Dzīve pēc IPO: vai SAF Tehnika, Madara un Virši-A akcionāri ir laimīgi?* • IR.lv

Dzīve pēc IPO: vai SAF Tehnika, Madara un Virši-A akcionāri ir laimīgi?*

Zīmējums — Freepik
Sergejs Pavlovs

IPO, initial public offering — sākotnējais publiskais akciju piedāvājums

 

Pirkt akcijas brīdī, kad uzņēmums tikko iesoļojis Baltijas biržā, vienlaikus ir gan loterija, gan atjautības uzdevums (turklāt nav skaidrs, vai tieši saprāta daļa šajā kokteilī ir lielākā). Tomēr neatkarīgi no finanšu rezultātiem investori iesācēji šajā procesā var daudz iemācīties

Normunda Berga «bērniņš» SAF Tehnika pēdējos gados ir gandrīz vai starptautiski vislabāk pazīstamais Latvijas uzņēmums. Kovida dēļ, par mazo Latvijas kompāniju un tās gaisa kvalitātes mērītāju Aranet4 (ko mēdz dēvēt par CO2 sensoru pasaules Apple) ne reizi vien ir stāstījuši pat New York Times un CNN, to izmanto arī nozīmīgākajās pasaules universitātēs. Uzņēmuma gada apgrozījums no 2020. līdz 2022. gadam ir dubultojies (no 17 līdz 34 miljoniem eiro), un lielākā daļa produkcijas tiek pārdota Amerikā.

Kopš brīža, kad SAF Tehnika startēja Rīgas biržā, Latvijā jau ir izaugusi jauna investoru paaudze, kuri pat gribēdami nevarētu atcerēties 2004. gada notikumus — arī neprātīgi augsto sākotnējo cenu. Tolaik SAF Tehnika bija ļoti strauji augošs bizness (medijos bija modīgi jauno uzņēmumu saukt par Latvijas Nokia), kam, tā toreiz šķita, ir izdevies sagrābt milzīgo Ķīnas tirgu. Tīrā peļņa 2004. gadā sasniedza 3,9 miljonus latu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu