Ar datoru zem palmām • IR.lv

Ar datoru zem palmām

Foto Linda Nezduļkina un Kristaps Baskers
Ilze Vītola

Ceļot apkārt pasaulei un strādāt virtuālajā vidē, — tāds ir digitālo nomadu dzīvesveids. Linda Nezduļkina un Kristaps Baskers, bloga Travel Lit autori, šādi dzīvo jau gadu.

Doma par digitālo nomadismu mūs vilināja jau sen. Kurš gan nevēlētos redzēt pasauli un būt sev priekšnieks?! Taču lūzuma punkts notika pērnā gada vasarā, kad nesen bijām absolvējuši bakalaura studijas Hāgas Universitātē Nīder­landē. Es (Linda) — Eiropas un starptautiskajās tiesībās, Kristaps — starptautiskajā biznesa vadībā. Paralēli studijām bijām sākuši strādāt. Tā, sēžot katrs savā birojā, kādu dienu viens otram WhatsApp sūkstījāmies, cik ļoti mums nepatīk šāda «no deviņiem līdz pieciem» ikdie­na. Sapratām, ka tā vairs nevaram: uzrakstījām atlūgumu, lauzām īres līgumu un devāmies ceļā. Aplēsām, ka mūsu iekrājumi ir pietieka­mi, lai gadu ceļotu. Skaļi spriedām, ka pēc tam atgriezīsimies Nīderlandē, sāksim maģistra studijas, taču patiesībā klusībā bijām vienoju­šies, ka darīsim visu, lai neatgrieztos birojā.

Sapņojot par pasaules apceļošanu, sekojām līdzi neskaitāmiem ceļotāju videoblogiem viet­nē YouTube. Ja viņi var, kāpēc lai mēs nevarētu? Ja sanāks — sanāks; ja nesanāks — vienmēr iespējams atgriezties balto apkaklīšu rindās. Sākām pētīt, kā virtuālajā vidē iespējams nopelnīt, līdztekus attīstījām prasmes fotogra­fēt, montēt, rakstīt blogu. Paralēli ar vietnes Upwork.com starpniecību sāku strādāt ārštatā par juridisko konsultanti pie kāda amerikāņu uzņēmēja. Desmit stundas nedēļā, 25 dolāri stundā. Savukārt Kristaps digitālajā platformā Steem.io, kas darbojas ar kriptovalūtu, sāka pelnīt, veidojot digitālos materiālus — bildes un video mūsu blogam, sociālajiem portāliem.

Līdztekus arī uzstājāmies dažādos semi­nāros, stāstot par savu dzīvesveidu. Jautājums, ko parasti uzdod kāds no klausītājiem, — kā iekrāt naudu digitālās klejošanas sākšanai? Izvērtē prioritātes un esi radošs: trenažieru zāles abonementu maini pret krosu parkā un malko vīnu nevis bārā, bet nopērc to veikalā un izbaudi mājās. Taču arī bez iekrājumiem var sākt ceļot, piemēram, vietne Workaway.info piedāvā gul­tasvietu un maltītes apmaiņā pret dažām darba stun­dām dienā. Brīvajā laikā vari apgūt zināšanas par digitālo vidi. Nav pat jāņem maksas virtuālie kursi, vietne YouTube ir pilna ar dažādām pamācībām.

Šobrīd mūsu iedzīve, mantas, kas nav ne­pieciešamas ceļojot, bet no kurām nevēlamies atbrīvoties, atrodas Hāgā, drauga bēniņos. Taču plānojam iegādāties mājokli Spānijā vai Taizemē, kur nobāzēties un kuru izīrēt, kad atrodamies ceļā. Šāda «drošības saliņa» tādiem digitāla­jiem nomadiem kā mēs arī nepieciešama, lai būtu apziņa, ka vienmēr ir, kur atgriezties.

Digitālo nomadu zelta likumi

  1. Būtiskākais nosacījums ir pielāgot savu profesiju digi­tālajai videi, respektīvi, tā, lai vari strādāt no jebkuras vietas pasaulē, kur pieejams internets. Jebkura profesija, pat tāda, kas sākotnēji šķiet nesaistīta ar internetu, var kļūt virtuāla. Piemēram, galdnieks var pasniegt ievad­kursu galdniecībā vietnē Skillshare.com. Lai gūtu papildu ienākumus, var pievērsties blogošanai un aktīvi darboties sociālajās vietnēs, tādējādi piesaistot auditoriju un spon­sorus. Taču brīdinām — pieklājīga bloga un ieverības cie­nīga Instagram profila uzbūvēšana ir laikietilpīgs process. Un negaidi, kad uzņēmumi tevi ievēros, bet uzrunā tos pats. Izveido savu sociālo tīklu portfolio, norādot sekotāju skaitu un citu statistiku, un nāc klajā ar piedāvājumu.
  2. Esot ceļojumā, spilgtie iespaidi mēdz aizēnot domas par ikdienas rūpēm un manipulē ar laika izjūtu. Diemžēl (vai par laimi) pēc diviem mēnešiem rodas pieradums un ikdienas apziņa atgriežas. Turklāt digitālais nomadisms iet roku rokā ar lēno ceļošanu (slow travel), kad viesojies kādā vietā ilgāk par mēnesi, lai lēnām iepazītu tās kultūru. Tad atvaļinājuma ceļojumiem raksturīgā vēlme skriet un visu paspēt noplok

    Foto Linda Nezduļkina un Kristaps Baskers

    un  vari mierīgi dienu pavadīt, strādājot savā viesnīcas numuriņā. Piemērotas darbam ir kafej­nīcas, kur parasti pieejams internets — sēdi pie datora, uzliec austiņas, lai kafijas automāta rūkoņa netraucē. Turklāt gandrīz katrā pilsētā ir kopstrādāšanas vietas, kur atrast domubiedrus un dibināt jaunus kontaktus.

  3. Kad internets nav pieejams, vari veidot plānu tam, ko darīsi, kad būsi tiešsaistē. Skaidra darba struktūra palīdz cīņā ar tādiem uzmanības novērsējiem kā Facebook. Tāpat sociālo tīklu aktīvisti var jau iepriekš sarakstīt bilžu aprakstus un publicēt, kad internets atkal ir pieejams. Internets telefo­nā — par Eiropas operatoru mobilo datu pārraidi Āzijā nākas krietni pārmaksāt, tāpēc pirms došanās ceļā lejupielādē Google Maps kartes, ko var izmantot bezsaistē. Ja plāno Āzijā uzturēties ilgāk, iegādājies vietējā operatora SIM karti.
  4. Mašīnu īrei un lidojumu rezervēšanai noder kredītkar­te, jo debetkartes dažviet nepieņem. Vērts lietot tādas digitālās alternatīvas bankām kā TransferWise un Re­volut, kas ļauj uzglabāt naudu dažādās valūtās, kā arī veikt pārskaitījumus bez komisijas maksas. Taču bez skaidras naudas, it īpaši Āzijā, dzīvot ir neiespējami. Va­lūtu izdevīgāk mainīt, jau atrodoties attiecīgajā valstī.

    Foto Linda Nezduļkina un Kristaps Baskers

  5. Tiem, kas redzējuši manu (Lindas) kurpju skapi, varētu šķist neticami, ka šobrīd katrs ceļojam ar vienu mu­gursomu. Kleita, šorti, bikses, kosmētika un tehniskais aprīkojums, kurā obligāti jābūt portatīvajam lādētā­jam jeb power bank un strāvas spraudņa pārveidotā­jam. Pārējais nopērkams jebkurā pasaules malā.
  6. Kur doties tālāk? Atver vietni Skyscanner.com, ievadi savu pašreizējo atrašanās vietu, un tā sarindos lidojumus, sākot ar tiem, kas tobrīd ir vislētākie. Nākamais galamēr­ķis arī atkarīgs no tā, cik rocīgs esi: Eiropā var nākties dzīvot «taupīšanas režīmā», savukārt Āzijā — Indonēzijā, Taizemē, Kambodžā — iespējams dzīvot zaļi, arī tērējot tikai 50 eiro dienā. Piemēram, Bali par apmešanos villā ar baseinu un privātu vannasistabu maksājām 15 eiro diennaktī. Tāpat nav jābaidās, ja kāds uz ielas piedāvā īrēt savu mājokli — tā Āzijā ir parasta lieta. Eiropā izdevī­gākos naktsmītnes piedāvājumus var atrast Airbnb.com, taču ar noteiktumu, ja rezervēsi laikus. Savukārt Āzijā izdevīgāki piedāvājumi atrodami vietnē Booking.com.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu