Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Gribētos būt aplim. Dokumentālā filma par baletdejotāju Alekseju Avečkinu ir jūtīgs un elēģisks skats uz neordināru talantu un personību. Kā vienu no galvenajiem vadmotīviem izvēloties 2005. gada septembra Rīgas Laikā publicēto sarunu starp Avečkinu un Inesi Zanderi, režisors filmu atbrīvo no naratīva formalitātes. Tas darbam piešķir cilvēcisku un emocionāli inteliģentu kamertoni, priekšplānā izvirzot Avečkina personības enigmu. Kino no 5. maija.

ooo Dubultā dzīve, sekss un PSRS. Režisore Ināra Kolmane savā dokumentālajā filmā ir veikli noformulējusi seksualitāti un ar to saistītās tēmas kā pateicīgu rakursu, lai pētītu padomju dzīves dualitāti. Pretnostatot varas kultivēto mītu par laimīgajiem strādniekiem un dzīves realitāti, filma ataino uzskatu maiņu un attīstību Padomju Savienības laikā. Lai arī informatīvi piesātināta, filma nedaudz buksē, jo tajā ir daudz dažādu komentāru, kas atkārtojas, stāstījumu neviendabīgu padara arī dažādās stilistiskās komponentes. No 10. maija.

oooo Tevis te nebija / You Were Never Really Here. Pērn Kannu kinofestivālā pirmizrādītā filma ir trilleris, kurā skotu režisore Linna Remzija atgriežas pie iepriekšējos darbos bieži aplūkotām tēmām: bērnības un vainas apziņas. Skarbais stāsts rotē ap izbijušu kareivi (Vakīns Fīnikss) — tagad algotu izsitēju, kurš atsvabina jaunas meitenes no kriminālās pasaules gūsta. Stāsta spriegums apvienojumā ar Fīniksa varoņa psiholoģisko motivāciju gandrīz vai lien zem ādas, atstājot nemierīgu un urdošu sajūtu. No 27. aprīļa.

Rīga (Dublis 1) / Riga Take 1. Kinoštampu un stāstnieciskās vienveidības nogurdinātajiem: franču mākslinieka Siegfried Rīgā uzņemtā filma, pieteikta kā «kaleidoskopisks stāsts par četrām sievietēm» un viņu «emocionālajiem satricinājumiem», ir improvizēts attiecību un emociju vērojums gandrīz divarpus stundu garumā, kas tapis bez scenārija. Zīmīgi, ka kinodarbā filmējušies tikai latviešu aktieri, to skaitā Elita Kļaviņa, Kaspars Znotiņš un citi. Splendid Palace no 14. maija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu