Saeima atbalsta aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus • IR.lv

Saeima atbalsta aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus

25
Piketētāji pie Saeimas. Foto: Patrīcija Eglīte, LETA

Deputāti lēmumu pieņēmuši pretēji atbildīgās komisijas ieteikumam

Saeima šodien pretēji atbildīgās komisijas lēmumam tomēr atbalstīja aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, vēsta aģentūra LETA. Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi atbalstīti otrajā lasījumā, tie deputātiem būs vēlreiz jāpieņem trešajā – galīgajā lasījumā.

Šorīt pie Saeimas piketēja grozījumu pretinieki un aizstāvji. Protesta akcijā “Par cilvēcīgu cirku” bija pulcējušies apmēram 250 protestētāju, savukārt pretējā viedokļa pārstāvju mītiņā dzīvnieku cirka atbalstam piedalījās ap 20 cilvēkiem.

Skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus otrajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikumu, kas paredzēja, ka cirka izrādēs būtu atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus. Ierosinājums arī noteica, ka izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus būtu aizliegts.

Šo priekšlikumu iepriekš atbalstīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, bet šodien Saeima to noraidīja. Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstīta likumprojekta redakcija, kas paredzēja aizliegt gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Kā ziņots, “Dzīvnieku brīvība” Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā “Par cilvēcīgu cirku”, kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Komentāri (25)

Absints 11.05.2017. 15.50

A bet nogalināt izpriecai – medībās var uz nebēdu…

Un turpināt dresēt savus kaķus un suņus uz nebēdu…

Vai te neiznāk tāpat kā ar tām ūdelēm, ko dabas draugi atbrīvoja… un tās nomira.

Es ieteiktu Saeimai arī pieņemt aizliegumu dzīvokļos aizliegt turēt ziļoņus, tak tas ir bīstami no būvniecības viedokļa. Ziloņu turēšana dzīvokli apdraud kaimiņus. Savukārt Saeima tieši to māk – risināt šāda tipa problēmas producējot aizliegumus. Un te nu vajadzēt sasaukt darba grupu, kas izvirza locekļus komisijai, kura tad arī varētu šī jautājumu sakārtot. Ir pat zināmas cerības ar to tik galā šo sasaukuma laikā.. Kaut gan -deputātiem tak garais vasaras brīvlaiks būs. Var arī nepaspēt. Būs, vienalga, rosīšanās te iznāk ne pa jokam..

+3
-1
Atbildēt

0

Absints 11.05.2017. 16.15

Kā ar suņu šoviem, muitniekiem un robežsargiem, kuru suņi ir dresēti izpildīt komandas. Visur kur to rādīt drīkst, bet ne cirkā? Iesaku cirkam pārsaukties par izstāžu centru, vai kaut kā tā..

Manuprāt, jārisina bija jautājums par necilvēcīgu attekami pret dzīvniekiem, jānodrošina to labturība, jāvēršas pret cietsirdīgiem dresētājiem, drastiskām dresēšanas metodēm. Un tam piekrītu par 100%. Bet Saeimai jau vienkāršāk ir aizliegt, nevis iedziļināties un risināt. Vēl vasaras brīvlaiks tā aizkavēsies…

Tagad pat nesaprotu, suns ir tai kategorijā vai nav. Zirgs, ponijs? Lauva, kuras radu rakstos visi ir dzīvojuši pa zooloģiskajiem dārziem. DNS analīzes taisīs?

Jeb būs MK skaidrojums, ka suns nav, lauva ir. A cūka, balodis, kanārijputniņš…. Kas ar peli?

+3
-1
Atbildēt

0

andrejs 12.05.2017. 10.49

Tiem, kas mums skaitās “tautas kalpi”, tikai par tādām “nozīmīgām” tēmām arī atļauts lemt, par svarīgākām tēmām atļauts tikai balsot pēc pavēles,nu, viņi to arī dara.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu