​​Ikdiena, traucējumi vai abi • IR.lv

​​Ikdiena, traucējumi vai abi

Ilustrācija — Freepik
Ieva Kalēja

Kas ir uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms, un vai to iespējams pašdiagnosticēt?

Mūsdienu informācijas un stimulu pārsātinājums ir radījis vidi, kurā pat ļoti mērķtiecīgiem indivīdiem kļūst arvien grūtāk koncentrēties. Problēmas ar uzmanības un emociju vadību var piemeklēt daudzus. Lielai daļai cilvēku koncentrēšanās problēmas iet roku rokā ar dzīvi ekrānos, tomēr pēdējo gadu laikā vairāk un vairāk tiek runāts par mentālo veselību un uzmanības traucējumiem, kas nav tikai viedtālruņu lietošanas sekas. 

Viens no psihisko traucējumu veidiem, kas nereti parādās arī ziņu virsrakstos, ir uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms jeb UDHS. Slimību profilakses un kontroles centra izdotajā materiālā par tā diagnostiku bērniem un pusaudžiem norādīts, ka šie traucējumi izpaužas ar uzmanības koncentrēšanas grūtībām, hiperaktivitāti jeb motorisku nemieru un impulsivitāti. Tas ierobežo iespējas iekļauties sabiedrībā un apkārtējā vidē. 

Tikmēr TikTok un citos sociālajos medijos rodas aizvien vairāk grupu, kurās skaidrots, kā ir dzīvot ar UDHS. Arīdzan — kā sindromu var diagnosticēt sev, jo gandrīz ikvienam cilvēkam ir kāda no tā pazīmēm. «Pašdiagnostikai savā ziņā ir objektīvs pamatojums, bet reizē arī nav,» saka klīniskā un izglītības psiholoģe Simona Raize, kurai arī ir mentālajai veselībai veltīts Instagram konts @Milet_izglitoti. To Simona sāka veidot pirms aptuveni trim gadiem, bet aktīvi ar to darbojas pēdējā gada laikā. 

Psiholoģe nemāca, kā pašdiagnosticēt sindromu, tomēr @Milet_izglitoti ir daudz informācijas par dažādiem traucējumiem, kā tos pazīt un kā mazināt stigmu pret cilvēkiem, kuriem ir UDHS. Ļaudis ar mentālās veselības problēmām nereti sastopas ar nosodījumu no saviem tuvajiem. No tā radies arī konta nosaukums. «Ir svarīgi zināt, ka mīlestības veids un tas, kā to otram nodot, ir saudzīgs un atbalstošs,» saka psiholoģe. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu