Tikai divas kalorijas? • IR.lv

Tikai divas kalorijas?

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Mākslīgie saldinātāji nepalīdzēs samazināt svaru, tie pat var radīt papildu risku veselībai, uzsvērts jaunākajās Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijās. Tomēr tā nebūt nav zaļā gaisma cukuram

Salds un garšīgs, bet bez liekām kalorijām — izklausās kārdinoši. Mākslīgie saldinātāji patiesi ļauj samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, vienlaikus saglabājot ierastās garšas. Tāpēc ļaudis, kas vēlas samazināt svaru, nereti pieņem izvēli par labu kādam citam saldinātājam, ne cukuram. Taču jaunākās vadlīnijas norāda — ilgtermiņa ietekmes uz svara samazināšanu šādai izvēle nav, turklāt ilgstoša mākslīgo saldinātāju lietošana var pat radīt citas veselības problēmas. Piemēram, palielināt otrā tipa cukura diabēta un kardiovaskulāro slimību risku, vēsta Pasaules Veselības organizācija. 

«Mākslīgi saldinātāji nav neaizstājami uzturā, un lielākoties tiem nav arī uzturvērtības. Lai uzlabotu veselību kopumā, būtu jālieto mazāk saldināts uzturs jau kopš bērnības,» uzsvēra Frančesko Branka, Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis, kurš atbildīgs par pārtikas drošības un uztura jautājumiem. Tā vietā jādomā par cukura ierobežošanu ikdienas ēdienkartē kopumā, viņš sacīja, komentējot jaunākās vadlīnijas. Tās pamatotas sistemātiskā zinātniskās literatūras un pētījumu analīzē un ir daļa no plašākiem veselīga uztura ieteikumiem, tajā skaitā par cukura samazināšanu uzturā.

Līmenis līdzsvarā

«Pēdējos gados termins «cukurs» ir bijis ir lielais bubulis, daudzi cenšas ievērot, piemēram, bezcukura diētas, tomēr ogļhidrāti, kuri organismam dod cukuru (glikozi), ir arī viens no galvenajiem mūsu enerģijas avotiem,» saka sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča. 

Tiesa, svarīgi pievērst uzmanību tam, ar kādiem pārtikas produktiem uzņemam dienišķo glikozes — cukurā esošo ogļhidrātu — devu. «Vai tai klāt ir arī šķiedrvielas un ciete kā, piemēram, graudaugos, maizē un kartupeļos, vai arī tā ir vieglāk dabūjama, piemēram, no saldumiem, medus vai augļu sulas, ar kuriem enerģiju varam iegūt ātrāk,» skaidro uztura speciāliste. Proti, vienā gadījumā organismam būs jāpieliek lielākas pūles, lai atšķeltu cukurus, kas sniedz enerģiju. Toties tā būs noturīgāka. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu