Izklaide labā formā • IR.lv

Izklaide labā formā

Toms Krūzs filmā Neiespējamā misija: Atmaksa. Pirmā daļa. Publicitātes foto
Kristīne Simsone, Ir kinokritiķe

Neiespējamās misijas jaunākā «sērija» — nākotnes draudi un kino nostalģija

Lai arī kino vēsturē tāpat kā dzīvē ir grūti atrast periodu, ko nevarētu dēvēt par pārmaiņu laiku, šķiet, ka šobrīd nozare iekuģojusi īpaši nemierīgos ūdeņos — Holivudā mutuļo scenāristu un aktieru streiks, protestējot pret zemajiem atalgojumiem un mākslīgā intelekta draudoši lielo lomu nākotnes filmu stāstu rakstīšanā. Savukārt kopš pandēmijas raisītā kinoteātru darbības pārrāvuma lielbudžeta grāvējfilmas startē ar salīdzinoši liesākiem apmeklējuma rādītājiem (pirmā jeb «atvēršanas» nedēļas nogale tiek uzskatīta par būtiskāko, jo tai, gluži kā stafetes skrējējam vieglatlētikā, ir jāpanāk uzrāviens, kas spēs iznest tālāko «skrējienu»).

Arī Neiespējamā misija: Atmaksa. Pirmā daļa — septītais un jaunākais nepilnus 30 gadus ilgās kinofranšīzes papildinājums diemžēl nav izņēmums. No domātajiem 60 miljoniem ieņēmumu ASV kinoteātros filma pirmajā izrādīšanas nedēļas nogalē ir spējusi savākt 57 miljonus dolāru (tās mārketinga budžets lēšams 300 miljonos dolāru).

Neiespējamā misija, visticamāk, nekļūs par finansiālu neveiksmi, taču arī tik ietekmīgs spraigsižeta zīmols acīmredzot nav pasargāts no skatītāju uzmanības saguruma, ko veicinājusi audiovizuālā satura pārbagātība un saturisks inovācijas trūkums. Taču Neiespējamā misija, lai arī nebūt ne oriģinālākais pienesums pamatplūsmas kino, joprojām ir apskaužami labā formā, gluži tāpat kā tās zvaigzne, aģentu Ītanu Hoku spēlējošais Toms Krūzs.

Openheimera moments

Filma kopā ar tās nākamo daļu Neiespējamā misija: Atmaksa: Otrā daļa uzņemta kā sava veida diptihs vienā filmēšanas piegājienā pandēmijas laikā 2020. un 2021. gadā. Stāsts vēsta par kādas bīstamas sistēmas — Esuma (angliski Entity) — uzkundzēšanos pasaulē. Esums — hibrīds starp Stenlija Kubrika 2001: Kosmosa odisejas ļaunā datora HAL 9000 zvērojoši sarkano un Gredzenu pavēlnieka antivaroņa Saurona visu redzošo aci — ir mākslīgais intelekts, kas pārņēmis ikvienu digitālās komunikācijas pavedienu un lūko iegūt kontroli pār visu un visiem, bet lielvalstu valdības izmisīgi mēģina to pārvaldīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu