Seile: Sensitīvi dati ir tikai informācija par bērniem (papild.) • IR.lv

Seile: Sensitīvi dati ir tikai informācija par bērniem (papild.)

20
Vienīgā, kura līdz šim ir atzinusi, ka kļūdījusies, ir izglītības ministre Mārīte Seile (centrā). Viņa dziesmu svētku nobeiguma preses konferencē arī pārējos rīcības komitejas pārstāvjus aicināja domāt vispirms par bērnu interesēm. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Noslepeno skolēnu dziesmu svētku izvērtēšanas komisijas informāciju

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) izveidotajā komisijā apspriestajam ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss. Komisijai jāizvērtē, kāpēc vairāki desmiti bērnu un jauniešu noģība XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mēģinājumā, aģentūru BNS informēja Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa.

Rieksta-Riekstiņa teikusi, ka šajā komisijā strādājošie ir parakstījuši dokumentu, apliecinot, ka publiski neizpaudīs tajā apspriesto. Viņa atzina, ka nav skaidrs, kāpēc komisijā apspriestajam vajadzētu būt slepenam.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) ceturtdienas rītā LTV teica, ka noslepenot šādas komisijas darbu ir nožēlojami. Viņa teica, ka par pieļautajām kļūdām skolēnu dziesmu svētkos, arī par svētku gājiena atcelšanu, būtu jāatvainojas organizatoriem.

Savukārt izglītības ministre Mārīte Seile LNT ziņu raidījumam “900 sekundes” ceturtdien teica, ka informācija par IZM darba grupas slepenības statusu nav patiesa. Viņa teica, ka informācija tiks sniegta, bet “sensitīvi dati ir informācija par bērniem”.

Seile teica, ka IZM darba grupa apkopojusi daudz informācijas par bērnu ģībšanas iemesliem. Viņa norādīja, ka augusta vidū gaidāmi secinājumi par bērnu ģībšanas iemesliem skolēnu dziesmu un deju svētkos, tad arī sekos tālāka rīcība.

Seile teica, ka jau patlaban ir apkopots liels informācijas daudzums, arī no vecākiem, skolām un atbildīgajiem dienestiem. Vēl tiek gaidīta informācija no svētku rīcības komitejas, kā arī papildu informācija no atbildīgajiem dienestiem. Nākamā darba grupas tikšanās reize paredzēta 3.augustā. Tālāk tiks veikta analīze, ko ņemt vērā, rīkojot nākamos svētkus, arī tiks vērtēta svētku izpilddirektores Agras Bērziņas atbildība.

Patlaban kā apstākļi, kas veicināja bērnu ģībšanu, tiek izvērtēti pārgurums, saspiestība estrāde, kā arī gaisa trūkums, proti, no fiziķiem saņemts atzinums, ka pie svētku skatuves varētu būt izveidojusies ogļskābās gāzes “kabata”. Vēl tiek gaidīti arī bērnu lietotā ūdens analīzes dati. Joprojām viena no vērtētajām versijām ir, ka estrādē bija vairāk bērnu nekā vajadzētu būt.

IZM Izglītības departamenta direktore, valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Evija Papule skaidroja, ka pašlaik dokumentu kopums, ar ko strādā komisija secinājumu izdarīšanai un kas, nemitīgi papildinoties, var saturēt arī sensitīvu informāciju (piemēram, atbildīgo dienestu ziņojumi par notikušo), ir noteikts kā ierobežotas pieejamības informācija, lai nodrošinātu komisijai pilnvērtīgu diskusiju procesu, sagatavojot komisijas gala secinājumus.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme aģentūrai BNS pastāstīja, ka komisijā strādājošie tāpat vienojušies, ka informāciju par tās darba rezultātiem plašsaziņas līdzekļiem sniegs tikai IZM. “Brīdī, kad šie dokumenti tiks atzīti par oficiāliem, domāju, tie tiks arī publiskoti,” sacīja Labklājības ministrijas valsts sekretāre.

Komisijā strādā Papule, Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Bukēvičs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons, diriģents, jauniešu kora “Balsis” mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis, Rīgas Stradiņa universitātes Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras asociētais profesors Viesturs Liguts un Neatliekamās medicīnas asociācijas prezidente, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece operatīvos jautājumos-ārste Sarmīte Villere.

Jāatgādina, ka nupat Ir.lv uzzināja – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) centralizētā XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku risku analīzes izstrādē netika aicināts un nav piedalījies. Dienests veicis tikai rutīnas darbības drošības garantēšanai.

Taču netika izvērtēti riski, par kuriem svētku organizatorus maijā savā atzinumā brīdināja būvinženieri, ka Mežaparka estrāde var uzņemt 6000 dalībnieki. Tomēr svētku laikā tur atradās vairāk nekā 12 000 koristu, turklāt starp dalībniekiem nebija atstātas brīvas pat evakuācijas ejas.

Lai arī XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanu bija plānots pabeigt divu nedēļu laikā, izvērtēšanas komisijas darbs ieilgs. Papule aģentūrai LETA teica, ka nākamā komisijas sanāksme plānota tikai 3.augustā plkst.14. Tajā plānots skatīt Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kā arī svētku mākslinieciskās padomes ziņojumus par noritējušajiem svētkiem. Līdz ar to pagaidām vēl nevarot veikt nekādus būtiskus secinājumus, kāpēc tik daudzi svētku dalībnieki ģība pēdējās dienaš Mežaparkā.Arī premjere Laimdota Straujuma (V) iecerējusi veidot izmeklēšanas komisiju. “Es arī veidoju komisiju, kas saņems rezultātus divu nedēļu laikā. Galvenais ir bērnu drošība un veselība, lai perspektīvā neatkārtotos šie gadījumi, kad bērni ir pārguruši. Svarīga ir bērnu piedalīšanās un viņu prieks, nevis citu ambīciju apmierināšana,” 14.jūlijā teica Straujuma.

Izrādās, šī komisija darbosies pēc IZM komisijas, izvērtējot tās apkopotos materiālus, Ir.lv informēja Straujumas preses sekretāre.

(papildināta ar Seiles un Mūrnieces teikto)

Komentāri (20)

kimsk 22.07.2015. 22.49

Slepenība būtu vajadzīga, ja ar bērniem būtu veikti kaut kādi eksperimenti, par kuriem sabiedrība nedrīkst uzzināt. Prozaiskāks iemesls: ierastajā manierē izsaimniekota nauda, iespējams, noformēti neesoši pasūtījumi un samaksa par tiem. Vēl iespējamāks iemesls: visa šī komisija ir nonsenss, neko tā nepētīs un vairākas nedēļas pēc notikuma nevar izpētīt, vienkārši tēlos ārkārtīgu rosīšanos slepenības aizsegā.

+9
-3
Atbildēt

1

kristaps_freimanis 23.07.2015. 13.12

Atkal kaut kāda diršanās. Reizēm tie slapenotāji būtu jāsūta kādā pagājušo gadsimtu skolā, kur par stulbību rakstīšanu šauj ar lineālu pa pirkstiem.

+4
0
Atbildēt

0

traductrice 23.07.2015. 11.18

Paralēles ar Zolitūdi: Skan sirēna, visi meklē ugunsgrēka cēloni, ugunsgrēka nav, dūmu nav. Atkal skan sirēna, visi joka pēc paskatās, ka patiešām dūmu nav – sirēna gļuko. Viss ir kārtībā, līdz kamēr salūz tā nelaimīgā skrūve, kurai ar sirēnu nekāda tieša sakara nav.

Mežaparkā visi meklē, kāpēc ģībuši bērni – med komisijas un kas tik vēl, resp. tiešo korelāciju, bet varbūt nekāda viena tieša iemesla nav, bet ir vairaku iemeslu summa? un varbūt nav jāmeklē ugunsgrēks, bet jāmeklē skrūve? Un varbūt tieši tāpēc tas viss ir tik “loti slepeni”, ka patiesībā ir jārunā par to, ka būves nestspēja sen vairs neatbilst tur iestūķētajai tautai? Un par to, ka ir piepildījusies Šlesera vīzija par dz/sv. -“ja tautai patīk, rīkosim katru gadu.” Atceraties? Starp citu, 2 gadu laikā estrādē ir notikuši vismaz jau 4 pasākumi- Lielie dz/sv.(2013), Koru olimpiāde (2014), un šogad Ziemeļvalstu dz/sv un skolēnu dz/sv, tā ka šlesera plāns tiek pat pārpildīts. Interesanti, vai tas stiprina konstrukcijas? varbūt pieradina?

Vakar Dienā parādījās būvinženieru slēdziens, pēc tam fiksi vien pazuda. Varbūt arī tā ir daļa tās slepenības, kas tiek bīdīta “no augšas”? Jo kā tad tā – dziesmu svētkiem jābūt! Daudz! bieži! pēc iespējas kuplāk apmeklētiem! Davaj, davaj, žmi gaz! Bet mēs tak zinām, ka tuvākajā desmitgadē nekādas jaunas estrādes nebūs. NEBŪS!

Tāpēc nav ko kacināt ar visādiem būvinzenieru slēdzieniem, jo atšķirībā no Maksimas, kur pastāvēja iespēja aiziet arī uz Rimi, Dz/svētkiem šādas alternatīvas nav. Cerēsim, ka skrūves izturēs. Vēl šo nākamo reizi. Pēc tam varbūt arī aiznākamo.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu