Krievijā un Eiropā ar ļaunatūru "BadRabbit" uzbrukts teju 200 mērķiem (papild.) • IR.lv

Krievijā un Eiropā ar ļaunatūru “BadRabbit” uzbrukts teju 200 mērķiem (papild.)

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Kiberuzbrukums ar ļaunatūru “BadRabbit”, kurā cietusi Ukrainas pilsētas Odesas starptautiskā lidosta un Krievijas mediji, bijis vērsts pret teju 200 mērķiem šajās, kā arī citās Eiropas valstīs, trešdien pavēstīja kiberdrošības uzņēmums.

Uzbrukums ar ļaunatūru “BadRabbit” bijis lielākais kopš jūlija uzbrukuma ar ļaunatūru “NotPetya”, kas arī sākotnēji tika vērsts pret šīm divām valstīm, bet vēlāk skāra arī citas pasaules valstis, ziņo LETA/AFP.

Izspiedējvīruss inficējis iekārtas caur vairākām uzlauztām Krievijas mediju vietnēm, paziņojumā pieprasot samaksāt izpirkuma maksu, lai lietotāji atkal varētu piekļūt saviem dokumentiem, pavēstīja Krievijas kiberdrošības uzņēmums “Kaspersky Lab”. “Vairums uzbrukumu notika Krievijā. Līdzīgi uzbrukumi, kas gan bija mazākā skaitā, notikuši arī citās valstīs – Ukrainā, Turcijā un Vācijā. Kopumā tie ir teju 200 mērķu.”

Odesas Starptautiskā lidosta paziņojusi, ka tās “informācijas sistēma” pārtraukusi darboties otrdienas pēcpusdienā, tomēr lidmašīnas vēlāk varēja lidostā ierasties un to atstāt atbilstoši sarakstam.

Krievijas tīmekļa medijs “Fontanka” kiberuzbrukumus saistīja ar publikācijām par Krievijas līdzdalību Sīrijas konfliktā. Cietusi arī ziņu aģentūra “Interfax”.

Tomēr Krievijas un Ukrainas varasiestādes skaidro, ka mērķi kiberuzbrukumiem, pēc visa spriežot, izraudzīti nejauši.

Latvijā līdz šim nav ziņu par izspiedējvīrusa “BadRabbit” upuriem, jo tiešsaistes vietnes, caur kurām vīruss izplatījies, Latvijas interneta lietotāji visdrīzāk neapmeklē, aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas “Cert.lv” pārstāve Svetlana Amberga.

Viņa arī piebilda, ka “BadRabbit” ir izspiedējvīruss, kas līdzīgs iepriekšējiem izspiedējvīrusu uzbrukumiem, kas notikuši pēdējā laikā, piemēram, “NotPetya” un citiem.

Komentāri (1)

Neticis 25.10.2017. 20.32

Mazohistu (piedodiet, Windows lietotāju) problēmas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu