Uz Rīgu pēc niansēm • IR.lv

Uz Rīgu pēc niansēm

5
Zane Mellupe.
Ieva Puķe

Latvijā joprojām liekas, ka katrs vārds kaut ko nozīmē. Ķīnā attiecības ir paviršas un nekas netiek labots, bet mests ārā, novērojusi māksliniece Zane Mellupe. Par identitāti, dzīvojot starp divām valstīm, runā arī viņas darbi izstādē Restart

Satiekoties intervijai, Zane man uzdāvina zīdpapīrā ietītu roku krēma kārbiņu, vāciņš apdrukāts hieroglifiem. Austrumu pieklājības tradīcijas! Es savukārt trāpu desmitniekā ar biezpienmaizi, ko piedāvāju pie tējas. Šanhajā, kur latviešu māksliniece dzīvo, grūti nopirkt pat visparastāko saldējumu – ķīnieši, kuru organismā trūkstot kāda fermenta piena produktu šķelšanai, tos uzturā lieto maz.

Eksotiskajā zemē pavadījusi gandrīz 15 gadus, Zane Mellupe (35) Rīgā atgriežas tik bieži, lai neaizmirstu ierastās garšas. Šoreiz viesojas kā Rīgas Fotogrāfijas biennāles centrālās izstādes Restart dalībniece. Izstāde līdz 12. jūnijam apskatāma Rīgas Mākslas telpā. Mellupe uztur saikni ar profesionālajām aprindām dzimtenē, viņas darbi iekļauti arī 2015. gada Latvijas fotogrāfijas gadagrāmatā. Cik atšķirīgā vidē tie top, mēdz atklāt ne tikai paši attēli, bet arī mazas replikas un vērojumi, ko Zane, tik draudzīga un komunikabla, iekļauj mūsu sarunā. 

«Ak, tur kāds vingro,» ieminos, pa biroja logu saskatot kustīgu siluetu blakuslogā. «Ķīnā parkos arī visu laiku cilvēki vingro, jau piecos sešos no rīta, ļoti organizēti, grupās – vēdekļu dejas un zobenu dejas,» viņa aktīvi atsaucas. «Vai arī aiz kājām pakaras koku zaros ar galvu uz leju – tā varot izvairīties no insulta. Sešdesmit, septiņdesmit gadus vecie karājas otrādi! Vienreizēji! Vecie ļaudis Ķīnā tiešām ir ļoti aktīvi, iet uz āra trenažieriem, staigā atpakaļgaitā – tā skaitās koordinācijas trenēšana.» Bilstu, ka mums Latvijā ir pavisam citāds priekšstats par Ķīnu, no kuras cilvēki bēg, – darba pārslodze, pārapdzīvotība, smogs, autoritāra valdība… «Redz, es esmu joprojām Ķīnā,» Zane smejas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu