Citāda dzīvošana • IR.lv

Citāda dzīvošana

Nelielo namiņu vizuāli un arī praktiski paplašina terase. Foto no personīgā arhīva
Ilze Šķietniece

Latvijā vidēji vienā mājoklī mīt divi cilvēki, kuri apdzīvo 70 kvadrātmetrus, un pārsvarā ģimenes izvēlas dzīvot daudzstāvu namos vai privātmājās. Taču var dzīvot arī citādi. Piedāvājam ieskatīties trīs netipiskos mājokļos un uzzināt to saimnieku stāstus

Mininamiņš un plaši lauki

Ginta un Āris Godiņi dzīvo piecus kvadrātmetrus lielā namiņā meža vidū. Tas ir krass pretstats Āgenskalna dzīvoklim Rīgā, kur viņi mitinājās agrāk. Tā platība bija simt kvadrātmetru. Bet te, laukos, pietiek ar minimumu. Kam gan vajadzīgs vairāk, ja apkārt pļavas un mežs, bet aiz meža — jūra! 

Uz Liepājas pusi Godiņi pārcēlās pirms trim gadiem. Rīgā Āris strādāja celtniecībā, Ginta — bērnu tiesību aizsardzības jomā. Taču abiem gribējās dzīvē kaut ko mainīt. Vispirms viņi devās garā piedzīvojumā ar kemperi, bet atgriežoties izlēma pārcelties uz laukiem un radīt tūrisma piedāvājumu. 

Ideju plānoja realizēt vectēva īpašumā Vērgales pagastā Liepājas pusē. Tie, kas atbrauc tagad, nevar iedomāties, kādu darbu Godiņi ieguldījuši, lai tiktu pie pašreizējā rezultāta. 30 gadus īpašumā neviens nebija dzīvojis! «Daba te visu bija pārņēmusi kā džungļos, ēkas pārvērtušās drupās,» Ginta stāsta. 

Pirmais uzdevums bija teritoriju attīrīt no aizauguma. Lai to paveiktu, Godiņi īrēja dzīvokli Liepājā un diendienā brauca uz lauku īpašumu. Bet kādā brīdī Ginta saprata, ka vakarā ļoti negribas braukt prom, atgriezties pilsētā. Āris sievu saprata, un abi sāka dzīvot ēkā, kur tika glabāti darba instrumenti. Viņi to mīļi iesaukuši par Ziemassvētku namiņu. «Sākumā te nekas nebija piemērots sadzīvei, bet sajūta tik un tā vārdos grūti aprakstāma,» Ginta sajūsminās. «Tu no rīta pamosties, dzirdi putniņus čivinām, tālumā redzi stirnu, bet lapsēns ir pie mājas un skatās pa logu tieši acīs. Vakarā  debesīs iemirdzas zvaigznes un mēness. Pilsētas vidē to visu tik skaidri nevar sajust un saredzēt.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu