Vīķe-Freiberga: Eiropai jāmostas no maldiem par Krieviju • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Eiropai jāmostas no maldiem par Krieviju

32
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Latvijā jārada ugunssiena, kas neļauj panākt smadzeņu skalošanu

Eiropai ir jāmostas un jāsaprot, ka nevar turpināt kā līdz šim – svēti ticot, ka būsim laipni un mīlīgi ar krieviem, lai tikai paturētu labās attiecības, saka Vaira Vīķe-Freiberga intervijā žurnālam “Ir”.

Bijusī Latvijas prezidente, kas, amata pienākumus pildot, savulaik pati ir tikusies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, viņu raksturo gan kā šarmantu, ja viņš to grib, “bet viņam patīk arī iebiedēt”. “Putins izmēģina dažādas pieejas un vēro reakciju, čekas treniņš viņam ļoti palīdz,” saka Vīķe-Freiberga.

Viņa pati ir iztēlojusies, ka Putins “ļoti precīzi kalibrē Rietumu vājumu”. Eksprezidente, runājot par sistemātiskajiem lidojumiem gar NATO gaisa telpu Baltijā, iztēlojusies, ka krieviem “ir precīza karte, cik minūtes un sekundes paiet, kamēr NATO iznīcinātāji spēj pacelties gaisā”.

Viņu satrauc Eiropā joprojām jūtamās vēsmas – sak’, iebarosim Krievijai kādu kumosu, tad mūs liks mierā. Šādu domu Vīķe-Freiberga sauc par ļoti naivu un ļoti bīstamu, “jo krievi nicina tos, kas pret viņiem ir mīlīgi un naivi, viņi domā, ka tie izrāda vājumu. Rietumnieki to nesaprot”.

Politiķe norāda, ka Krievija ir līdz šim “piekopusi ļoti veiksmīgu politiku,izmantojot gan burkānus, gan kokus kā mazam ēzelītim”. Burkānus Krievija ir dalījusi sevišķi devīgi, un “[Eiropā] daudzas valstis nemaz nav jāanektē, piemēram, man grūti iedomāties, kā Kipra varētu īstenot neatkarīgu politiku, ņemot vērā milzīgo atkarību no Krievijas naudas”.

Vīķei-Freibergai jaunajos apstākļos liekas, ka ir nopietni jāreaģē uz informācijas karu, lai gan eiropiešiem nepatīk vārds “pretpropaganda”. Tomēr kara situācijā nav citas izvēles, saka eksprezidente. Viņa gadiem esot vērojusi Latvijas presi un redzot, ka “īleni lien ārā no maisa – cenšas mazināt tautas uzticību savam valstiskumam, neatkarības jēgai, valsts ekonomiskajām cerībām”. Viņa uzskata, ka sen jau vajadzējis izveidot LTV kanālu krievu valodā, par ko tiek runāts un darīts tikai tagad. Vīķe-Freiberga uzskata, ka “mums jārada ugunssiena, kas neļauj panākt smadzeņu skalošanu”.

Vaicāta par apstākļiem, kas liktu viņai vajadzības gadījumā atkal uzņemties Valsts prezidenta amata pienākumus, Vīķe-Freiberga saka, ka tiem tad ir jābūt ļoti nopietniem. “Ja es redzētu, ka profilējas kāds cilvēks, kas apdraudētu Latvijas intereses un savos izteikumos stūrētu grāvī, tad es kaut vai ar galvu padusē ietu kaut ko darīt,” saka Vīķe-Freiberga.

Visu interviju ar Vairu Vīķi-Freibergu lasiet žurnālā “Ir” šeit.

 

Komentāri (32)

Sarma 09.04.2015. 09.18

VVF par prezidenti! Jo viņai ir īstā motivācija un varēšana

+17
-4
Atbildēt

3

Pelēkais Vilks 09.04.2015. 14.08

Vai reiz pienāks laiks, kad “labdabīgie čivinātāji” apjēgs, ka šļipsainajiem daveiķķurmjiem, pežas indrāniem u.c. Entonijas ielas infiltrātiem maksā par reakciju.

Par IGNORE viņiem nemaksā!

+4
0
Atbildēt

2

    Andris Doveiks > Pelēkais Vilks 09.04.2015. 22.10

    Duksi, publicitātei nav + vai – vērtība, publicitātei ir tikai /modulis/. Tādēļ varu teikt, ka tava vēstniecība pagaidām zaudē. Saņemies (mosties agrāk) vai atlaidīs :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Pelēkais Vilks 12.05.2015. 10.18

    Protams, riebjas smērēt pirkstus, tērēt laiku, sacerēt kontrtextus Entonijas ielai..

    Dzīve ir gaišāka nekā Entonijas skolā māca.

    Esi gebņas pidars?

    0
    0
    Atbildēt

    0

locus 09.04.2015. 15.06

Man patīk Freiberga, bet krievu kanāla veidošana ir tieši tāda klanīšanās krievam par kādu Freiberga te runā. Būtu labāk painteresējusies, kādēļ visā Latvijā, līdz pat robežai, nav iespējams vienkārši paņemt pulti un ieslēgt LTV1, nevis likt cilvēkiem skatīties Baltkrievijas TV, ja viņi nevar samaksāt par pakām, satelītiem utml. Tajā pat laikā ar demokrātijas vārda putām uz lūpām valsts uzņēmums Lattelekom turpina pārdot pakas ar fašistiskās Krievijas kanāliem. Un tās Vairas bildes ar melno cepuri Maskavā – njā, es par visiem gudrākā, es par visiem skaistākā.. tikai nezin kādēļ ne Igaunija, ne Lietuva pie Kremļa smalkās cepurēs nesmaidīja.

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu