Dusmīgo tvītu diplomātija • IR.lv

Dusmīgo tvītu diplomātija

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un ASV prezidents Džo Baidens divpusējās tikšanās laikā Viļņā 12. jūlijā. Fotro – Scanpix
© The Washington Post

Zelenska riskantā uz vainas apziņu balstītā pieeja diplomātijai NATO samitā gandrīz atspēlējas negatīvi

Pirmajā dienā valdīja satraukums un neapmierinātība. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sociālajos tīklos izplatīja dusmīgu tirādi, nosaucot par «absurdu» NATO nespēju piedāvāt Ukrainai oficiālu ielūgumu vai skaidru termiņu, kad šī valsts varētu pievienoties militārajai aliansei. Šis emociju izvirdums pārsteidza atsevišķas Rietumu un NATO amatpersonas, jo ukraiņi jau sen zināja, ka tūlītēja ielūguma nebūs, kamēr vien viņu valsts karo ar iebrucējiem no Krievijas.

Tas draudēja izjaukt vienotības garu, ko NATO līderi cerēja paust samitā Viļņā.

Savukārt otrā diena izcēlās ar izlīgumu — gan ASV prezidents Džo Baidens, gan NATO valstu līderi, gan arī G7 valstu līderi nāca klajā ar skaļiem paziņojumiem par atbalstu Ukrainai. Kaut arī  Kijivai netika piedāvātas nekādas garantijas par iestāšanās grafiku, tā tomēr saņēma būtiskus solījumus par lielu militāru palīdzību, kas palīdzētu Ukrainai gan atvairīt Krievijas karaspēku jau tagad, gan arī nodrošinātu valsts aizsardzību ilgtermiņā.

Uzstājoties ar runu Viļņas Universitātē, Baidens atzinīgi novērtēja jauno NATO apņēmību un mērķi. «Ja es izklausos optimistiski, tad tas ir tāpēc, ka tiešām tā jūtos,» Baidens sacīja klātesošajiem pirms došanās vizītē uz Somiju, kas ir alianses jaunākā dalībvalsts. ASV prezidents norādīja, ka NATO ir kļuvusi «spēcīgāka, enerģiskāka» un «vienotāka», turklāt alianse tagad ir «vitāli svarīga mūsu kopējai nākotnei».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu