Turcijā sagaidīti "Brīvības flotiles" aktīvisti • IR.lv

Turcijā sagaidīti "Brīvības flotiles" aktīvisti

37
AFP/LETA

Īru aktīvisti turpina ceļu uz Gazas joslu, griezīsies atpakaļ tikai uzbruukuma gadījumā

Simtiem palestīniešu atbalsta aktīvistu no Turcijas, kas bija starp Izraēlas bloķētās Gazas joslas palīdzības flotiles pasažieriem, ceturtdien atgriezušies dzimtenē, kur viņi sagaidīti kā varoņi, vēstī aģentūras LETA-AFP. Savukārt īru aktīvistu kuģis "Rachel Corrie" turpina ceļu uz Gazas joslu, lai līdz nedēļas beigām tur nogādātu palīdzības kravu.

Ap 1000 cilvēku naktī uz ceturtdienu pulcējās Stambulas lidostā, lai sagaidītu atgriežamies 466 aktīvistus, kā arī deviņus uzbrukuma upurus. Ar atsevišķu lidmašīnu no Izraēlas tika atgādāti 19 ievainotie. Turcijā ieradās 31 aktīvists no Grieķijas, trīs Francijas pilsoņi un viens amerikānis.

Izraēlas bruņoto spēku pirmdien sarīkotajā slaktiņā uz palestīniešu palīdzības misijas "Brīvības flotiles" kuģa tika nogalināti astoņi Turcijas un viens ASV pilsonis, ziņo aģentūra "Anatolia", atsaucoties uz tiesu medicīnas ekspertiem. Upuru ķermeņos konstatētas ložu pēdas, viens aktīvists sašauts no tuva attāluma.

Ja Izraēla nepārtrauks Gazas joslas blokādi, aktīvisti sola rīkot vēl plašākas kampaņas. Ceļu uz Gazas joslu turpina īru aktīvistu kuģis "Rachel Corrie", lai arī izraēliešu uzbrukuma gadījumā  komanda neplānojot pretoties.

Uz "Rachel Corrie" atrodas Nobela miera prēmijas laureāte Meirīda Makgvaira, bijušais ANO ģenerālsekretāra palīgs Deniss Halidejs, kā arī pieci malaizieši, četri indonēzieši un skotu kapteinis. Tas ir aptuveni 700 kilometru attālumā no vietas, kur pirmdien Izraēlas jūras spēki sagrāba "Brīvības flotiles" kuģus. Uz kuģa atrodas 750 tonnas palīdzības kravas, tostarp medikamenti, skolas preces, arī cements Gazas atjaunošanas vajadzībām. Tieši cements, ko izraēlieši neuzskata par humāno preci, var komandai radīt problēmas.

Izraēlas rīcība izpelnījusies asu starptautiskās sabiedrības nosodījumu. Neraugoties uz plašajiem protestiem pēc Izraēlas jūras spēku uzbrukuma aktīvistiem, Izraēla noraidījusi ANO Cilvēktiesību padomes aicinājumu veikt starptautisku izmeklēšanu par notikušo. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nosodījis "Brīvības flotiles" pasažierus, nodēvējot viņus par "vardarbīgiem terorisma atbalstītājiem".

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pieprasījis Izraēlai nekavējoties atcelt Gazas joslas blokādi, nosaucot to par "neproduktīvu, dzīvot nespējīgu un nepareizu".

Komentāri (37)

P_Dancis 03.06.2010. 21.53

Cik var saprast, Izraēlas specvienība uz klāja tiešām tika uzņemta ļoti agresīvi. Lielākā daļa ar nūjām apbruņoto protestētāju bija fanātiski turku islamisti, kas arī daļēji paskaidro viņu pašnāvniecisko rīcību. Tomēr flotile atradās neitrālos ūdeņos un uzbrukums tai bija starptautisko tiesību pārkāpums.

Izraēla uz šiem upuriem reaģēja gluži kā uz palestīniešu civiliedzīvotāju upuriem – primitīvi noliedzot savu vainu vai kaut vai bruņoto spēku nekompetenci. Netanjahu valdība ir ļoti skaidri nospraudusi robežas starp humānismu un valsts interesēm. Rezultāts būs vēl lielāks naida vilnis pret Izraēlu.

+1
-2
Atbildēt

4

    P_Dancis > P_Dancis 04.06.2010. 11.17

    Presē bija ziņots, ka protestētāju vidū bija daudz turku islama palīdzības organizāciju biedru, kuri vēlējušies mirt “mocekļa nāvē”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 04.06.2010. 11.26

    Jaunākās ziņas: turku labdarības organizācija IHH, kas organizēja Gazas blokādes pārrāvuma flotili, ir paralēli nodarbojusies ar islama radikāļu vervēšanu Afganistānā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    anete_vitola > P_Dancis 04.06.2010. 09.30

    Diemžēl…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Dace Dubava > P_Dancis 04.06.2010. 09.31

    No kādiem avotiem Tev ir zināms ka tie bija fanātiski turku islāmisti?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu