Divi sējēji tīrumā • IR.lv

Divi sējēji tīrumā

1
Ārijs Šķepasts (no kreisās) un Kaspars Ādamsons. Foto – Ieva Salmane
Laura Dumbere

Šajos Dziesmusvētkos jauno Sidraba birzi ieskandinās koru lielkoncerts Tīrums, kuru vairāku gadu garumā sējuši un kopuši divi virsdiriģenti — tēvs un dēls Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons

Šķiet, šie Dziesmu un Deju svētki ir īpaši gaidīti un vajadzīgi. Esam gājuši cauri pandēmijas grūtībām un joprojām dzīvojam mūsdienu lielākā kara ēnā. Tautas kopā saplūšana dziesmā un dejā, sabiedrības vienošanās un izlīdzināšanās ir kā spēka avots.

Mums ir uzbūvēta jauna Dziesmusvētku estrāde — Sidraba birzs, kuras akustiku un iespējas vēl ne reizi neesam izmēģinājuši visā tās varenībā. Koru lielkoncerts Tīrums ir pirmais, kas 14 000 dalībnieku balsīs piedziedās estrādi un ļaus izbaudīt skanējuma ražu. Lielkoncerta mākslinieciskie vadītāji ir Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons, kuru radošā koncepcija uzvarēja sīvā konkursā. Pirmās idejas Tīrumam viņi iesēja jau 2019. gada nogalē.

Tēva un dēla radošais tandēms tik lielā, valstiski nozīmīgā kultūras notikumā ir rets un neparasts. Par diriģentu dinastiju viņus vēl gluži nevar saukt, tam vajadzīgas trīs paaudzes. Taču abi izcilie diriģenti bijuši virsdiriģentu godā vairākos Dziesmusvētkos. Kaspars Ādamsons vada Latvijas Kultūras akadēmijas jaukto kori Sōla, ir Latvijas Nacionālās operas diriģents un diriģēšanas pasniedzējs Mūzikas akadēmijā. Ārijs Šķepasts vada četrus korus: Zemessardzes kori Stars, Rīgas 6. vidusskolas jaukto kori Saule, Rīgas Latviešu biedrības jaukto kori un kori Austrums. Saķeru galvu — četri kori ir par traku! Bet viņi smejas, ka tāda ir diriģentu dzīve. Cits vada pat piecus un sešus korus. Bijuši gadījumi, kad kāds Rīgā dzīvojošs diriģents dodas uz Smilteni pie sava kora, bet, iebraucot pilsētā, saprot, ka šovakar viņam bija jābūt Cēsīs…

Abi ir arī dziedātāji — tēvs Ārijs savulaik bija tenors Latvijas Radio korī, bet baritons Kaspars šajos svētkos dziedāja diriģentu kopkorī koncertā Diriģents.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu