Ceturtdien Lielajā Ģildē uzstāsies LNSO čellu "Dream Team" • IR.lv

Ceturtdien Lielajā Ģildē uzstāsies LNSO čellu “Dream Team”

25
Publicitātes foto

Programmā arī divu latviešu komponistu jaundarbi

Ceturtdien, 20. oktobrī Lielajā Ģildē notiks Latvijas nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) čellu ansambļa “Dream Team” jaunās koncertprogrammas atskaņojuma koncerts, raksta organizētāji.

Jaunajā programmā būs divu Latvijas komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi, vienas sen aizmirstas latviešu partitūras restaurējums un divi klasiski pasaules lieldarbi. 

Jaunu darbu uzrakstījusi Marina Gribinčika (1966) – samērā maz komponējoša moderniste, smalkas un reizē spēcīgas mūzikas valodas īpašniece, izcila kompozīcijas pedagoģe. Opusa nosaukums ir “Smilšu laiks” – komponiste vēro laika ritējumu smilšu pulkstenī, atceras bezgalīgi garās bērnības dienas, reflektē par pieauguša cilvēka straujo laika plūduma izjūtu un citstarp saka: “Tieši no šīs laika straujplūdes apjautas rodas vēlēšanās piepildīt laiku ar gaismu un prieku.” 

Romantiskais sakrālu noslēpumu paudējs mūzikā Rihards Dubra (1964) savu 1997. gadā vienam čellam un ērģelēm komponēto darbu ‘Lux confessionis” pārveidojis par “Lux confessionis II” astoņiem čelliem un ērģelēm, un pats atzīst, ka faktiski tapis jauns opuss. 

Uz koncertskatuves atgriežas elegantā un neslēpti eklektiskā komponista un rakstnieka Marģera Zariņa (1910-1992) spēlesprieka pilnais Ceturtais ērģeļkoncerts, kas sacerēts ērģelēm, čellu ansamblim un sitaminstrumentālistam. Soliste – Lielās mūzikas balvas 2014 ieguvēja, ērģelniece Kristīne Adamaite, atskaņojumā piedalīsies LNSO sitaminstrumentu grupas mūziķis Uģis Krūskops, kuram nozīmīga solopartija arī Marinas Gribinčikas jaundarbā. 

 “Dream Team” izvēlējusies arī Baha Sesto Brandenburgas koncertu, ko čelliem pārlicis Zagrebas Mūzikas akadēmijas čella spēles profesors Valters Dešpaļs (1947). Baha koncertā solo spēlēs viens no daudzsološākajiem Latvijas jaunajiem mūziķiem, “Briseles filharmoniķu” čellu grupas koncertmeistars Kristaps Bergs un jaunais, talantīgais viesis no Vācijas, “Hamburger Camerata” čellu grupas koncertmeistars Jākobs Šteps. 

Koncerta otrajā daļā skanēs romantiķa Fēliksa Mendelszona Oktets, kas komponēts 16 gadu vecumā kā pilnīgi nobrieduša komponista meistardarbs – klasiski skaidrs un emocionāli intensīvs skaņu tīrradnis.  

Kopā ar “Dream Team” uzstāsies arī LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans, LNSO II vijoļu grupas koncertmeistars Arvīds Zvagulis, I vijoļu grupas mūziķi Liene Neija-Kalniņa un Oskars Siliņš, altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls un viesis no Vācijas Filips Bonhofers. Marinas Gribinčikas opusa atskaņojumu diriģēs pieredzējušais kontrabasists un diriģēšanas novicis Jānis Stafeckis. 

Ar čellu “Dream Team” nosaukumu publika pirmoreiz sastapās 2012. gadā. Kopš tā laika ansamblis piedāvājis klausītājiem čellistu zelta repertuāra programmu, koncertu “60 minūtēs apkārt Eiropai”, itāliski-holivudiskas izklaides un piecu gadu jubilejas pasākumu, kas notika 2016. gada 4. martā Lielajā ģildē. Piecu gadu laikā “Dream Team” pirmatskaņojis arī Kārļa Auzāna, Jura Karlsona, Santas Zaķes un Riharda Zaļupes jaundarbus.

Koncerts notiks 20. oktobrī plkst. 19 Lielajā ģildē. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu