīvība šādos apstākļos netiktu saglabāta, aprūpes nama vadība neļāva viņai nomirt.
Paklausot advokāta ieteikumam, Kilmeres meitas ģimene pārgrieza barošanas zondi ar šķērēm, un divas dienas vēlāk viņai, kā teikts autopsijas slēdzienā, iestājās dabisku cēloņu izraisīta nāve. Aizgājējas meitai tika izvirzītas apsūdzības, ka viņa nogalinājusi savu māti, "kļūdaini paklausot" advokāta ieteikumam. Zemākas instances tiesa meitu attaisnoja, bet advokātam Volfgangam Pucam piesprieda deviņus mēnešus ilgu nosacītu cietumsodu.
Federālā tiesa atzina, ka Pucs, kurš ir prominents pacientu tiesību aizstāvis, rīkojies juridiski korekti un pacientes interesēs, jo viņa skaidri apliecinājusi, ka nevēlas tik uzturēta pie dzīvības mākslīgi. Piekrītot izskatīt šo lietu, tiesa vēlējās definēt robežu starp nogalināšanu un dabisku nāvi, paskaidroja vecākā tiesnese Ruta Risinga van Zāna.

.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu