Mācīties darot • IR.lv

Mācīties darot

Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Programma Erasmus jaunajiem uzņēmējiem ļauj savas biznesa idejas dzīvotspēju pārbaudīt vairāku mēnešu apmaksātā praksē ārzemēs

Daudzi zina par Eiropas Savienības starptautiskās sadarbības un mobilitātes programmu Erasmus un Erasmus+, kas paver dažādas iespējas studentiem, skolēniem, skolotājiem un pasniedzējiem. Mazāk zināma ir mobilitātes programma Erasmus jaunajiem uzņēmējiem, kas piedāvā gan tiešām jauniem, gan pieredzējušiem komersantiem kā mentoriem no atšķirīgām valstīm apvienoties vienā komandā kopēja mērķa sasniegšanai. Ko iegūst, piedaloties šādā programmā?

Ārpus tradicionālām nozarēm

Visbiežāk programma dod iespēju iepazīt jaunus biznesa modeļus, apgūt ārvalstu tirgus un paplašināt profesionālo pieredzi, stāsta Denīze Ponomarjova, kura vada vienu no diviem Erasmus jaunajiem uzņēmējiem kontaktpunktiem Latvijā. Turklāt, praktizējoties citā valstī, izdodas nodibināt kontaktus, kas vēlāk var noderēt uzņēmējdarbībā, iegūt arī jaunas vai pilnveidot esošās prasmes. Dažkārt ir arī izdevība kopējiem spēkiem radīt jaunus produktus vai pakalpojumus. 

Lai gan šī programma nav tik populāra kā citas mobilitātes programmas, tā darbojas jau kopš 2009. gada. Līdz pagājušajam gadam programmā bija iesaistītas 45 valstis, bet kopš šā gada tajā darbojas 47 valstis: 41 valsts Eiropā un vēl sešas, kas atrodas ārpus tās. Programmas darbības laikā notikuši vairāk nekā 10 tūkstoši apmaiņas braucienu. No Latvijas uz citām valstīm devušies 165 topošie uzņēmēji, citvalstu ļaudis uzņemti 44 reizes. 

Kādās tautsaimniecības nozarēs notiek sadarbība? Statistiski tas ir skatīts, bet vislielākais dalībnieku skaits ir fiksēts ailē «dažādas nozares», skaidro Ponomarjova. Tātad var izteikt minējumu, ka visbiežāk sadarbība tiek meklēta tādās biznesa jomās, kas nav ieliekamas tradicionālo tautsaimniecības nozaru rāmjos. Piemēram, kāds jaunietis no Latvijas uz Nīderlandi devās, lai praktizētos uzņēmumā, kas specializējies zobārstniecības instrumentu asināšanā. Tur viņš arī uzzināja, ka vispraktiskāk šo pakalpojumu sniegt nevis vienā darbnīcā, bet izveidot mobilo darbnīcu busiņā, kas pēc pieprasījuma piebrauc pie zobārstu prakses vietas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu