Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Tendences

Reinkarnācija. Pie atdzīvināšanas plāniem ķērusies Canary Wharf, kas ir Londonas biznesa rajona ekskluzīvākā daļa un līdz šim tika uzskatīta par vienu no galvenajiem pasaules finanšu centriem. Brexit un pandēmijas dēļ to pametuši vairāki lieli biroju īrnieki. Nupat par visu 8000 darbinieku pārcelšanu uz mazākām un lētākām telpām citā Londonas daļā paziņojusi arī banka HSBC. Līdz ar finansistu aiziešanu izmirušas arī daudzas kafejnīcas un pusdienu restorāni. Canary Wharf īpašnieki tagad plāno izbūvēt jaunus dzīvokļus, piedāvāt laboratoriju telpas zinātniekiem, kā arī rīkot kultūras pasākumus. Arvien vairāk tukšu komerctelpu parādās arī citās pasaules metropolēs, piemēram, Ņujorkā un Honkongā. Statistika liecina, ka tik daudz tukšu biroju ASV nav bijis pēdējos 30 gadus. Bet MSCI World Real Estate indeksā komerctelpu vērtība kopš 2022. gada sākuma noslīdējusi par 28%.


Draudzēties, bet piesardzīgi.
Vācijas valdība publiskojusi sen gaidīto nacionālo stratēģiju attiecībām ar Ķīnu, to raksturojot gan kā «partneri», gan «konkurentu un sistemātisku sāncensi», tāpēc būtu ievērojami jāsamazina atkarība no lielās Āzijas valsts. Valdība uzskata, ka jāizanalizē ķīniešu ieguldījumi Vācijā, kā arī jāsāk skrupulozāk vētīt vācu kompāniju investīcijas Ķīnā, lai novērstu sensitīvu tehnoloģiju un know-how noplūdi. «Mēs nevēlamies novērsties no Ķīnas, bet gan samazināt savus riskus,» skaidro ārlietu ministre Annalēna Bērboka. «Jo daudzveidīgākas būs tirdzniecības un piegādes ķēdes, jo noturīgāka būs mūsu valsts.» Jaunā stratēģija ir būtisks pavērsiens, salīdzinot ar bijušo kancleri Angelu Merkeli, kas Ķīnu uzskatīja par milzīgu izaugsmes tirgu vācu precēm. Pašlaik Ķīna ir Vācijas lielākā biznesa partnere — divpusējās tirdzniecības apjoms pērn sasniedza gandrīz 300 miljardus eiro.


Mēs jūs piespiedīsim mūs mīlēt!
Izmantojot miljardus no Saūda Arābijas valsts ieguldījumu fonda, tikai pirms pāris gadiem dibināts jaunuzņēmums LIV Golf pārpircis amerikāņu PGA Tour, kas ir pasaulē prestižāko golfa turnīru rīkotājs. Oficiāli gan tā tiek dēvēta par abu kompāniju apvienošanos. PGA Tour vadītājs Džejs Monahans agrāk publiski deklarēja, ka nekad nesadarbosies ar Saūda Arābiju, jo nespēj piedot šīs valsts pilsoņu iesaistīšanos 11. septembra terora aktos. Taču tagad atklājies, ka Monahans braucis uz Venēciju, lai slepus tiktos ar LIV Golf. Pēdējā laikā Saūda Arābija īpaši cenšas spodrināt savu reputāciju, tam izmantojot arī pasaules sporta zvaigznes. Piemēram, futbola klubs Al Nassr samaksājis 200 miljonus eiro, uz divarpus gadiem pie sevis pārvilinot portugāli Krištianu Ronaldu. Savukārt argentīnietis Lionels Mesi no Saūda Arābijas tūrisma aģentūras saņems 22,5 miljonus eiro, ja nākamo trīs gadu laikā vismaz 10 reizes gadā sociālajos tīklos paslavēs šo valsti, nofilmēsies reklāmas klipā un arī pats ieradīsies atpūsties Saūda Arābijā, to parādot saviem vairāk nekā 400 miljoniem Instagram sekotāju.

Pārsteigums


Visi akli. 
ASV Virdžīnu salas iesniegušas prasību tiesā par 190 miljonu dolāru kompensācijas piedzīšanu no ASV lielākās bankas JPMorgan Chase, jo uzskata, ka šī finanšu iestāde nolaidības dēļ nepamanīja un laikus neziņoja par bēdīgi slavenā finansista Džefrija Epstīna darījumiem un organizēto seksa kontrabandu. Pērn JPMorgan Chase jau bija spiesta samaksāt 290 miljonu kompensāciju vairākām Epstīna upurēm. Tagad banka atbild, ka pati Virdžīnu salu valdība nav spējusi pamanīt miljonāra nelegālās darbības, kas notikušas vienā no viņa privātvillām šajā Karību jūras salu valstī. Amerikāņu izmeklētājiem ir ziņas par vismaz 200 sievietēm, tajā skaitā pusaudzēm, kuras seksuāli izmantojis Epstīns. 66 gadus vecais vīrietis pēc aresta izdarīja pašnāvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu