Glābsim modernisma arhitektūras pērli! • IR.lv

Glābsim modernisma arhitektūras pērli!

72
Bijušās rūpnīcas ''Radiotehnika'' ēka. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Gunārs Nāgels

Arhitektiem vērts padomāt, kas Latvijai patiesi ir svarīgi

Rīgā draud iznīcināt izcilu modernisma arhitektūras pērli. Presē pēdējās nedēļās parādījušās runas, ka šī vērtīgā ēkā varētu tikt ievietota graustu sarakstā un nojaukta. Par kurām no modernisma arhitektūras pērlēm es runāju? Daži arhitekti, kā zināms, apgalvo, ka tādas pērles esot tikai trīs – Latvijas Okupācijas muzejs, Dailes teātris un Salaspils memoriāls.

Laimīgā kārtā neviena no šīm ”pērlēm” necieš no atkārtotiem ugunsgrēkiem, jaunākais no kuriem izcēlās 2.augusta naktī un dega vairākas dienas, pirms to varēja nodzēst. Atziņu par ēku var lasīt 14.Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas ekspozīcijas kuratoru rakstā izdevumā ”Un-Written”: ”Pēc kārtējās projekta gaitā savākto arhitektūras objektu fotoattēlu skatīšanās kāds no projekta komandas dalībniekiem uzdeva retorisku jautājumu: ”Es nezinu, kāpēc tā rūpnīcas Radiotehnika māja man tik ļoti patīk?” Uz to žurnālists un domātājs Arnis Rītups atbildēja: ”Es domāju, ka tagad ir pienācis īstais brīdis, lai sāktu nodarboties ar refleksiju, dārgais!””

Pašas ēkas fotogrāfija aizņem visu izdevuma 163.lappusi ar piebildi, ka ne arhitekts, ne celšanas gads nav zināms. Šī 55 metrus augstā ēka ir patiešām interesanta, un, kaut arī Latvijā ir vēl vismaz 400 modernisma arhitektūras piemēru, spriežot pēc pašu arhitektu ”Facebook” lapas ”Unwritten”, būtu ļoti žēl to pazaudēt uz visiem laikiem.

Naivi domādams, ka tie arhitekti, kuri ir gatavi pielietot visus līdzekļus, lai apturētu 17×21 metrus lielu piebūvi pie Latvijas Okupācijas muzeja ēkas, ir patiesi modernisma arhitektūras glābēji, es atļāvos apciemot viņu ”Facebook” mājas lapu Mugurkauls.lv un ierakstīt uzsaukumu arhitektiem glābt modernisma piemēru – bijušās rūpnīcas ”Radiotehnika” ēku. Neminēju ne lapas tendenciozo saturu, ne Okupācijas muzeju, lai nebūtu vietas pārpratumiem, ka patiešām aizstāvu šo iemīļoto ēku. Pieliku saiti uz rakstu par gatavošanos uz arhitektūras biennāli – rakstā goda vietā bija ēkas fotogrāfija, lieku reizi apliecinot tās vērtību.

Kad liku, lai noglabā manu īso uzsaukumu, parādījās paziņojums, ka ierakstu pārbaudīs kāds administrators, pirms tas būs publiski redzams. Vēl gaidu līdz šai dienai, lai uzsaukums parādītos lapā ”Mugurkauls”.

Varbūt ir laiks pašiem arhitektiem nodarboties ar refleksiju – kas Latvijai šobrīd īstenībā ir svarīgs?

Un kamēr domājiet, glābsim modernisma arhitektūras pērli – bijušās rūpnīcas ”Radiotehnika” ēku!

Autors ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (72)

traductrice 19.08.2015. 13.15

Lai ēku saglābtu, tai ir jāatrod funkcija. Un laikam jau tas ir īpašnieku uzdevums. Kam pieder radiotehnika?

+14
-3
Atbildēt

4

    o_ja3_14 > traductrice 19.08.2015. 18.51

    traductrice Lai ēku saglābtu, tai ir jāatrod funkcija…

    Bet, ja nu Nagela k-ga raksts vienkārši ir smalka ironija par zināma laika posma “vērtībām”? Vai arī tad meklēsim funkciju?

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > traductrice 19.08.2015. 23.19

    Tur būs DEPO veikals , ēka tiks nojaukta .

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 19.08.2015. 13.26

    interesanti, kas un kam to privatizēja un vai kāds kaut minimāli uzraudzīja kā pircējs izpilda privatizācijas noteikumus. Nu nevar būt, ka objektu privatizēja, lai pieļautu tā sabrukšanu… :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > traductrice 20.08.2015. 15.12

    “Tur būs DEPO veikals , ēka tiks nojaukta . ”

    ===

    Tāpēc tie ugunsgrēki?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Drosma 20.08.2015. 16.29

Tas,kas jādara Nāgelam -to nedara. Tagad “uzmeties” par arhitektūras speciālistu.

Eglājas Kristsones grāmatā Dzelzsgriezējs ir daudz šokējošas informācijas. Viena lieta- izrādās, ka joprojām – šodien 2015.gadā – Rietumeiropas un ASV un Kanādas un Austrālijas bibliotēkās par latviešu leģionāriem 2.pasaules karā -ir tā informācija, kuru tur – šajās brīvvalstīs – ar VDK kūrētajām kultsakaru komitējam , nogādāja čekisti vai čekas sūtņi -literāti vai kādi citi kultūras darbinieki. Latviešu leģionāri ir parādīti kā žīdu šāvēji, kara noziedznieki.

Ir pagājuši 50 gadi kopš kara , katru gadu patrioti ar sasodīto dzintaru pliku priekšgalā sit sev pa krūtīm – pa plikajām krūtīm -mēs latvieši, mūsu Latvija, gods leģionāriem … un vienlaicīgi – nav pat tik daudz pacentušies , lai pasaulei pastāstītu patiesību – liktu priekšā dokumentus, neapgāžamus faktus. Runātu par to atkal un atkal, pārbaudītu ,kas notiek ar šīm nepatiesajām liecībām, cīnītos, lai tās izņemtu no bibliotēkām.

Bija tā Sneidera grāmata Asinszeme, kur atkal bija vainoti latviešu šāvēji, bet ko mēs varam tādam Sneideram pārmest, ja paši esam bijuši par kūtriem, par neuzņēmīgiem, par vienaldzīgiem, lai sūtītu uz šīm bibliotēkām patiesu – pārbaudītu un apstiprinātu informāciju.

Pasaulē -topošie vēsturnieki joprojām lasa čekistu patiesību par leģionāriem.

+10
-2
Atbildēt

5

    Charlie Hebdo > Drosma 21.08.2015. 08.46

    Skaisle

    katru gadu patrioti ar sasodīto dzintaru pliku priekšgalā sit sev pa krūtīm – pa plikajām krūtīm

    Jā, netīrā nodzītā krievu podsķilka, “sasodītais” Dzintars, atšķirībā no tevis ievēlētiem Zatlera spitālīgo varzas pociem, demonstrē pasaulei savu attieksmi pret latviešu zemes dāvināšanu ienaidniekam un izrāda maksimālu cieņu mūsu varoņiem un mūsu vislabākam prezidentam Kārlim Ulmanim.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Drosma 21.08.2015. 12.42

    Jā,vēl ir daudz neizdarītu darbu,tāpēc balsosim par Latvijas ienaidniekiem,tā ir vienīgā iespējamā skaislā loģika.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 21.08.2015. 13.20

    Vai tas, kas sola , bet nepilda solījumus un kaitēm mums, nav tāds pats ienaidnieks, kā tas , kurš nesola?

    Vai Putins un viņa kremļa troļļi Latviju piespieda ar mūsu 233 eur pensijām palīdzēt grieķiem ar viņu 833 eur pensijām?

    Nezinu – par balsošanu – vēl līdz tam tālu, bet tas,kas notiek šobrīd – bēgļu uzspiešana, palīdzība grieķiem – uzspiešana un mūsu pašu problēmu nerisināšana – tā vietā mēdīšanās un tukša muldēšana – jā – ko ienaidieks mums vēl sliktāku var izdarīt ?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > Drosma 22.08.2015. 19.41

    Skaisle

    Vai tas, kas sola , bet nepilda solījumus un kaitēm

    Vai par Vienotības pastrādātām nelietībām taisies visu latviešu tautu un valsti sodīt. Par Vienotību nobalsoja neliela daļa latviešu un nākamā Saeimā tiem 5% vairs nespīd.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Drosma > Drosma 21.08.2015. 09.10

    nu būsim rupji, kādi esam, Charlie hebdo – man tā plikā demosntrēšanās un vienlaicīga nespēja uz konkrētu aktu un rezultātu ir līdz brošai un pāri. To saucot par impotenci.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

rujienasmetals 19.08.2015. 20.13

Žaņa Lipkes Memoriālam ziedojuši:

Aivars Lembergs, Kirovs Lipmans, Valērijs Maligins, Guntis Rāvis, Juris Savickis, Dina un Jānis Zuzāni.

Jānis Apsītis /SIA “Kurekss”/, Iļja Basins, Sabīne Becs, Jānis Bergs, Normunds Bergs, Ernests Bernis, V.E. Andris Bērziņš, Andris Bērziņš, Juris Biķis, Niks Bulmanis, Inga un Kārlis Cerbuļi, Aldis Circenis /Rīgas krēslu fabrika/, Leonīds Čerņaks, Rafails Deifts, Uldis Dzenis, Guna Eglīte, Indulis Emsis, Oļegs Fils, Zaiga Gaile, Māris Gailis, Andris Gailītis, Armands Garkāns, Ivars Grīnbergs, Fröde Groenvold /SIA “Linstow”/, Harold Immanuel /Rabbi Jehuda un Marta Levy piemiņai/, Guntis Indriksons, Leons Jakrins, Ralfs Jansons, J.K., Justs Nikolajs Karlsons, Andris Kļaviņš, Viesturs Koziols, Andris Krecers /SIA “Vika wood”/, Ģirts Valdis Kristovskis, Valsts kultūrkapitāla fonds, Juris Kursītis, Imants Lasmanis, Toms Lapsa, Latvijas kokrūpniecības federācija, Valdis Lejnieks, SIA Manass, Microsoft, Aleksandrs Milovs, Maira Moora, Iraklijs Mtibelišvilli, Aleksandrs Oskins, Juris Ozoliņš, Andrejs Pestuns, Aldis Plaudis, Uldis Pumpurs, Andris Putāns, Didzis Putniņš, Rīgas Dome, Pamela un George Rohr, Samsung, Atis Sausnītis, Valdis Siksnis, Oļegs Solodovs, Ivars Strautiņš, Arkādijs Suharenko /”Latvijas ebreju draudžu un kopienu padome”/, Augusts Sukuts, Andris Šķēle, Aivis Šteinbergs, Juris Vilders, Juris Vītols, Māris Vītols, Vasilijs Zaicevs /SIA “Stūre V”/, Viesturs Vīksna, Iveta un Guntars Zeici (stiklastudija.lv), Dāvids Zilbermans.

http://www.lipke.lv/lv/ziedojumi

+7
-2
Atbildēt

4

    jautajums_4 > rujienasmetals 19.08.2015. 21.45

    Toties Lasmanes vaina tika pierādīta vairākās tiesās…Teiksi, recidīviste?

    Formālas procedūras nemaina būtību.Slepkava ir slepkava, anuway

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    jautajums_4 > rujienasmetals 19.08.2015. 20.34

    Un?

    Parādnieks vakar twiterī pa Cukura mājām/muzeju dižājās. Izcilības piesauca..

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > rujienasmetals 19.08.2015. 21.37

    Jautājum, nokāp no krievkomunistu un atsevišķu izraelītu kopversijas. Cukura vaina tiesā nav pierādīta un ticami ainas pierādījumi atrasti. Te cita tēma, bet par Cukuru ēvelēt Parādnieku iemesla vismazāk.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    Charlie Hebdo > rujienasmetals 19.08.2015. 23.14

    rujienasmetals

    Ja atklātos, ka kāds žīds “Baigā gada” laikā izglābis kādu latvieti no Šustina rokaspuišu ķetnām, vai šie paši čekisti, komuņagas un kremļa pakalpiņi, būtu noziedojuši viņa piemiņas plāksnītei pie mājas sienas?

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu