Nacionālajā bibliotēkā atklās Ritas Grendzes personālizstādi "Simts raksti tiem, kas meklē gaismu" • IR.lv

Nacionālajā bibliotēkā atklās Ritas Grendzes personālizstādi “Simts raksti tiem, kas meklē gaismu”

30
Foto Signe Vanadziņa

Instalācija atspoguļos kultūras mantojumu, ko māksliniece ieguvusi, uzaugot ASV

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) otrdien, 2.maijā plkst.17, ieskandinot Baltā galdauta svētkus, tiks atklāta mākslinieces Ritas Grendzes personālizstāde “Simts raksti tiem, kas meklē gaismu”, raksta aģentūra LETA.

Izstāde īpašas mākslas instalācijas veidā atspoguļos kultūras mantojumu, ko Grendze ieguvusi, trimdas gados uzaugot ASV. Autore savā konceptuālajā daiļradē apvieno pēc blīvuma, izskata un dabas dažādus un savstarpēji atšķirīgus izejmateriālus, piemēram, metālu, papīru, audumu, un daudzus citus. Mākslinieces darbos tie sadzīvo ļoti saderīgi un veido stabilas un patstāvīgas kompozīcijas, ietverot vienlaikus kā dziļi emocionālus un poētiskus, tā arī pragmatiskus vēstījumus. 

Cēsīs radītās izstādes pamatā kā galvenais materiāls un avots izmantotas 100 latviešu grāmatas. Simboliski viena grāmata veltīta katram Latvijas valsts pastāvēšanas gadam. Pievēršoties arī tautiskiem simboliem un to nozīmei latviešu kultūrā, Grendzes mākslas instalācijā aktuāli būs latviskiem galdautiem raksturīgie dreļļu rakstu zīmējumi, kas sasaucas arī ar LNB melnā marmora grīdas ornamentu. 

1994.gadā Grendze saņēmusi Fulbraita stipendiju Latvijā, lai turpinātu iesāktos pētījumus par latviešu ornamentiem, akcentējot tautiskus izšuvumus. Viņas darbi ir iekļauti gan privātkolekcijās, gan dažādu iestāžu kolekcijās, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lietišķās mākslas nodaļas un ASV vēstniecības Latvijā “Art in Embassies” kolekcijās. 

Izstāde LNB 1.stāvā būs apskatāma līdz 20.augustam bibliotēkas darba laikā.

Vairāk informācijas bibliotēkas mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu