Tramps pret Temīdu • IR.lv

Tramps pret Temīdu

4
Pauls Raudseps

Bijušo prezidentu tiesā par mēģinājumu noslepkavot demokrātiju

Es varētu nostāties Piektās avēnijas vidū un kādu nošaut, un es nezaudētu vēlētāju atbalstu.

Tā publiski lielījās Donalds Tramps 2016. gada janvārī, kad vēl pat nebija kļuvis par republikāņu partijas kandidātu un viņa ievēlēšana par prezidentu daudziem vēl šķita ļauns murgs, kas nekadā gadījumā nevar piepildīties.

Tramps ir viens no pasaules slavenākajiem meļiem. The Washington Post ir saskaitījis, ka četros prezidentūras gados viņš meloja vai izteicās maldinoši 30 573 reizes jeb vidēji 21 reizi dienā. Par laimi, nav nācies pārbaudīt, cik precīza ir viņa prognoze par elektorālām sekām slepkavībai Manhetenas sirdī, tomēr šī vardarbīgā fantāzija varētu būtu tuvāk patiesībai nekā gandrīz jebkas cits, ko viņš pēc tam ir teicis.

1. augustā ASV Tieslietu ministrijas neatkarīgā izmeklētāju komanda apsūdzēja Trampu «sazvērestībā anulēt 2020. gada prezidenta vēlēšanu leģitīmo rezultātu», citiem vārdiem sakot — noslepkavot Amerikas Savienoto Valstu demokrātisko sistēmu. Tā šogad ir jau trešā kriminālapsūdzība pret Trampu. Aprīlī viņu Ņujorkas štatā apsūdzēja par vēlēšanu kampaņas finansēšanas likumu pārkāpumiem saistībā ar slepenu maksājumu bijušajai pornoaktrisei, lai viņa pirms vēlēšanām publiski neatklātu savu vienas pēcpusdienas sakaru ar Trampu. Jūnijā neatkarīgie izmeklētāji izvirzīja apsūdzību bijušajam prezidentam par lielu skaitu slepenu dokumentu piesavināšanos un atteikšanos tos atdot valdībai. Šomēnes oficiāli tiesai nodota sen gaidītā lieta par Trampa un viņa sabiedroto mērķtiecīgo rīcību, lai novērstu Džo Baidena pasludināšanu par vēlēšanu uzvarētāju. Drīzumā varētu parādīties ceturtā apsūdzība — par Trampa centieniem piespiest Džordžijas štata vēlēšanu komisiju falsificēt par viņu atdoto balsu skaitu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu